Suomen Restonomiliitto: Suomen matkailu on turvattava

- Maan hallituksen matkailijoiden turvallista saapumista helpottavat suunnitelmat kuulostavat lupaavilta, mutta päätöksiä tarvitaan nopeasti, sanoo Sure – Suomen Restonomiliiton puheenjohtaja Niklas Honkalehto.
- Nykyinen matkailualan tilanne on erittäin vaarallinen sekä sen työllisyysvaikutuksen että verotulojen vähenemisen takia. Kaikkiaan 140 000 työpaikkaa on vaarassa ja esimerkiksi Lapista on tällä menolla katoamassa tuhansia työpaikkoja.
Matkailu-, hotelli- ja ravintola-alan korkeakoulutettuja edustava Suomen Restonomiliitto kannattaa suunnitelmaa siitä, että Suomeen saataisiin luotua matkustajatunneli nopealla aikataululla. Tunnelin avulla testatut ja terveet lomalaiset pääsisivät hyödyntämään Suomen matkailupalveluita turvallisesti. Tätä varten tarvitaan tehokasta ja kattavaa testaamista jo lentokentillä, satamissa ja juna-asemilla.
- Mitä mutkattomammaksi "turvatunneli" tehtäisiin, sitä kattavammin ihmisiä saataisiin liikkeelle, Honkalehto sanoo.
Lisäksi valtion tulisi Suomen Restonomiliiton mielestä alentaa 31.12.2021 asti alan verotusta niin, että ruoan arvolisävero laskisi 10 prosenttiin ja alkoholin 14 prosenttiin. Näin saataisiin lisää yrityksiä tukemaan suomalaista matkailua, kun mm. asiakastilaisuudet lisääntyisivät.
- Katsomme myös, että tukemalla alkoholinkäyttöä ravintoloiden valvoituissa oloissa vähennetään hallitsematonta kotikäyttöä. Tällä on myös kansanterveydellistä merkitystä, Honkalehto sanoo.
- Nyt tarvitaan radikaaleja tekoja ja rohkeutta, joilla voidaan luoda edes jonkinnäköiset toimintaedellytykset matkailualan yrityksille koraonapandemian aiheuttamissa kriisiolosuhteissa, joihin yritykset itse eivät ole voineet vaikuttaa.
Restonomien ammattitaito näkyy matkailussa
Restonomit ovat ammattikorkeakoulusta valmistuneita matkailu-, ravitsemis- ja talousalan asiantuntijoita.
- Suomen matkailun voimavara ovat restonomit, jotka tuovat alalle kipeästi kaivattua asiantuntija- ja johtajuusosaamista, sanoo Sure ry:n toiminnanjohtaja Joel Kettula.
Kettula muistuttaa menestyvän ja hyvin johdetun matkailualan merkityksestä koko Suomen kansantaloudelle.
- Suomi on saanut kasvavaa jalansijaa kansainvälisesti houkuttelevana matkailumaana. Visit Finlandin tilastojen mukaan matkailuvienti kaksinkertaistui 2000-luvulla. Vuonna 2018 kansainväliset matkailijat jättivät Suomeen tuloja noin 4,9 miljardia euroa. Tämä on samaa luokkaa kuin Suomen kaikki korkean teknologian vienti yhteensä, Joel Kettula kertoo.
Matkailun osuus Suomen bruttokansantuotteesta nousi 2,7 prosenttin vuonna 2018. Matkailu on samaa kokoluokkaa kuin metsäteollisuus ja suurempi kuin elintarviketeollisuus.
Myös työnantajana matkailuala on merkittävä. Toimialalla työskenteli arviolta 142 100 henkilöä vuonna 2018.
- Alalla on normaaliaikoina myös työllistäviä vaikutuksia muille toimialoille kuten rakennus-, kuljetus- ja kaupan alaan - myös esimerkiksi museo- ja kulttuurialoille. Lisäksi ala työllistää paljon vuokratyövoimaa. Matkailualan työvoima on verrattain nuorta ja koronatilanne onkin nyt lisännyt erityisesti nuorten jäsentemme ahdinkoa.
Lisätietoja
Niklas Honkalehto, puheenjohtaja, Sure - Suomen Restonomiliitto, p. 045 616 0691, niklas.honkalehto@sure.fi
Joel Kettula, toiminnanjohtaja, Sure - Suomen Restonomiliitto, p. 045 633 7843, joel.kettula@sure.fi
Sure - Suomen Restonomiliitto ry on Akavan Erityisalojen jäsenyhdistys.
Yhteyshenkilöt
Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582
Niklas Honkalehto, Sure - Suomen Restonomiliittopuheenjohtaja
Puh:045 616 0691niklas.honkalehto@sure.fiJoel Kettula, Sure - Suomen RestonomiliittoToiminnanjohtaja
Puh:045 633 7843joel.kettula@sure.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 19 jäsenjärjestöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat
Akavan Erityisalat: Asiantuntijalla suuri riski uupua - "Työnkuvaa on rauhoitettava"23.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kuormitus asiantuntijatyössä on noussut hälyttävälle tasolle: 60 prosenttia Akavan Erityisalojen jäsenistä kokee työmääränsä ainakin ajoittain liian suureksi, ja vain harva näkee olevansa täysin turvassa työuupumukselta. Tuore jäsenkysely piirtää huolestuttavan kuvan asiantuntijoista, joita kuormittavat erityisesti usean asian yhtäaikainen tekeminen, kiire ja kasvavat vaatimukset. Ratkaisuna Akavan Erityisalat esittää, että työturvallisuuslainsäädäntöä täsmennetään psykososiaalisen kuormituksen hallitsemiseksi. Liiton jäsenkyselyyn vastasi yli 4 000 asiantuntijaa tai esihenkilöä.
Julkisen sektorin neuvotteluissa korostui ammattiliittojen voima – Akavan Erityisalat tyytyväinen saavutuksiin9.5.2025 11:03:10 EEST | Tiedote
Haastavissa oloissa saavutetut yleisen linjan palkkaratkaisut julkisella sektorilla osoittavat neuvottelujärjestelmän toimivuuden ja ammattiliiton jäsenyyden arvon, arvioi Akavan Erityisalat. Kunnissa ja hyvinvointialueilla myös palkkaohjelman jatkuminen oli keskeinen saavutus jäsenillemme.
Akavan Erityisalat: Kasvutoimia rahoitetaan leikkaamalla palveluista25.4.2025 09:46:47 EEST | Tiedote
Kehysriihen veronkevennyksiä kompensoidaan leikkauksilla, jotka osuvat valtion, kuntien, yliopistojen sekä järjestöjen rahoitukseen. – Suomalaisten tarvitsemista palveluista ja hyvästä hallinnosta leikataan huoletta iloisten verouutisten katveessa. Samalla huoli julkisen talouden tilasta kasvaa, arvioi Akavan Erityisalat.
Olli Kaureesta Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja24.4.2025 12:43:19 EEST | Tiedote
Akavan Erityisalojen toiminnanjohtajaksi on nimitetty Olli Kaure 1.5.2025 alkaen. Kaure on työskennellyt liiton palveluksessa vt. toiminnanjohtajana ja kehitysjohtajana.
Kysely: Joka toinen johdon assistentti kokee epäasiallista kohtelua23.4.2025 09:53:35 EEST | Tiedote
Osaamisen vähättelyä, häirintää, tytöttelyä, arvostuksen puutetta työtehtävien vuoksi. Epäasiallista kohtelua on työurallaan kokenut 52 prosenttia johdon assistenteista, ilmenee Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö Skillan kyselystä. Jopa 28 prosenttia johdon assistenteista raportoi kokeneensa epäasiallista kohtelua viimeisen vuoden aikana. Skilla ry nostaa hallinnon asiantuntijoiden ja assistenttien päivänä 23. huhtikuuta esiin huolen jäsenistönsä työelämässä kohtaamasta epäasiallisesta kohtelusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme