Aalto-yliopisto

Suomen kvanttiosaajat tiivistävät yhteistyötään

Jaa
Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n InstituteQ tuo yhteen alan kärkitutkimuksen ja -koulutuksen sekä edistää innovaatioiden syntymistä.
Jäähdyttimen sisällä oleva kylmä levy. Iso osa kvanttitutkimuksesta tehdään lähellä absoluuttista nollapistettä, lämpötilan alarajalla. Kuva: Aalto-yliopisto.
Jäähdyttimen sisällä oleva kylmä levy. Iso osa kvanttitutkimuksesta tehdään lähellä absoluuttista nollapistettä, lämpötilan alarajalla. Kuva: Aalto-yliopisto.

Kvanttiteknologia on yksi tulevaisuuden avainteknologioista, ja esimerkiksi McKinsey-konsulttiyhtiön arvion mukaan globaalin kvanttilaskentamarkkinan arvo voi olla jopa triljoona dollaria vuoteen 2035 mennessä.

Nyt Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja VTT ovat solmineet yhteistyösopimuksen kvanttitieteen ja -teknologian alalla. IntituteQ:ksi nimetty osaamiskeskittymä kokoaa yhteen kansallisen kvanttiteknologian tutkimuksen, koulutuksen ja kaupallistamisen osaamisen.

Alan johtavien toimijoiden entistä tiiviimpi yhteistyö on edellytys Suomen menestymiselle yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa.

"Meillä on kolme päätavoitetta. Ensinnäkin haluamme koordinoida kansallista tutkimustyötä, toiseksi tarjota parasta mahdollista koulutusta sekä yliopistoissa että teollisuuden koulutusohjelmissa ja kolmanneksi edistää innovaatioiden syntymistä", Aalto-yliopiston professori Jukka Pekola kertoo.

"Alan kasvu ja kehitys vaativat tulevina vuosina merkittävässä määrin lisää erityiskoulutuksen saanutta työvoimaa. Koulutusresurssien yhdistäminen ja kansallinen koordinointi mahdollistavat monipuolisemman koulutustarjonnan, ja sitä kautta osaamisen laajentamisen ja kasvattamisen", kertoo Helsingin yliopiston professori Sabrina Maniscalco.

Aalto-yliopistolla, Helsingin yliopistolla ja VTT:llä on entuudestaan vuosikymmenten kokemus kvanttitieteen ja -teknologian tutkimuksesta, opetuksesta ja kaupallistamisesta.

 "Kvanttiteknologia luo eksponentiaalisia ja kestäviä kasvumahdollisuuksia tulevaisuudessa. Haluamme osallistaa ja kutsua yhteistyöstä kiinnostuneet toimijat, niin yritykset kuin instituutiotkin, ympäri Suomea liittymään mukaan ekosysteemiimme. InstituteQ avaa myös globaalin ikkunan suomalaiselle kvanttiosaamiselle ja helpottaa uutta, kansainvälistä yhteistyötä", sanoo VTT:n kvanttiteknologioista vastaava päällikkö Himadri Majumdar.

Kasvava ekosysteemi

Kvanttiteknologia tarkoittaa kvanttifysiikan ainutlaatuisten ilmiöiden soveltamista käytäntöön. Tunnetuin näistä sovelluksista lienee kvanttilaskenta. Kvanttitietokoneiden odotetaan pian pystyvän ratkaisemaan tavallisten tietokoneiden ulottumattomissa olevia ongelmia. Kvanttilaskennasta on hyötyä myös esimerkiksi uusien lääkkeiden suunnittelussa sekä kvanttisalatussa tiedonsiirrossa ja datan tallennuksessa.

Suomalainen kvanttiteknologioiden tutkimus- ja kehittämistoiminta on jo entuudestaan kansainvälisesti tunnettua. Keskeisiä osaamisalueita ovat kvantti-informaatio, uudet kvanttimateriaalit ja erilaiset kvanttilaitteet ja -sensorit, jotka mahdollistavat äärimmäisen herkän mittaamisen ja havaitsemisen. Suomessa rakennetaan myös parhaillaan kvanttitietokonetta VTT:n johtamassa yhteishankkeessa, jossa on mukana myös suomalainen IQM-yritys.

"Suomalaiset yritykset tekevät jo kvanttiteknologian laitteita ja ohjelmistoja sekä tarjoavat asiakkailleen kvanttiteknologiaa hyödyntäviä palveluita. Me haluamme tehdä näiden yritysten kanssa yhteistyötä", kertoo Majumdar.

"Meillä on paljon kotimaisia ja kansainvälisiä opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita kvanttiteknologian opiskelusta. Tukemalla uusia professuureja ja rakentamalla uutta kansallista koulutusohjelmaa pystymme kasvattamaan Suomessa kvantti-osaamispohjaa, jota tarvitaan jatkossa entistä laajemmin niin teollisuudessa kuin tiedeyhteisöissä", sanoo Maniscalco.

Suomessa on jo entuudestaan vahva kvanttiteknologian toimintaympäristö, johon kuuluvat OtaNano-tutkimusinfrastruktuuri ja QTF-huippuyksikkö.

"Haluamme, että kvantti-instituutti ohjaa nykyisen infrastruktuurin kehittämistä ja samalla synnyttää uusia kvanttihankkeita. Haluamme laajentaa instituuttia siten, että siihen tulee lisää kumppaneita, yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä eri puolilta Suomea niin tutkimuksen kuin teollisuudenkin piiristä. Yhdessä voimme parhaiten hyödyntää tehokasta tutkimusympäristöä ja kehittää sitä edelleen vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin", sanoo Pekola.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Pekola
Professori
Aalto-yliopisto
jukka.pekola@aalto.fi
puh. 050 344 2697

Sabrina Maniscalco (englanniksi)
Professori
Helsingin yliopisto
sabrina.maniscalco@helsinki.fi
puh. 050 366 3922


Himadri Majumdar (englanniksi)
Manager, Quantum
VTT
himadri.majumdar@vtt.fi
puh. 040 658 9596

Kuvat

Jäähdyttimen sisällä oleva kylmä levy. Iso osa kvanttitutkimuksesta tehdään lähellä absoluuttista nollapistettä, lämpötilan alarajalla. Kuva: Aalto-yliopisto.
Jäähdyttimen sisällä oleva kylmä levy. Iso osa kvanttitutkimuksesta tehdään lähellä absoluuttista nollapistettä, lämpötilan alarajalla. Kuva: Aalto-yliopisto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Aalto-yliopisto erottui edukseen kansallisissa ja kansainvälisissä arvioinneissa vuonna 202321.3.2024 13:41:01 EET | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 19.3.2024 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2023. Vuonna 2023 Aalto-yliopisto erottui edukseen sekä kansallisissa että kansainvälisissä arvioinneissa ja yliopistovertailuissa. Keväällä yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman laatujärjestelmän auditoinnin ja sai arvion erinomainen kaikilta arviointialueilta. Aalto nousi Suomen ykköseksi kansainvälisen QS-rankingin kokonaisvertailussa ja oli koko maailmassa sijalla 109. Alakohtaisissa vertailuissa taide ja muotoilu oli sijalla 6 maailmassa. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 53. kansainvälisimmäksi yliopistoksi ja maailman 40. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Suomen Akatemian vuosittaisessa Tieteen tila -arvioinnissa Aalto-yliopiston kaikki keskeiset tutkimusalat ylittävät julkaisutoimintansa vaikuttavuudessa top 10 -indikaattorilla arvioituna suomalaisten yliopistojen keskiarvon, ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye