Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL:n kolmas markkinakatsaus ja ennuste asuntomarkkinoista

Jaa

SKVL:n kolmas asuntomarkkinakysely tehtiin huhtikuun puolivälissä ja siihen vastasi lähes 400 jäsenyrityksen edustajaa 475:stä. Suomen suurin välitysalan yhteisö SKVL koostuu yli 1600 välitysalan paikallisesta ammattilaisesta.

Viimeisen kahden viikon kauppamäärät kerrostaloissa verrattuna normaalitilanteeseen.
Viimeisen kahden viikon kauppamäärät kerrostaloissa verrattuna normaalitilanteeseen.

Huhtikuun alku on piristänyt asuntokauppaa

Koronatilanteen ensimmäiset kaksi viikkoa maaliskuun lopussa menivät markkinoiden hakiessa suuntaa. Kokonaiskauppamäärät laskivat odotetusti jonkin verran. Huhtikuu on tuonut uuden suunnan asiakkaiden liikehdinnässä. Välittäjät raportoivat selvästä piristymisestä poikkeusoloista huolimatta. Noin kolmannes kertoo asuntokauppamäärien olevan normaalilla tasolla. Kokonaiskauppamäärien arvioidaan olevan keskimäärin noin 18 % alle normaalitason koko maassa. Vuokra-asunnoissa on nähty noin 8 % hiljeneminen uusissa sopimuksissa huhtikuun aikana. ”Asiakkaat ovat istuneet kotonaan riittävästi ja haluavat nyt toteuttaa asunnonvaihtonsa”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Asuntojen toteutuneissa hinnoissa ei muutoksia

Maaliskuun lopun ja huhtikuun ensimmäisen puoliskon aikana tehdyissä asuntokaupoissa ei näy hinnoissa liikehdintää puoleen tai toiseen. Kysyntä on korkeammalla tasolla kuin tarjonta monilla alueilla, joilla tilanne on ollut sama koronaa edeltävänä aikana. Alueilla, joilla kysyntä on ollut aiemmin alhaisempaa, on hintatason loiva lasku tai pysyminen ennallaan jatkunut kuten aiemminkin.

Jopa 25 % välittäjistä Suomessa näki vaikutuksia Uudenmaan eristämisestä

Uudenmaan rajojen aukeaminen huhtikuun puolivälissä helpottaa monien asunnon tai mökin ostajien tilannetta. Uudenmaan rajan vaikutusalueella toimivista välittäjistä jopa 60 % näki vaikutusta Uudenmaan eristyksen aikana, mutta vaikutukset ulottuivat muuallekin Suomeen ja jopa 25 % raportoi vaikutuksista koko maassa, lukuun ottamatta Pohjois-Suomea. Mökkikaupan arvioidaan lähtevän nyt kunnolla käyntiin. Moni valitsee nyt lomailun kotimaassa, ja perinteet sekä omavaraisuus nousevat jälleen kiinnostuksen kohteiksi.

Myyjien varovaisuus on järkevää ja ymmärrettävää – ostajat lisänneet aktiivisuuttaan netissä

”Tässä markkinatilanteessa myyjät ovat eniten miettivällä kannalla”, kommentoi Mannerberg. ”Monet myyjät kääntyvät nyt kokeneiden välittäjien puoleen ja pyytävät neuvoa mitä tehdä? Yhteydenotot ovat lisääntyneet huhtikuussa ja kun turvallisista esittelymenettelyistä kerrotaan, syntyy useimmiten päätös lähteä myymään”, Mannerberg jatkaa. ”Ostajat ovat selvästi lisänneet kiinnostustaan ja se näkyy nousuna eri sähköisten ilmoituskanavien käyttäjämäärissä huhtikuun alussa. Nyt on aikaa selata netistä asuntoja ja siksi kannustammekin myyjiä rohkaistumaan laittamaan asuntonsa turvallisesti myyntiin”, toteaa SKVL:n toimitusjohtaja Mannerberg.

Muutto isompaan asuntoon tai maallemuutto selvä nouseva trendi

Kyselyn tulosten perusteella jopa 45 % välittäjistä on havainnut harkintaa etätyöhön sopivaan asuntoon.  Lisäksi 44 % välittäjistä on havainnut kiinnostusta muuttoon edullisemmille alueille, joissa lisäneliöitä on saatavissa helpommin. Omakotiasumisen ja oman pihan merkityksen kasvu raportoidaan selvästi nousseen ostajien yhteydenotoissa. Keväästä odotetaan vilkasta, kun rajoitusten väheneminen rohkaisee ja mahdollistaa myyjät tekemään toimeksiantoja.

Korona-ajan päättyessä ennustetaan merkittävää nousua kaupan volyymissä

Rajoitukset ovat väistämättä aiheuttaneet asunnonvaihdon lykkäystä tietyille ryhmille, joista suurin on yli 70-vuotiaat. Lisäksi muihin riskiryhmiin kuuluvat ja osa lapsiperheistä on ilmoittanut odottavansa myyntipäätöksessään pahimman epidemian ohimenoa. Tästä syystä markkinoilla ennustetaan voimakasta vilkastumista tulevana kesänä ja syksyllä, mikäli tilanne normalisoituu kesään mennessä. Ennusteessa ei odoteta muutoksia hintakehityksessä, mutta mahdollinen muuttoliikkeen muutos voi hillitä hintojen nousua eräillä alueilla ja toisaalta piristää kaupankäyntiä pientaloissa sekä loma-asunnoissa.

Yhteyshenkilöt

Jussi Mannerberg
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) toimitusjohtaja
p. 050 339 6214
jussi.mannerberg@skvl.fi

Kuvat

Viimeisen kahden viikon kauppamäärät kerrostaloissa verrattuna normaalitilanteeseen.
Viimeisen kahden viikon kauppamäärät kerrostaloissa verrattuna normaalitilanteeseen.
Lataa
Viimeisen kahden viikon asuntojen vuokrasopimukset verrattuna normaalitilanteeseen.
Viimeisen kahden viikon asuntojen vuokrasopimukset verrattuna normaalitilanteeseen.
Lataa
Viimeisen kahden viikon kauppamäärät loma-asunnoissa verrattuna normaalitilanteeseen.
Viimeisen kahden viikon kauppamäärät loma-asunnoissa verrattuna normaalitilanteeseen.
Lataa
Uudenmaan eristäminen on estänyt asuntokauppaa viimeisen 2 viikon aikana.
Uudenmaan eristäminen on estänyt asuntokauppaa viimeisen 2 viikon aikana.
Lataa
Uudenmaan eristäminen on estänyt loma-asuntokauppaa viimeisen 2 viikon aikana.
Uudenmaan eristäminen on estänyt loma-asuntokauppaa viimeisen 2 viikon aikana.
Lataa
Myyjien varovaisuus koronatilanteen vuoksi.
Myyjien varovaisuus koronatilanteen vuoksi.
Lataa
Kodinvaihto etätyöhön sopivaan asuntoon tilanteen päätyttyä.
Kodinvaihto etätyöhön sopivaan asuntoon tilanteen päätyttyä.
Lataa
Muutto edullisimmille alueille tilanteen päätyttyä.
Muutto edullisimmille alueille tilanteen päätyttyä.
Lataa
Kauppamäärien ennuste poikkeustilannetta seuraavien 6 kuukauden aikana.
Kauppamäärien ennuste poikkeustilannetta seuraavien 6 kuukauden aikana.
Lataa
Viimeisen 2 viikon kauppamäärät omakoti- ja paritalot verrattuna normaalitilanteeseen.
Viimeisen 2 viikon kauppamäärät omakoti- ja paritalot verrattuna normaalitilanteeseen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
Kalevankatu 4, 3. krs
00100 Helsinki

09 5308 500, liitto(at)skvl.fihttp://www.skvl.fi

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. SKVL:n jäsenyys takaa välittäjille ajantasaisen tiedon ja työvälineet sekä asiakkaille ammattitaitoisen ja turvallisen palvelun.  Liitto toimii yhdyssiteenä Suomen suurimmassa verkostossa, joka koostuu 475 paikallisesta kiinteistönvälitystoimistosta ympäri Suomen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry SKVL on julkistanut vuoden parhaiden finalistit16.10.2020 12:34:13 EESTTiedote

Vuonna 2021 75 vuotta täyttävä Suomen suurin asuntokaupan verkosto SKVL valitsee vuosittain yli 470 yrityksen ja yli 1600 välittäjän joukostaan finalistit tarkan esikarsinnan perusteella. Vuoden parhaat valitaan jäsenäänestyksellä. Voittajat vuodelle 2020 julkistetaan 27.11. SKVL 2020 -tapahtumassa. Esikarsinnassa painotetaan välittäjän kokemusta, koulutusta ja toimintatapoja sekä menestystä edeltävän vuoden aikana. SKVL:n Vuoden kiinteistönvälittäjä on palkittu 1980-luvulta lähtien. ”Olen todella iloinen kaikkien finalistien puolesta. He kaikki ovat jo voittajia. He edustavat kovia paikallisia ammattilaisia ympäri Suomen”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. SKVL Vuoden 2020 Kiinteistönvälittäjä -finalistit: Pekka Tähtinen, LKV, Turun Talokulma Oy LKV, Turku Mauri Ahvalo, LKV, kaupanvahvistaja, Kiinteistönvälitys Mauri Ahvalo Oy LKV, Joensuu Marjo Lehtinen, LKV, KiAT, kaupanvahvistaja, Aninkaisten kiinteistönvälitys Oy, Turku Tanja Komulainen, LKV, kaupanvahvistaja, Kii

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinatiedote ja -ennuste loppuvuodelle 202029.9.2020 06:30:00 EESTUutinen

Korona muutti markkinoita mutta kauppa käy Suomen suurin asunto- ja kiinteistökaupan toimija SKVL on uusimman jäsenkyselyn perusteella laatinut loppuvuoden ennusteen ja tilannekatsauksen markkinoihin. Markkinat ovat muuttuneet merkittävästi koronaa edeltävästä ajasta ja eri alueiden erot ovat suuria kysynnässä ja tarjonnassa. 75 % välittäjistä raportoi asunto- ja kiinteistökaupan palanneen tai ylittäneen koronaa edeltävän määrän. 85 % raportoi, että syksyn ”toinen aalto” ei ole tai on vain vähän vaikuttanut asunto- tai kiinteistökauppaan. ”Markkinoilla on edelleen kevään jälkeistä patoutunutta kysyntää, joka ei ole täyttynyt myyjien varovaisuuden vuoksi. Silti hyvin monet SKVL:n jäsenyritykset ovat tehneet selvästi normaalia enemmän kauppaa tänä vuonna. Lähes 500 SKVL:n jäsenyrityksen toimipistettä, joissa työskentelee yli 1600 välittäjää, on tänä vuonna tehnyt jo yli 24000 asunto- ja kiinteistökauppaa”, iloitsee Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Alkusyksy

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n asuntomarkkinakatsaus – kesäkuu ja ennuste seuraavalla vuosineljännekselle1.7.2020 06:00:00 EESTTiedote

Kesäkuun 2020 kyselyyn vastasi yli puolet SKVL:n yli 400 yrityksestä. Toimipisteitä on yli 480 ja välittäjiä yli 1600 lähes kaikilla paikkakunnilla ympäri Suomen. Koronan vaikutuksia näki kesäkuussa omalla alueellaan keskimäärin enää hiukan yli 20 % välittäjistä. Noin 60 % ei näe enää mitään vaikutuksia asuntokauppaan. Markkinoiden ennustetaan jatkavan kasvuaan seuraavalla vuosineljänneksellä kasvun painottuen enemmän omakotitalo- ja rivitalokauppaan sekä loma-asuntoihin.

Asuntokauppa nousee kohisten – käänne tapahtui toukokuun aikana2.6.2020 06:00:00 EESTTiedote

Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) viides poikkeusolojen aikainen kysely kertoo ratkaisevasta käänteestä asuntokaupassa toukokuussa. Toukokuun lopussa tehtyyn kyselyyn vastasi yli 70 % SKVL:n yrityksistä, joita Suomessa on yli 400, ja välittäjiä yli 1600 yli 475 toimipisteessä. SKVL:n jäsenten välityksellä tehdään Suomessa yli 40 % vanhojen asuntojen välittäjien kautta tehdyistä kaupoista.

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL toinen tiedote asuntomarkkinoiden kehityksestä korona tilanteen aikana30.3.2020 08:40:00 EESTTiedote

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL teki korona tilanteen ajan toisen jäsenkyselyn viime viikon lopulla 26.3 Kyselyyn vastasi lähes 80% jäsenyrityksestä Suomessa. SKVL jäsenyritysten toimipisteitä on lähes 500 ja välittäjiä lähes 1600 ympäri Suomea. Markkinakyselyt tehdään nyt poikkeuksellisesti lyhyin aikavälein, jotta saamme mahdollisimman ajantasaista tietoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme