Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad: "Suomen täytyy houkutella osaavaa työvoimaa nykyistä voimakkaammilla verokannustimilla."

Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad: "Useissa tutkimuksissa, joissa tarkastellaan muutoksia maiden ansiotuloverotuksessa ja esimerkiksi yritysten t&k-verohyvityksissä on havaittu, että korkeatuloiset maahanmuuttajat ja huippuinnovaattorit reagoivat melko vahvasti verotukseen. Nämä henkilöt ovat sellaisia, joiden osaamisella on merkitystä alueella toimivien yritysten kykyyn innovoida ja kasvattaa tuottavuutta. Nämä ovat myös juuri niitä henkilöitä, joita Suomeen tarvitaan kipeästi etenkin nyt, kun t&k-rahoituslain mukainen t&k-menojen voimakas lisääminen edellyttää osaavan työvoiman saatavuuden parantamista. Globaali kilpailu innovaattoreista on kovaa, eikä heitä ole Suomeen jonoksi asti."
Korkealla verotuksella on myös hyviä puolia: sen avulla rahoitetaan julkisia palveluja, jotka voivat lisätä Suomen houkuttelevuutta. Tällaisista kriittisistä hyvinvointipalveluista on pidettävä kiinni.
"Suomen talous velkaantuu nopeasti ja tästä syystä mahdolliset verokevennykset tulee kanavoida tarkasti, jotta emme heikennä julkisen talouden rahoitusasemaa entisestään. Tutkimuskirjallisuus osoittaa myös, että isommassa kuvassa ainakaan ansiotuloverotuksella ei ole vaikutusta osaavan työvoiman muuttoliikkeisiin. Toisin sanoen en pidä perusteltuna, että Suomessa lähdettäisiin leikkaamaan ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa ainakaan sen pelossa, että työvoima kaikkoaa muualle. Selvityksessä pohdimme rajattuja kannustimia korkean osaamis- ja tulotason työvoimalle, jotka muuttavat Suomeen. Konkreettisena politiikkamuutoksena tulisi harkita nykyisen avainhenkilöverotuksen kannustavuuden lisäämistä", Zad jatkaa.
Selvityksen keskeiset tulokset:
- Huippuinnovaattoreiden ja -osaajien merkitys kansantaloudelle on tärkeä.
- Korkeatuloiset maahanmuuttajat sekä huippuinnovaattorit reagoivat verokannustimiin verrattain voimakkaasti.
- Korkealla verotuksella on myös hyviä puolia: sen avulla rahoitetaan julkisia palveluja, jotka voivat lisätä maan houkuttelevuutta. Julkisen sektorin rahoituspohja ja velanoton tarpeen vähentäminen voidaan kuitenkin toteuttaa tukemalla vahvaa talouskasvua. Tästä syystä Suomesta tulee luoda verotuksellisesti kilpailukykyinen toimintaympäristö. Tämän avulla saamme houkuteltua maahamme tutkijoita ja muita korkean tuottavuuden työntekijöitä.
- Maailmalla on runsaasti käytössä erilaisia verokannustimia, joista voidaan hakea toimivia malleja Suomeen yritysten ja osaavan työvoiman houkutteluun
Lataa Suomen startup-yhteisön veroselvitys tästä linkistä.
Suomen startup-yhteisö toteutti selvityksen maaliskuussa 2023. Selvityksessä haetaan vastauksia pääosin siihen, miten yrityksiä ja osaavaa työvoimaa kannattaisi houkutella Suomeen. Selvityksessä myös kartoitetaan muissa maissa käytössä olevia verokannustinjärjestelmiä ja vertaillaan niitä keskenään. Selvityksessä keskitytään enimmäkseen verokannustimiin, mutta sen lisäksi tarkastellaan lyhyesti investointeja houkuttelevien tukien vaikutuksia. Selvityksen tavoitteena on avata eri verokannus- tinjärjestelmien vaikutuksista työvoiman ja yritysten sijoittumiseen sekä talouskasvuun.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Youssef ZadPääekonomisti / Chief EconomistSuomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh:+358405933316youssef@startupyhteiso.comKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen startup-yhteisön muodostaa lähes 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö
Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release
The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec
Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen – Greenstep yhä vahvemmin mukaan tukemaan suomalaista startup-kenttää20.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomen startup-yhteisö ja Greenstep ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä suomalaisen startup-ekosysteemin ja Greenstepin laajan liiketoimintaosaamisen välillä sekä edelleen edistää yrittäjyyttä ja innovaatioita.
Joint study on spin-off companies: rapid growth in jobs and investment14.5.2025 06:00:00 EEST | Press release
VTT and the Finnish Startup Community have published a joint analysis on the economic impact of startup companies originating from VTT. According to the study, long-term research efforts have been transformed into new technology companies that attract private venture capital, create jobs, and increase private investment in research and development.
Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme