Suomen kalat kuuluu jokaisen kalastajan, mökkiläisen, ruoanlaittajan ja luonnonystävän haaviin.

Hannu Lehtonen, Kari Nyberg, Sakke Yrjölä: SUOMEN KALAT
Suomen kalat kertoo, kuinka maamme kalalajisto on aikojen saatossa muotoutunut, millaisissa elinympäristöissä eri lajit viihtyvät ja miten ne risteytyvät keskenään. Kalat on ryhmitelty sukulaisuuden mukaan alkukantaisista nahkiaiskaloista värikkäisiin simppuihin. Kaloista kerrotaan tuntomerkit, elintavat, ravinto, lisääntymiskäyttäytyminen ja kasvu. Kirjan neuvoilla samannäköiset lajit eivät sekoitu toisiinsa.
Kaikki Suomen kalat ovat syötäviä. Silti moni herkullinen kala jää hyödyntämättä keittiössä. Kun mökkiverkosta löytyy ruutana, pasuri, toutain tai vimpa, kirja neuvoo, kannattaako siitä tehdä keitto, kalapullia vai graavi- tai savukalaa. Uudistetussa laitoksessa on runsaasti uusia kuvia. Aurinkoahven ja kyttyrälohi ovat vakiintuneet vesissämme, ja itämerenkampela on tunnistettu omaksi lajikseen.
Hannu Lehtonen on toiminut Helsingin yliopiston kalataloustieteen professorina vuodesta 1995. Kari Nyberg on Helsingin yliopiston kalatutkija sekä kala- ja kalastusbiologian opettaja vuodesta 1991.
Kirjan maalatut kuvat ovat palkitun graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölän käsialaa. Hän on itse matkannut pitkin Lapin puroja ja ulkosaaristoa saadakseen itse elävänä kiinni kaikki Suomen kalat. Koska kalojen värit alkavat tummua heti kalastuksen jälkeen, Yrjölä on ikuistanut saaliinsa tuoreeltaan, tarkasti, suomu suomulta.
Suomen kalat kuuluu jokaisen kalastajan, mökkiläisen, ruoanlaittajan ja luonnonystävän kirjahyllyyn.
Kirja ilmestyy nyt uutena laitoksena 5.5.2021.
Arvostelukappaleet, lisätiedot, haastattelupyynnöt: hanna-leena.soisalo@otava.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloViestintäpäällikköOtava
Atena, Moreeni, Nemo, viihde
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Nemo on osa kustannusosakeyhtiö Otavaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava
Sikke ja Lieminen Toscanassa tuo Keski-Italian herkut suomalaisille lautasille17.9.2025 10:11:08 EEST | Tiedote
Miltä kuulostaisi sitruunainen ricottakakku? Tai syksyisen lämmin valkopapu-artisokkamuhennos? Sikke Sumarin ja Liemisen neuvoilla tutuista raaka-aineista saa loihdittua inspiroivia herkkuja!
Talousvaikuttajan vauhdikkaat muistelmat jatkuvat – Tervetuloa Björn Wahlroosin Nurkkahuone -kirjan julkistamistilaisuuteen 24.9.15.9.2025 14:04:00 EEST | Tiedote
Syksyn odotetuimmat muistelmat ilmestyvät! Wahlroosin muistelmasarjan jatko-osa on täynnä kuumia neuvotteluja, kihiseviä tilanteita, viiltäviä henkilökuvia ja rahavallan salonkeja.
Guinness World Recordsin 70-vuotisjuhlat huipentuvat uuteen ennätyskirjaan: mukana lähes 3 000 tuoretta, huikeaa ennätystä!15.9.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Maailman mahtavimmat, oudoimmat, jännittävimmät ja uskomattomimmat ennätykset on jälleen koottu yksiin kansiin. Guinness World Records 2026 -kirjassa on mukana ennätyksenrikkojia niin Suomesta kuin ulkomailtakin.
Kun yö pimenee, jännitys tihenee – syksyn uutuusdekkarit sykähdyttävät12.9.2025 12:20:41 EEST | Tiedote
Syksy tuo tullessaan jännityksen ystäville runsaasti uutta luettavaa, kun uutuusdekkarit valtaavat kirjahyllyt ja kuulokkeet. Tarjolla on niin koukuttavia psykologisia trillereitä kuin perinteisiä rikosmysteerejä, jotka pitävät lukijan otteessaan viimeiselle sivulle asti.
Laura Malmivaara ja Antti Heikkinen tarjoilevat hersyvää sananvaihtoa keskeltä hiljaisinta Suomea dialogiromaanissa Pelkkää hyvää11.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Pelkkää hyvää on Laura Malmivaaran ja Antti Heikkisen yhteisteos, joka vie lukijan suomalaisen pikkupaikkakunnan arkeen, baariin ja ihmisten välisiin kohtaamisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme