Suomen Tekstiili & Muoti ry

Suomen kannattaa tarttua EU:n kiertotalousohjelman mahdollisuuksiin tekstiilialalle

Jaa
Kiertotaloudessa on suomalaisille tekstiili- ja muotialan yrityksille merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Suomessakin tekstiilit tulee nostaa erityiseen tarkasteluun, painottaa Suomen Tekstiili & Muoti ry.

Tekstiilit ovat yksi keskeinen painopiste tänään julkistetussa Euroopan komission kiertotalouden toimintaohjelmassa. Ohjelma haastaa tekstiilialan yritykset uudistumaan ja muuttumaan, ja samalla se tarjoaa suomalaisille yrityksille paljon mahdollisuuksia.

”Suomessa kehitetään uusia ekologisempia tekstiilikuituja, joiden raaka-aineena käytetään mm. poistotekstiiliä ja olkea. Meillä on lähdössä käyntiin kaksikin eri tekstiilien kierrätyslaitosta, ja tekstiilialan yrityksissä testataan uusia, kestävämpiä liiketoimintamalleja. Suomi voi olla suunnannäyttäjä, kun tekstiilialalle haetaan uutta, kestävämpää liiketoimintaa”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Lisäksi suomalaiset kuluttajat ovat erittäin kiinnostuneita tekstiilien kiertotaloudesta. Suomen Tekstiili & Muoti ry:n teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan jo kolmannes suomalaisista kertoo ottavansa vastuullisuus- ja ilmastokysymykset huomioon vaateostoksilla, ja second hand -kauppa kasvaa.

Tekstiilit korkeammalla kuin koskaan EU-agendalla

EU-komission juuri julkistetussa kiertotalouden toimintaohjelmassa ehdotetaan useita toimenpiteitä, jotka kohdistuvat tekstiilien kiertotalouden edistämiseen.

Tällaisia ovat esimerkiksi tavoite siitä, että tuotteet suunnitellaan kestäviksi ja kierrätettäviksi, myymättä jääneiden tuotteiden hävittämiskielto, julkisten hankintojen ympäristökriteerit sekä jätteiden keräystä ja siirtoa koskevat määräykset.

Jatkotyönä komissio aikoo julkaista EU-tason tekstiilistrategian 2021. Strategialla pyritään edistämään resurssi-intensiivisen tekstiilialan vastuullisuutta ja kiertotaloutta EU-markkinoilla.

”Yksi keino tekstiilien kiertotalouden edistämiseen Suomessa on yhteinen tiekartta, joka vauhdittaa siirtymää. Mallia voi ottaa Suomen muovitiekartasta, joka samalla tavoin tuki EU:n muovistrategian toteuttamista”, Auvinen ehdottaa.

Tiekartalla vauhtia tekstiilien kiertotalouteen

Tiekartta vauhdittaisi kiertotalousliiketoimintaa. Lisäksi se nostaisi esiin suomalaista osaamista ja hyviä ratkaisuja kysymyksissä, jotka ovat kansainvälisesti merkittäviä. Suomi voisi samalla edistää EU-tason ratkaisuja, jotka tukevat yrityksiä kestävän toiminnan ja taloudellisen kasvun yhteensovittamisessa.

”Tekstiilien kohdalla puhutaan usein erityisesti kierrätyksestä eli siitä, miten poistotekstiili kiertää uudeksi tuotteeksi. Se on yksi tärkeä osa kokonaisuutta, mutta kiertotalouteen kuuluvat yhtä lailla myös ympäristövaikutusten vähentäminen sekä uudet palvelut ja liiketoimintamallit”, Anna-Kaisa Auvinen sanoo.

Suomessa voitaisiin kokeilla erilaisia ratkaisuja ja testata niiden vaikutuksia. Esimerkki tästä voisi olla tekstiilituotteiden korjauspalvelujen arvonlisäveron alentaminen, jolla pyritään tuotteiden käyttöiän pidentämiseen.

Uuden liiketoiminnan kehittämiseen tarvitaan myös ajantasaista tietoa käytöstä poistettavien tekstiilien määristä. Edellinen Suomen ympäristökeskuksen tekemä selvitys tekstiilijätteestä ja sen kierrosta pohjautuu vuoden 2012 tietoihin.

Lue stjm.fi-sivuilta lisää Euroopan komission kiertotalouden toimintaohjelman vaikutuksista tekstiilialaan

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.

Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote

Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on

Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote

Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.

Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye