Suomen Pankki

Suomen Pankin uuden strategian keskiössä ovat taloudellinen vakaus ja kestävä kasvu

Jaa

Suomen Pankki on uudistanut vuoden 2020 aikana strategiansa. Suomen Pankki rakentaa toiminnallaan kestävää taloutta ja vakautta. Suomen Pankin tehtävät perustuvat lakiin Suomen Pankista ja asemaan kansallisena keskuspankkina ja eurojärjestelmän jäsenenä. Uuden strategian mukaan Suomen Pankin tavoitteena on ylläpitää hinta- ja rahoitusvakautta kaikissa olosuhteissa kansalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Suomen Pankin strategian uudistamisen pohjaksi laadittiin skenaarioita, jotka ennakoivat toimintaympäristön muuttumista 2020-luvulla. Työssä nousivat esiin koronapandemian vaikutukset talouteen pidemmällä aikavälillä, voimakas velkaantuminen sekä maksamisen ja rahoituspalveluiden nopea digitalisoituminen. Suomen Pankin toiminnan painopisteet lähivuosille ovat koronakriisin vaikutusten arviointi ja ratkaisut, EKP:n rahapolitiikan strategian uudistaminen ja eurojärjestelmän digitaalisen keskuspankkirahan valmisteluun osallistuminen.

Käynnissä oleva koronapandemia on viimeistään osoittanut, että taloudellisen vakauden varmistaminen on olennaista äkillisissä kriisitilanteissa. ”Suomen Pankki on kestävän talouden ja vakauden rakentaja. Tämän toiminta-ajatuksen mukaisesti strategiaamme on uudistettu erityisesti vastaamaan suuriin rakenteellisiin trendeihin, joita ovat digitalisaatio ja ikääntymisen vaikutukset kansantaloudelle sekä ilmastonmuutos”, sanoo pääjohtaja Olli Rehn. Hinta- ja rahoitusvakauden ylläpitäminen kaikissa olosuhteissa edellyttää keskuspankilta myös tehokkaasti yhteiskunnalle tuotettuja keskuspankkipalveluita, varautumista odottamattomaan, aktiivista yhteiskunnallista vuoropuhelua ja jatkuvaa uudistumista.

Suomen Pankin tavoitteena on myös kasvattaa kansalaisten tietämystä taloudesta. Osana tätä työtä Suomen Pankki julkaisi 28.1. ehdotuksensa Suomen ensimmäiseksi kansalliseksi talousosaamisen strategiaksi.

Suomen Pankki huomioi toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteet ja pyrkii tunnistamaan ilmastonmuutokseen liittyviä riskejä sekä lisäämään kestävän rahoituksen edellytyksiä. Sijoittamalla vastuullisesti Pankki antaa panoksensa ilmastotyöhön. Suomen Pankki on tänään julkaissut vastuullisen sijoittamisen periaatteet, jotka koostuvat ESG-integroinnista (ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen sekä hallintotapaan liittyvien asioiden integroinnista), kansainvälisiin normeihin perustuvasta tarkastelusta ja poissulkemisesta sekä teemasijoituksista.

Linkit:

Talousosaamistrategia

Vastuullisen sijoittamisen periaatteet

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pankki
Suomen Pankki
Snellmaninaukio, PL 160
00101 HELSINKI

09 1831http://www.bof.fi

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki

Hushållen har mycket konsumtionskrediter – tillväxttakten har mattats av1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande

I maj 2025 uppgick det utestående beloppet av konsumtionskrediter som banker med verksamhet i Finland beviljat hushåll till 17,6 miljarder euro och utlåningen minskade med −0,7 % från året innan. Minskningen i det utestående beloppet av konsumtionskrediter är en följd av att utnyttjandet av konto- och kortkrediter och utbetalningarna av konsumtionskrediter utan säkerhet har minskat. Konsumtionskrediter beviljade av banker står för 63 % av hushållens totala utestående konsumtionskrediter. I maj 2025 minskade hushållens utestående kortkrediter[1] (3,6 miljarder euro) med −1,0[2] jämfört med ett år tidigare, då de utestående kortkrediterna vid motsvarande tidpunkt året innan ökade med nästan 6 %. Vid utgången av maj var 19 % av kortkrediterna räntefri betaltidskredit och 81 % äkta kortkrediter, dvs. kortkredit med ränta. I januari–maj 2025 utbetalades från bankerna 9 % mindre sedvanliga konsumtionskrediter utan säkerhet[3] jämfört med motsvarande tidpunkt ett år tidigare. Också det utestå

Kotitalouksilla runsaasti kulutusluottoja –kasvuvauhti hidastunut1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Toukokuussa 2025 Suomessa toimivien pankkien kotitalouksille myöntämien kulutusluottojen kanta oli 17,6 mrd. euroa ja se supistui vuodentakaisesta −0,7 %. Kulutusluottokannan supistumiseen vaikuttavat tili- ja korttiluottojen vähentynyt käyttö ja vähäisemmät vakuudettomien kulutusluottojen nostomäärät. Pankkien myöntämät kulutusluotot kattavat 63 % kotitalouksien kokonaiskulutusluottokannasta. Toukokuussa 2025 kotitalouksien korttiluottokanta[1] (3,6 mrd. euroa) supistui −1,0 %[2] vuodentakaiseen verrattuna, kun vuosi sitten vastaavana aikana korttiluottokanta kasvoi lähes 6 prosentin vauhdilla. Toukokuun lopussa korttiluotoista 19 % oli korotonta maksuaikaluottoa ja 81 % pidennettyjä korttiluottoja eli korollista korttiluottoa. Tavanomaisia vakuudettomia kulutusluottoja[3] nostettiin pankeista tammi-toukokuun 2025 aikana 9 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Myös vakuudettomien kulutusluottojen kanta supistui toukokuussa. Suomessa toimivien pankkien myöntämistä kulutusluot

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye