Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL toinen tiedote asuntomarkkinoiden kehityksestä korona tilanteen aikana

Jaa

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL teki korona tilanteen ajan toisen jäsenkyselyn viime viikon lopulla 26.3 Kyselyyn vastasi lähes 80% jäsenyrityksestä Suomessa. SKVL jäsenyritysten toimipisteitä on lähes 500 ja välittäjiä lähes 1600 ympäri Suomea. Markkinakyselyt tehdään nyt poikkeuksellisesti lyhyin aikavälein, jotta saamme mahdollisimman ajantasaista tietoa.

Asunnonvaihtajat ovat sopeutuneet tilanteeseen ja jatkavat kaupankäyntiä turvallisesti

”Ensimmäisten kahden poikkeustilaviikon jälkeen on välitysala ja asunnonvaihtajat löytäneet uudet toimitapansa ja sopeutuneet uuteen normaaliin.” raportoi Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Esittelyt tehdään käytännössä kaikki yksityisesittelyinä. Esittelyissä noudatetaan tiukkoja turvallisuustoimenpiteitä ja kanssakäymistä vältetään erityisjärjestelyin. Yksityisesittelyiden määrän kasvusta tai pysymisestä ennallaan raportoi noin 60% välittäjistä Suomessa.  Myös sähköisten ja jopa live videoesittelyiden käyttö on yleistynyt. 16 % välittäjistä raportoi, että sähköinen asiointi on lisääntynyt paljon, 50% kertoo että sähköinen asiointi on lisääntynyt jonkin verran viimeisten kahden viikon aikana.

Uudenmaan eristäminen aiheuttaa alueellisesti merkittäviä esteitä asunto- ja mökkikaupalle

Juuri kuumimpana mökkikauppasesonkina alkava rajoitus iskee kovaa mökkikauppaan. Jopa 65 % välittäjistä raportoi Uudenmaan eristämisen vaikuttavan loma-asuntokauppaan. 2-3 tunnin ajomatkan säteellä ja kauempaakin sijaitsevat mökit jäävät nyt erityksen vuoksi Uusmaalaisten ostajien tavoittamattomiin yksityisesittelyjen osalta. Kohteisiin voidaan toki tutustua sähköisillä apuvälineillä.

Hanko ja Uudenmaan etelärannikko selviää paremmin rajoituksista ja Hangossa onkin raportoitu selvää loma-asuntokaupan vilkastumista kaupankäynnissä ja kiinnostuksessa.

Liikkumisrajoituksilla alueellista vaikutusta asuntokauppaan

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa ja Etelä-Suomessa jopa 35% välittäjistä raportoi selvää tai merkittävää vaikutusta perjantaina alkaneilla Uudenmaan liikkumisrajoituksilla.

Tosiostajat ovat edelleen liikkeellä, yksityisnäyttöjä varataan vilkkaasti

”Asuntokauppa käy olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin. Ostajat, jotka ovat liikkeellä ovat valmiita tekemään päätöksiä nopeammin kuin kriisiä edeltävänä aikana.” kertoo Mannerberg. Asuntokaupan kokonaismäärässä on luonnollisesti selvää rauhoittumista korona tilanteen aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Erityisesti yli 70-vuotiaiden ja muihin riskiryhmiin kuuluvien osalta on toimeksiantoja laitettu odottamaan tilanteen ohimenoa.

Asuntojen toteutuneissa hinnoissa ei muutoksia

Kyselyn perusteella toteutuneissa kauppahinnoissa ei ole muutoksia korona tilannetta edeltävään aikaan. Tarjonnan vähentyminen ja kysynnän jatkuminen saattaa jopa vaikuttaa siten että hintojen nousua tapahtuu kuten markkinoilla yleensä. Hintakehitys määräytyy kuten normaalistikin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Alueilla, joissa tarjonta on edeltävänä aikanakin ollut suurempi kuin kysyntä voidaan odottaa, että hinnoissa ei tule nousua, mikäli kauppoja toteutuu.

Asuntojen kauppamäärissä pysytty jopa ennallaan mutta osa raportoi laskua – myös kasvua raportoitu

Viimeisten kahden viikon aikana asuntokauppamäärissä on huomattavasti vähemmän laskua kuin moni odotti. Noin 50% välittäjistä raportoi kauppamäärien säilyneen ennallaan. Noin 5% raportoi kauppamäärän kasvua. Noin 20% raportoi 10% laskua kauppamäärissä. Noin 30% raportoi vielä suurempaa laskua. Turun seudulla, Keski-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa kauppamäärät ovat laskeneet vähiten.

Asunnon vuokraus hiljentynyt vähiten

Vuokra-asuntojen kysynnässä 10% välittäjistä raportoi kysynnän lisääntymistä. 65% raportoi tilanteen säilyneen ennallaan. Noin 30% on havainnut kysynnän vähentymistä. Pohjois-Suomessa jopa 25% raportoi lisääntymistä vuokra-asuntojen kysynnässä. Vuokrien määrässä ei ole havaittu muutoksia.

Pieni osa sijoittajista alkanut myydä sijoitusasuntoja, myös ostohalut ovat lisääntyneet

Noin 12% välittäjistä raportoi sijoittajien haluavan myydä asuntojaan. Lisäksi noin 4% raportoi että sijoittajat ovat myös lisänneet ostohalukkuuttaan. 84% välittäjistä kuitenkin ei ole havainnut mitään muutosta sijoittajien liikehdinnässä. Pörssin voimakkaat vaihtelut ovat lisänneet asuntosijoittamisen vakauden tuomaa turvaa ja jo olemassa olevista sijoituksista pidetään kiinni.

Asuntolainojen saanti vaikeutunut osalle ostajista

Suurimmalle osalle liikkeellä olevista ostajista henkilökohtainen taloustilanne ei kyselyn tulosten perusteella näy ostopäätöksissä. Noin 10% ostajista on kertonut, että asuntolainan saanti on vaikeutunut paljon. Lisäksi noin 30% kertoo että lainan saannissa on ollut hiukan vaikeampaa.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Jussi Mannerberg
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n (SKVL) toimitusjohtaja
p. 050 339 6214, jussi.mannerberg@skvl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
Kalevankatu 4, 3. krs
00100 Helsinki

09 5308 500, liitto(at)skvl.fihttp://www.skvl.fi

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry on kiinteistönvälitysalan yrittäjien palvelu- ja edunvalvontajärjestö. SKVL:n jäsenyys takaa välittäjille ajantasaisen tiedon ja työvälineet sekä asiakkaille ammattitaitoisen ja turvallisen palvelun.  Liitto toimii yhdyssiteenä Suomen suurimmassa verkostossa, joka koostuu lähes 500 paikallisesta kiinteistönvälitystoimistosta ja lähes 1600 välittäjästä ympäri Suomen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry SKVL on julkistanut vuoden parhaiden finalistit16.10.2020 12:34:13 EESTTiedote

Vuonna 2021 75 vuotta täyttävä Suomen suurin asuntokaupan verkosto SKVL valitsee vuosittain yli 470 yrityksen ja yli 1600 välittäjän joukostaan finalistit tarkan esikarsinnan perusteella. Vuoden parhaat valitaan jäsenäänestyksellä. Voittajat vuodelle 2020 julkistetaan 27.11. SKVL 2020 -tapahtumassa. Esikarsinnassa painotetaan välittäjän kokemusta, koulutusta ja toimintatapoja sekä menestystä edeltävän vuoden aikana. SKVL:n Vuoden kiinteistönvälittäjä on palkittu 1980-luvulta lähtien. ”Olen todella iloinen kaikkien finalistien puolesta. He kaikki ovat jo voittajia. He edustavat kovia paikallisia ammattilaisia ympäri Suomen”, kommentoi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. SKVL Vuoden 2020 Kiinteistönvälittäjä -finalistit: Pekka Tähtinen, LKV, Turun Talokulma Oy LKV, Turku Mauri Ahvalo, LKV, kaupanvahvistaja, Kiinteistönvälitys Mauri Ahvalo Oy LKV, Joensuu Marjo Lehtinen, LKV, KiAT, kaupanvahvistaja, Aninkaisten kiinteistönvälitys Oy, Turku Tanja Komulainen, LKV, kaupanvahvistaja, Kii

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinatiedote ja -ennuste loppuvuodelle 202029.9.2020 06:30:00 EESTUutinen

Korona muutti markkinoita mutta kauppa käy Suomen suurin asunto- ja kiinteistökaupan toimija SKVL on uusimman jäsenkyselyn perusteella laatinut loppuvuoden ennusteen ja tilannekatsauksen markkinoihin. Markkinat ovat muuttuneet merkittävästi koronaa edeltävästä ajasta ja eri alueiden erot ovat suuria kysynnässä ja tarjonnassa. 75 % välittäjistä raportoi asunto- ja kiinteistökaupan palanneen tai ylittäneen koronaa edeltävän määrän. 85 % raportoi, että syksyn ”toinen aalto” ei ole tai on vain vähän vaikuttanut asunto- tai kiinteistökauppaan. ”Markkinoilla on edelleen kevään jälkeistä patoutunutta kysyntää, joka ei ole täyttynyt myyjien varovaisuuden vuoksi. Silti hyvin monet SKVL:n jäsenyritykset ovat tehneet selvästi normaalia enemmän kauppaa tänä vuonna. Lähes 500 SKVL:n jäsenyrityksen toimipistettä, joissa työskentelee yli 1600 välittäjää, on tänä vuonna tehnyt jo yli 24000 asunto- ja kiinteistökauppaa”, iloitsee Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. Alkusyksy

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n asuntomarkkinakatsaus – kesäkuu ja ennuste seuraavalla vuosineljännekselle1.7.2020 06:00:00 EESTTiedote

Kesäkuun 2020 kyselyyn vastasi yli puolet SKVL:n yli 400 yrityksestä. Toimipisteitä on yli 480 ja välittäjiä yli 1600 lähes kaikilla paikkakunnilla ympäri Suomen. Koronan vaikutuksia näki kesäkuussa omalla alueellaan keskimäärin enää hiukan yli 20 % välittäjistä. Noin 60 % ei näe enää mitään vaikutuksia asuntokauppaan. Markkinoiden ennustetaan jatkavan kasvuaan seuraavalla vuosineljänneksellä kasvun painottuen enemmän omakotitalo- ja rivitalokauppaan sekä loma-asuntoihin.

Asuntokauppa nousee kohisten – käänne tapahtui toukokuun aikana2.6.2020 06:00:00 EESTTiedote

Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) viides poikkeusolojen aikainen kysely kertoo ratkaisevasta käänteestä asuntokaupassa toukokuussa. Toukokuun lopussa tehtyyn kyselyyn vastasi yli 70 % SKVL:n yrityksistä, joita Suomessa on yli 400, ja välittäjiä yli 1600 yli 475 toimipisteessä. SKVL:n jäsenten välityksellä tehdään Suomessa yli 40 % vanhojen asuntojen välittäjien kautta tehdyistä kaupoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme