Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo Valkoisen talon kutsumana kehittämässä museoiden repatriaatiokäytäntöjä  

Jaa
Kulttuuriperinnön hallinnan ja omistajuuden kysymykset ovat aikamme tärkeitä kysymyksiä museoalalla, ja Suomen kansallismuseon tekemät repatriaatiot eli kulttuuriperintöaineistojen palauttamiset ovat herättäneet kansainvälistä huomiota. Eurooppalaisille museoille suunnattu ohjelma syventää museoiden ja Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen välistä yhteistyötä ja kehittää käytäntöjä, joiden mukaan repatriaatioita tulisi kansainvälisesti toteuttaa.
International Repatriation Museum Exchange -ohjelman osallistujia retkellä Temeculassa, Kaliforniassa. Vasemmalla Eero Ehanti Suomen kansallismuseosta. Kuva: Cristóbal Barros
International Repatriation Museum Exchange -ohjelman osallistujia retkellä Temeculassa, Kaliforniassa. Vasemmalla Eero Ehanti Suomen kansallismuseosta. Kuva: Cristóbal Barros

Suomen kansallismuseon konservoinnin intendentti Eero Ehanti osallistui loka-marraskuussa 2022 Yhdysvalloissa järjestettyyn International Repatriation Museum Exchange -ohjelmaan, jonka tarkoitus on kehittää hyviä käytäntöjä yhteistyössä museoiden ja alkuperäiskansojen edustajien kanssa, jakaa kokemuksia ja edistää kansainvälisiä repatriaatioita. Ohjelmasta vastasi White House Council on Native American Affairs yhdessä Yhdysvaltojen hallinnon eri osastojen, Smithsonianin National Museum of American Indianin ja Institute of Museum and Library Servicesin kanssa.

“Suomen kansallismuseo oli kutsuttu ohjelmaan muutaman merkittävimmän eurooppalaisen ja yhden uusseelantilaisen museon kanssa. Olemme osallistuneet ohjelmiin aiemminkin, mutta nyt olimme mukana asiantuntijan roolissa. Ohjelman keskiössä on mahdollisimman suora yhteistyö alkuperäisyhteisöjen kanssa”, Ehanti kertoo.

Ehanti jakoi kollegoilleen kokemuksia Suomen kansallismuseon toteuttamien kansainvälisessäkin mittakaavassa huomattavan laajojen repatriaatioiden pohjalta.

”Kulttuuriperinnön merkitys, omistajuus ja palauttaminen joko konkreettisesti, digitaalisesti tai muulla tavoin alkuperäisten omistajien jälkeläisille on museokentän ajankohtaisimpia kysymyksiä. Suomessa ollaan tässä kansainvälisesti pitkällä”, Ehanti jatkaa.

Suomen kansallismuseo palautti vuonna 2020 Yhdysvaltain alkuperäiskansoihin kuuluville puebloille ja hopeille Mesa Verdeen, Coloradoon, hautalöytöjä ja haudoista löydettyjä esineitä geologi ja kasvitieteilijä Gustaf Erik Adolf Nordenskiöldin (1868−1895) vuonna 1891 tekemältä tutkimusmatkalta. Syksyllä 2021 museo palautti kansalliskokoelmista noin 2200 saamelaisesinettä Saamenmaalle, Saamelaismuseo Siidan haltuun. Repatriaatiot saivat huomiota ja tunnustusta kansainvälisesti. Saamelaisrepatriaatio palkittiin Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnolla.

Etnografiset kokoelmat tutkimuksen käytettävissä

Suomen kansallismuseon etnografisen kokoelman amanuenssi Pilvi Vainonen on ollut mukana luomassa Suomen kansallismuseon toimintaohjetta kokoelmaesineiden palauttamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Museo saa aika ajoin kyselyitä eri tahoilta koskien eri kulttuurialueilta tai kansoilta Suomen kansallismuseon haltuun tulleista esineistä ja kokoelmista. Museo toteutti Namibian museoliiton kanssa kiertonäyttelyn, jossa esitettiin valokuvin Suomen kansallismuseon kokoelmiin kuuluvaa lähetyssaarnaaja Martti Rautasen nykyisestä Pohjois-Namibiasta keräämää esineistöä.

“Suomen kansallismuseon etnografinen kokoelma on monenlaisen kotimaisen ja kansainvälisen tutkimuksen käytettävissä. Vain osa yhteydenotoista liittyy mahdolliseen palauttamiseen. Maailmankulttuurien kokoelmat ovat monin tavoin myös suomalaista kulttuurihistoriaa, ja ne ovat lisänneet ymmärrystämme maailmasta”, Vainonen kuvailee.

Vastaukset palautuspyyntöihin tehdään tapauskohtaisesti

Varsinainen palautuspyyntö voi käynnistää repatriaatioprosessin, mutta myös tiedollinen saavutettavuus on yksi repatriaation muoto. Esimerkiksi Helinä Rautavaaran museon ja Australian arrernte-alkuperäiskansan edustajien kanssa yhteistyössä toteutettu UTERNE – 100 Arrernte Objects -hanke vuosina 2017–2019 toi osapuolet yhteen hedelmälliseen tiedonvaihtoon. Arrerntet saivat Suomen-vierailullaan muodostettua uuden yhteyden kansansa esineistöön, joka on ollut Suomen kansallismuseon hallussa vuodesta 1913. Suomen kansallismuseo sai samalla tärkeää lisätietoa esineistä.

“UTERNE-projektin ansiosta museolla on parempi valmius jatkaa keskustelua mahdollista konkreettistakin palauttamista ajatellen”, amanuenssi Pilvi Vainonen kertoo.

Palautuksiin kuuluvat niin fyysinen kuin digitaalinen palauttaminen sekä fyysinen saavutettavuus, kuten alkuperäisyhteisöjen mahdollisuus esimerkiksi tutkia esineitä tai lainata niitä. Palautuksissa sovelletaan useita kulttuuriperinnön omistajuuteen, hallintaan ja palautuskysymyksiin liittyviä keskeisiä lakeja ja sopimuksia. Jokainen palautuspyyntö ja -hanke käsitellään tapauskohtaisesti niin lainsäädäntö, eettiset ohjeet kuin osapuolten näkökannat huomioiden. Palautuspyyntöihin vastaamista edeltää esineistön inventointi ja provenienssin selvittäminen.

Suomen kansallismuseo on kansainvälisesti verkostoitunut museo, ja yhteydenpitoa käydään säännöllisesti kansainvälisten museoiden kanssa myös repatriaatiokysymyksistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

amanuenssi Pilvi Vainonen, pilvi.vainonen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6432

intendentti Eero Ehanti, eero.ehanti@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6139

ylijohtaja Elina Anttila, elina.anttila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6131

Kuvat

International Repatriation Museum Exchange -ohjelman osallistujia retkellä Temeculassa, Kaliforniassa. Vasemmalla Eero Ehanti Suomen kansallismuseosta. Kuva: Cristóbal Barros
International Repatriation Museum Exchange -ohjelman osallistujia retkellä Temeculassa, Kaliforniassa. Vasemmalla Eero Ehanti Suomen kansallismuseosta. Kuva: Cristóbal Barros
Lataa
Heimojen tapaaminen Oklahoman yliopistossa. Kuva: Eero Ehanti, Suomen kansallismuseo
Heimojen tapaaminen Oklahoman yliopistossa. Kuva: Eero Ehanti, Suomen kansallismuseo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kutsu medialle: Pako Pompejista -näyttely kertoo asukkaiden arjesta ja kohtaloista tuhon hetkellä14.3.2023 08:12:30 EET | Kutsu

Suomen merimuseossa 31. maaliskuuta avautuva Pako Pompejista -näyttely kertoo antiikin Rooman kaupunkien Pompejin ja Herculaneumin loistosta, asukkaiden arjesta ja kohtaloista luonnonkatastrofin hetkellä. Samalla se tuo esiin harvoin kuullun tarinan Rooman laivaston uhkarohkeasta yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat Vesuviuksen tulivuoren purkaukselta vuonna 79 jaa. Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023. Tervetuloa 30.3. klo 14 alkavaan lehdistötilaisuuteen.

Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn suosio saa Kansallismuseon laajentamaan aukioloaikoja – Näyttelyssä vieraillut jo 52 000 kävijää7.2.2023 11:33:47 EET | Tiedote

Kansallismuseo laajentaa viikonloppujen aukioloaikoja 2. huhtikuuta päättyvän Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn ajaksi. Jatkossa museo on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–18 siten, että ensimmäisen tunnin aikana klo 10–11 avoinna ovat Akseli Gallen-Kallela -näyttely ja museokauppa. Museon muut näyttelyt ja palvelut avautuvat klo 11.

Suomen kansallismuseon kohteissa kävijämäärät koronaa edeltävälle tasolle23.12.2022 10:35:25 EET | Tiedote

Korona-aika on jäämässä taakse Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa. Seurasaaressa, Kansallismuseossa, Tamminiemessä, Hvitträskissä, mutta myös Louhisaaren kartanomuseossa, Hämeen linnassa ja Vankilassa kävijämäärien osalta on palattu koronaa edeltävälle tasolle. Suomen kansallismuseon kahdeksassa museossa ja kahdessa linnassa vieraili vuoden 2022 aikana yhteensä 596 326 kävijää. Edellisvuoteen verrattuna kasvu on merkittävä, yli 178 000 kävijää.

Suomen kansallismuseo palkkaa yli sata kesätyöntekijää – tarjolla monipuolisia tehtäviä pääkaupunkiseudun lisäksi Savonlinnassa, Kotkassa, Askaisissa ja Hämeenlinnassa22.12.2022 08:38:14 EET | Tiedote

Suomen kansallismuseon linnat ja museot tarjoavat ensi kesänä työpaikan yhteensä yli sadalle kesätyöntekijälle. Tarjolla on monipuolisia tehtäviä eri puolilla Suomea esimerkiksi museo-oppaina, puutarhureina, museokaupanhoitajina ja museoapulaisina. Hakuaika päättyy 20.1.2023 klo 16.00.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme