Akavan Erityisalat

Suomen Journalistiliitto ja Akavan Erityisalat: Av-käännösyrityksiä koskeva sovintoesitys hyväksytty

Jaa

Neuvotteluissa hiertänyt, palkansaajiin rinnastuvia itsensätyöllistäjiä koskeva erimielisyys ei ratkennut. Liitot vaativat, että asia nostetaan pikaisesti lainvalmisteluun.

Suomen Journalistiliiton ja Akavan Erityisalojen hallinnot ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan 14.2.2019 antaman sovintoesityksen. Av-käännösyrityksiä 15.-16.2. uhannut työtaistelu peruuntuu.

Av-käännöstoimistoja koskevan työehtosopimuksen nimi muutetaan Av-käännösyritysten työehtosopimukseksi. Uusi nimi modernisoi työehtosopimuksen nimen. Se myös kuvaa yritysten toiminnan muutosta ja laajenemista käännösalan palveluyrityksiksi. 

Työehtosopimus on vuoden mittainen, 1.2.2019–31.1.2020. Henkilökohtaisia palkkoja, vähimmäispalkkoja ja euromääräisiä summia tarkistetaan 1,0 prosentin yleiskorotuksella 1.4.2019 lukien. Yrityskohtainen erä 1.4. lukien on 0,4 prosenttia. Erän käytöstä neuvotellaan ja pyritään sopimaan paikallisesti. Mikäli erän käytöstä ei sovita paikallisesti, 0,2 prosenttia jaetaan yleiskorotuksena ja työnantaja päättää 0,2 prosentin jakamisesta.

Sekä aikapalkkaisten että suoritepalkkaisten kääntäjien työssäjaksamiseen kiinnitetään huomiota. Työnantaja vastaa työntekijän työturvallisuudesta ja työterveydestä kaikkina aikoina.

Aikapalkkaisten osalta kiinnitetään erityistä huomiota työssäjaksamiseen, työtahtiin ja tehtävään työmäärään. Suoritepalkkaisia työsuhteisia freelancekääntäjiä koskevan pöytäkirjamerkinnän mukaan osapuolet suosittelevat, että työssäjaksamisen turvaamiseksi päivittäinen työmäärä (keskimäärin yhden työviikon aikana) voi olla enintään 250 repliikkiä ykköskäännöstä päivässä tai enintään 300 repliikkiä kakkoskäännöstä päivässä.

Lainsäätäjän ratkaistava itsensätyöllistäjien
sopimusoikeus

Neuvotteluissa hiersi erityisesti palkansaajiin rinnastuvia itsensätyöllistäjiä koskeva erimielisyys hankintapalkkioistaan sopimisesta. Tästä valtakunnansovittelija ei antanut sovintoehdotusta, koska hänen mukaansa se edellyttäisi lainsäädännön muuttamista, mikä kuuluu lainsäätäjän ratkaistavaksi EU:n kilpailulainsäädännön puitteissa.

- Lainsäädäntöä on muutettava. Vaadimme, että maan nykyinen ja  seuraava hallitus ryhtyvät pikaisesti valmistelemaan muutosta, joka  mahdollistaa kollektiivisen työehdoista sopimisen myös toimeksiantajastaan riippuvaisille itsensätyöllistäjille eli ns. näennäisyrittäjille.Tätä edellyttää myös Euroopan ministerikomitean tuore kannanotto, toteaa edunvalvontajohtaja Petri Savolainen Journalistiliitosta.

- Nykytilanne on aika erikoinen, kun juuri heikoimmassa asemassa ja kaikista pienimmillä ansioilla työskentelevien työehdoista ei muka voi sopia työehtosopimuksella, Savolainen sanoo. 

- Asia on kaatumassa Suomen seuraavan hallituksen syliin jo EU:n työolodirektiivin vuoksi, toteaa edunvalvontayksikön päällikkö Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.

- Neuvottelutulos direktiiviehdotuksesta, joka koskee avoimia ja ennakoitavia työoloja,  saavutettiin EU-tasolla 8.2.2019. Se vaikuttaa mm. Suomen työsopimuslaissa olevaan työntekijän määritelmään laajentaen sitä nykyisestä, sanoo Lamponen.

Lisätietoja:

Petri Savolainen
edunvalvontajohtaja
Suomen Journalistiliitto ry
Puh. 050 534 2485

petri.savolainen@journalistiliitto.fi

Helena Lamponen
edunvalvontayksikön päällikkö
Akavan Erityisalat
Puh. 0201 235 352

helena.lamponen@akavanerityisalat.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22  jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat ja Kieliasiantuntijat tukevat Norjan av-kääntäjiä9.8.2019 10:33:58 EESTTiedote

Noin 30 kansainvälisen käännöstoimisto BTI:n norjalaista av-kääntäjää on ilmoittanut, ettei ota BTI:ltä töitä vastaan. Syynä tähän ovat palkkioneuvottelut, jotka eivät ole edenneet. (linkki: https://www.klassekampen.no/article/20190807/ARTICLE/190809978 https://www.klassekampen.no/article/20190807/ARTICLE/190809978) Akavan Erityisalat ja sen jäsenyhdistys Kieliasiantuntijat ovat yhdessä muiden kääntäjiä edustavien suomalaisten liittojen kanssa ilmaisseet tukensa norjalaisille. Tukikannanotto on lähetetty Norjan av-kääntäjiä edustavalle NAVIO:lle sekä myös tiedoksi Suomen BTI:lle. Suomessa on voimassa 31.1.2020 saakka av-käännösyritysten työehtosopimus. Myös Tanskasta ja Ruotsista on julkaistu tuenilmaisuja norjalaiskääntäjille. https://journalistforbundet.dk/nyhed/dansk-opbakning-til-norske-teksteres-protestaktion https://journalistforbundet.dk/nyhed/dansk-opbakning-til-norske-teksteres-protestaktion https://www.sjf.se/aktuellt/201908/stod-till-de-norska-undertextarnas-protest-mot-laga

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme