Suomen metsäkeskus

Suomen metsäkeskus & Metsäteho: Biotalouden kuljetuksia tehostetaan tiestöön liittyvän tiedon avulla

Jaa

Alempiasteinen tieverkko luo puitteet Suomen biotaloudelle sekä muulle maaseudun liikenteelle. Nykyistä kattavampi ja ajantasaisempi tiestö- ja olosuhdetieto parantaisi puukuljetusten tehokkuutta, volyymien tasaisuutta eri vuodenaikoina, liikenneturvallisuutta sekä ympäristöystävällisyyttä.

Etenkin yksityisteiden, kuntien katuverkon ja alemman tieverkon ominaisuuksista on tarpeen saada ajantasaisempaa tietoa. Tietoa tarvitaan myös kelirikko- ja painorajoituksista, metsäteiden kääntöpaikoista, puun sallituista kuormauspaikoista, auraustilanteesta ja tiekuntien yhteyshenkilöistä.

Digitalisaatio tuo useita mahdollisuuksia paremmalle tiestö- ja olosuhdedatalle

Yksityisteitä koskevaa dataa löytyy useiltakin toimijoilta, mutta tieto on hajallaan tai se ei ole kattavaa eikä välttämättä ole yhdisteltävässä tai sähköisessä muodossa. Jo olemassa olevia aineistoja yhdistämällä voitaisiin saada hyödyllistä tietoa eri toimijoiden käyttöön. Esimerkiksi puun hankintaketjun eri toimijat (metsänhoito, puukauppa, yksityisteiden osakkaat, korjuu, kuljetus, viranomaiset) sekä muut alemmalla ja metsätiestöllä liikkujat (esim. posti, koulutaksit, metsästäjät ja marjastajat) luovat harvaan asutuillakin alueilla merkittävän potentiaalin joukkoistetulle tiedonkeruulle. Jopa automaattisesti dataa keräävät anturit ja matkapuhelimet sekä kehittyvät tietoverkot mahdollistavat yhä laajempien tietoaineistojen välittämisen.

Kehitystyö on nyt käynnissä

Suomen metsäkeskus ja Metsäteho Oy ovat yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa käynnistäneet kehitystyön uuden sukupolven tietietojärjestelmän kehittämiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke on ollut käynnissä vuoden 2017 alusta lähtien.

Keskiviikkona 4.10. alan toimijat kokoontuvat Tietietofoorumiin Helsingissä kuntatalolla. Foorumin tarkoituksena on tukea kehitystyötä ja tuoda sidosryhmien näkemyksiä kehitettävän järjestelmän sisältöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Seppo Niskanen
elinkeinopäällikkö
Suomen metsäkeskus
puh.0500 498 397
seppo.niskanen(at)metsakeskus.fi

Pirjo Venäläinen
erikoistutkija
Metsäteho Oy
puh. 040 8214 942
pirjo.venalainen(at)metsateho.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen metsäkeskus
Suomen metsäkeskushttps://www.metsakeskus.fi

Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus

Havaintometsät esittelevät metsäpalveluyritysten työtä1.12.2017 10:00Tiedote

Suomen metsäkeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen uudet havaintometsävideot tuovat näkyväksi metsäpalveluita ja metsäpalveluyrittäjien työtä. Havaintometsävideoita on kuvattu 30 metsätyökohteella eri puolilla Suomea. Videoiden avulla maakuntien metsäpalveluyrittäjät voivat esitellä ja markkinoida palveluitaan esimerkiksi etämetsänomistajille. Havaintometsävideot on tuotettu Metsäpalvelumarkkinat uudistuvat – metsäpalveluyrittäjyys kasvuun -hankkeessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme