Suomen Punainen Risti SPR

Suomen Punaiselta Ristiltä 10 miljoonaa euroa haavoittuvimpien auttamiseen Ukrainassa

Jaa
Suomen Punainen Risti antaa katastrofirahastostaan 10 miljoonaa euroa kansainvälisen Punaisen Ristin käteisapuohjelmaan, jolla tuetaan haavoittuvimmassa asemassa olevia Ukrainassa. Lähestyvä talvi ja kotien tuhoutuminen iskuissa lisäävät avun tarvetta.
Kansainvälisen Punaisen Ristin käteisavustusohjelma auttaa Ukrainassa ihmisiä huolehtimaan perustarpeistaan, kuten hankkimaan ruokaa ja lääkkeitä. Kuva: Marko Kokic / IFRC
Kansainvälisen Punaisen Ristin käteisavustusohjelma auttaa Ukrainassa ihmisiä huolehtimaan perustarpeistaan, kuten hankkimaan ruokaa ja lääkkeitä. Kuva: Marko Kokic / IFRC

Katastrofirahastosta annetut varat ohjataan Punaisen Ristin kansainvälisen liiton käteisapuun eri puolilla Ukrainaa.

– Kun talvi kylmenee ja iskut jatkuvat, ihmisten selviytyminen on tiukoilla. Asumisen ja ruuan hinta ovat nousseet voimakkaasti, ja lämmitys tuottaa huolta erityisesti alueilla, joilla koteja ja energialaitoksia on tuhoutunut, kuvaa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen tilannetta.

Punainen Risti ohjaa käteisavun henkilöille, jotka majoittavat maksutta muualta Ukrainasta paenneita, sekä ennen nykyistä kriisiä vaikeasti vammautuneille entisille sotilaille, joiden saama eläke ei riitä arjen perustarpeisiin.

– Nämä ryhmät on valittu haavoittuvuuden perusteella ja siksi, että heille ei ole tarjolla riittävästi muuta apua. Konfliktin pitkittyessä pakolaisia majoittavat perheet ovat joutuneet venyttämään voimavaransa äärimmilleen. Vaikeasti vammautuneet sotilaat taas saavat hyvin pientä sosiaaliturvaa, jonka turvin on erittäin vaikeaa selvitä hintojen noustessa. Nämä henkilöt ovat riippuvaisia apuvälineistä tai toisten ihmisten avusta, ja siksi he ovat perheineen erityisen heikossa asemassa, Korhonen kertoo.

Kansainvälinen Punainen Risti toteuttaa avustusohjelman yhdessä Ukrainan Punaisen Ristin ja maan viranomaisten kanssa, ja sillä tavoitetaan runsaat 600 000 ihmistä. Avustusta annetaan rekisteröidyille neljän kuukauden ajan.

10 miljoonan euron avustussumma tullaan jakamaan kokonaisuudessaan ennen ensi vuoden heinäkuuta.

Käteisapu vastaa yksilöllisiin tarpeisiin

Suoraan käteisenä tai maksukortilla annettu avustus on joustava tuen muoto tilanteessa, jossa ihmisten tilanteet ja tarpeet vaihtelevat. Avustuksen saaja voi itse päättää, mihin saamansa summan käyttää.

– Kokemuksemme mukaan käteisapu on tehokasta apua, sillä se käytetään perustarpeisiin: esimerkiksi ruokaan, asumiseen, lämmityskustannuksiin, lääkkeisiin tai bussilippuihin. Hädän keskellä jokaiselle on myös tärkeää pystyä tekemään itse omaa elämäänsä koskevia päätöksiä, Korhonen huomauttaa.

10 miljoonan tuki käteisapuohjelmaan on yksi Suomen Punaisen Ristin historian suurimmista yksittäisistä avustuksista.

– Avustussumma on merkittävä, sillä hätä on suuri. Olemme erittäin kiitollisia katastrofirahastoon saamistamme lahjoituksista, sillä ne mahdollistavat pitkäjänteisen tuen eniten apua tarvitseville, Korhonen toteaa.


Lahjoitukset Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi
 

Lahjoita verkkosivujemme kautta https://www.punainenristi.fi/lahjoita/ukrainan-kriisi/ 

Lähetä tekstiviesti SPR15 numeroon 16499 (15 €) 

MobilePaylla numeroon 11646 

Lahjoita suoraan tilille OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti. Viite: 6020. 

Lisätiedot: 

Kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen, p. 040 120 9728  

Viestinnän asiantuntija Sari Häkkinen, p. 040 664 3236

Avainsanat

Kuvat

Kansainvälisen Punaisen Ristin käteisavustusohjelma auttaa Ukrainassa ihmisiä huolehtimaan perustarpeistaan, kuten hankkimaan ruokaa ja lääkkeitä. Kuva: Marko Kokic / IFRC
Kansainvälisen Punaisen Ristin käteisavustusohjelma auttaa Ukrainassa ihmisiä huolehtimaan perustarpeistaan, kuten hankkimaan ruokaa ja lääkkeitä. Kuva: Marko Kokic / IFRC
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Namnet kan försvåra karriärsavancemang – Veckan mot rasism uppmuntrar att ingripa i diskriminering i arbetslivet20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Enligt undersökningar utsätts personer med utländsk bakgrund nästan dubbelt oftare än den övriga befolkningen för diskriminering när det gäller att avancera i arbetskarriären. Veckan mot rasism som startar 20.3 fokuserar i år på diskriminering som upplevs i arbetslivet. Under veckan premieras också fördomsfria föregångare som genom sin verksamhet har främjat likabehandling.

Nimi voi vaikeuttaa uralla etenemistä – Rasisminvastainen viikko kannustaa puuttumaan työelämän syrjintään20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Tutkimusten mukaan ulkomaalaistaustaiset kohtaavat työuralla etenemiseen liittyvää syrjintää lähes kaksi kertaa useammin kuin muu väestö. 20.3. starttaava Rasisminvastainen viikko keskittyy tänä vuonna työelämässä koettuun syrjintään. Viikolla palkitaan myös Ennakkoluulottomia edelläkävijöitä, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme