Digi- ja väestötietovirasto

Suomen ja Viron väestörekisterit vaihtavat tietoja Suomi.fi-palveluväylän avulla

Jaa

Suomen Digi- ja väestötietovirasto ja Viron sisäministeriö käynnistävät automaattisen tietojenvaihdon maiden väestörekisterien välillä 21.9.2020 alkaen. Tiedonsiirto toteutetaan Suomi.fi-palveluväylän ja Viron vastaavan X-tee-ratkaisun avulla.

Automaattinen tietojenvaihto perustuu Suomen ja Viron väestörekisteriviranomaisten vuonna 2005 tekemään yhteistyösopimukseen toisessa maassa asuvien kansalaisten tietojen päivittämistä. Tähän asti tietoja on pyydetty ja annettu keskimäärin kerran vuodessa. Uuden teknisen ratkaisun ansiosta tietoja voidaan hakea toisen maan väestörekisteristä aina tarvittaessa.

Suomi.fi-palveluväylän rajapinnan hyödyntämisen aloittaa Viron sisäministeriö, joka voi nyt hakea Suomessa asuvien Viron kansalaisten ajantasaisia tietoja Suomen väestötietojärjestelmästä. Sama mahdollisuus on vastaavasti myös Suomella.

Vaihdettaviin tietoihin sisältyvät tiedot toisessa maassa asuvien kansalaisten kuolemasta, nimen- ja osoitteenmuutoksista sekä syntyneistä huollettavista lapsista.

”Viro ja Suomi ovat vaihtaneet kansalaistensa asuinpaikkaa koskevia tietoja säännöllisesti vuodesta 2005 lähtien. Uusi automaattinen tiedonsiirto poistaa tietojen käsittelyn manuaalisia työvaiheita, säästää aikaa ja mahdollistaa väestörekisteritietojen aikaisempaa paremman oikeellisuuden ja ajantasaisuuden”, toteaa Viron väestöministeri Riina Solman.

Viron sisäministeriön väestötietoyksikön johtaja Enel Pungas korostaa, että Suomessa asuu lähes 53 000 Viron kansalaista. ”Uuden teknisen ratkaisun ansiosta heidän tietonsa saadaan pidettyä ajan tasalla, eikä heidän tarvitse itse ilmoittaa tietojensa muuttumisesta Suomessa”, Pungas sanoo.

Tiedonsiirto pohjautuu yhdessä ylläpidettyyn teknologiaan

Tiedot siirretään väestörekisteristä toiseen Suomi.fi-palveluväylää ja Viron X-tee-väylää käyttäen. Molemmat ratkaisut pohjautuvat alun perin Virossa kehitettyyn teknologiaan, jota maat kehittävät ja ylläpitävät nykyisin yhdessä.

Väylät tarjoavat vakioidun, luotettavan ja tietoturvallisen tavan siirtää tietoa eri organisaatioiden, ja tässä tapauksessa myös kahden maan, välillä.

”Suomi.fi-palveluväylä mahdollistaa viranomaistiedon hyödyntämisen aikaisempaa paremmin myös valtioiden rajat ylittävissä palveluissa, mikä on tulevaisuuden kehityssuunta”, toteaa Digi- ja väestötietoviraston osastopäällikkö, ylijohtaja Timo Salovaara. ”Pohjoismaat ja Baltian maat ovat edelläkävijöitä hallinnon digitalisaatiossa ja siihen liittyvässä yhteistyössä. Tätä yhteistyötä jatkamalla ja syventämällä voimme tarjota entistä toimivampia, erilaisiin elämäntilanteisiin soveltuvia sähköisiä julkisia palveluita maidemme välillä liikkuville ihmisille.”

Tiedonvaihto mahdollisesti laajenee tulevaisuudessa

Nyt käynnistyvä automaattinen väestörekisteritietojen vaihto on jo toinen palveluväylään tukeutuva ratkaisu viranomaistiedon siirtoon Suomen ja Viron välillä. Aikaisemmin tänä vuonna aloitettiin automaattinen tiedonsiirto maiden kaupparekisterien välillä.

Suomi ja Viro ovat keskustelleet mahdollisuudesta laajentaa palveluväylään perustuvaa automaattista tietojenvaihtoa tulevaisuudessa. Jatkossa tämä voi avata uusia mahdollisuuksia esimerkiksi liikkuvuuteen ja maahanmuuttoon liittyvien digitaalisten viranomaispalveluiden kehittämiseen, johon muun muassa EU-asetus Digitaalisesta palveluväylästä (Single Digital Gateway, SDG) jäsenvaltioita velvoittaa.

Viron sisäministeriö sekä Suomen Digi- ja väestötietovirasto toimivat maidensa väestörekisterinpidon keskusviranomaisina.

Lisätiedot:
Viron sisäministeriö julkaisee asiasta tiedotteen samanaikaisesti Digi- ja väestötietoviraston kanssa.

Linkit:
Lisätietoa Suomi.fi-palveluväylästä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Kansallinen Digiturvaviikko tuo digitaalisen turvallisuuden työpaikkojen näytöille ympäri Suomen 26.-30.10.202019.10.2020 13:15:00 EESTTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) järjestää kansallisen Digiturvaviikon 26.-30.10.2020 yhdessä digitaalisen turvallisuuden keskeisten toimijoiden kanssa. Digiturvaviikko haastaa kaikki Suomen organisaatiot käyttämään yhden työtunnin digiturvan oppimiseen ja kehittämiseen. Ensimmäistä kertaa järjestettävä virtuaalinen teemaviikko keskittyy arjen pieniin digitaalisiin valintoihin, joiden avulla voimme tehdä Suomesta maailman digiturvallisimman maan.

Tänään julkaistava Digiturvallinen elämä -mobiilipeli elävöittää digiturvan kouluttamista14.10.2020 15:30:00 EESTTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) julkaisee tänään Digiturvallinen elämä -pelin, jonka avulla digiturvataitoja voi oppia helpolla ja hauskalla tavalla. Uusi mobiilipeli täydentää ja elävöittää Digiturvallinen elämä -koulutuskokonaisuutta, johon sisältyy pelin lisäksi kolme aikaisemmin julkaistua verkkokoulutusta organisaatioiden henkilöstölle ja johdolle sekä digitaalisen turvallisuuden asiantuntijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme