Suomen Psykologiliitto

Suomen Psykologiliitto: Kelan kuntoutuspalveluiden hankintakriteereissä jälleen korjattavaa

Jaa

Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen avoterapiapalveluiden hankintakriteereissä on merkittäviä epäkohtia, jotka Kelan tulee pikaisesti korjata.

Suomen Psykologiliitto otti kantaa Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen avoterapiapalveluiden hankintaa koskevaan hankintakriteeristöön 21.3.2022. Psykologiliitto katsoo, että tarjouspyyntöä tulee korjata ja täsmentää erityisesti laatua koskevan pisteytyksen osalta, jotta hankittavien palveluiden laatu ja riittävyys sekä palveluntarjoajien tasa‐arvoinen kohtelu voidaan varmistaa.

Psykologiliitto katsoo, että ammattitaidon vahvistamiseen ja syventämiseen liittyvien pitkien lisä‐ ja täydennyskoulutusten ajallinen huomioiminen on kriteeristössä erityisen ongelmallinen ja kohtelee eri ammattiryhmiä epätasa-arvoisesti. Lisäksi kriteeristössä on perusteettomasti ja epäjohdonmukaisesti jätetty huomioimatta osa hyödyllisistä lisäkoulutuksista ja toisaalta otettu mukaan koulutuksia, jotka eivät kuntoutuksen näkökulmasta anna merkittävää lisäosaamista.

Lähettämässään vastauksessa Kela ei kuitenkaan ota lainkaan kantaa Psykologiliiton esittämiin epäkohtiin vedoten siihen, että tarjouskilpailun ollessa kesken se ei voi ottaa kantaa sen sisältöä koskeviin kysymyksiin. Useat Psykologiliiton esiin nostamat epäkohdat liittyvät kuitenkin Kelan tarjouskilpailun aikana tekemiin täsmennyksiin koskien hankintakriteereitä, joten epäkohtia on mahdollista korjata myös hankinnan ollessa käynnissä.

Mikäli palveluntuottajien yhdenvertaiseen kohteluun liittyviä kriteereitä esimerkiksi psykologeja koskevan laatupisteytyksen suhteen ei oikaista hankinnan ollessa vielä käynnissä, tulee se suurella todennäköisyydellä johtamaan oikeudellisiin prosesseihin markkinaoikeudessa. Lisäksi Psykologiliitto on valmis tarvittaessa tekemään toimenpidepyynnön Kilpailu- ja kuluttajavirastolle, mikäli tarjouspyyntöä ei oikaista. 

Myös Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen edellisellä hankintakierroksella vuonna 2018 oli asetetuissa kriteereissä merkittäviä ongelmia, joiden johdosta asiakkaiden terapiasuhteet olivat vaarassa, lukuisat palveluntuottajat tekivät hankintapäätöksistä oikaisupyyntöjä, ja Kela joutui avaamaan täydentävän hankinnan.

Psykologiliitto muistuttaa, että yhteistyö kuntoutusalan asiantuntijoiden kanssa esimerkiksi laatukriteerien laatimisessa varmistaa sen, että määritetyt kriteerit vastaavat kyseisen ammattialan mukaisia standardeja ja koulutussisältöjä, ja vastaavilta epäkohdilta voidaan välttyä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Psykologiliitto
Bulevardi 30 B 3
00120 Helsinki

09 6122 9122http://www.psyli.fi

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Suomen Psykologiliitto kehysriiheen kokoontuvalle hallitukselle: mielenterveyden peruspalvelut kuntoon5.4.2022 08:44:57 EEST | Tiedote

Hallitus kokoontuu 5.–6.4.2022 niin sanottuun kehysriiheen, jossa sovitaan tulevien vuosien rahankäytön isoista linjoista. Suomen Psykologiliitto ry korostaa, että nyt on viimein panostettava mielenterveyspalveluihin perustasolla. Ilman riittäviä matalan kynnyksen palveluja lähellä ihmisten arkea ei saada purettua erikoistason palveluihin nyt kohdistuvaa kestämätöntä painetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme