Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen: “Kahden viikon palvelulupaus erityisosaajille hallitusohjelmaan.”

Jaa
Suomen startup-yhteisössä on arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä startupit muodostavat Suomen talouden uuden, metsä- ja metalliteollisuuden kokoisen tai niitä suuremman kivijalan. Yhteisö toivoo konkreettisia päätöksiä, joilla startup-yritysten kasvu ja sitä kautta kertyneet tulot yhteiskunnalle varmistetaan.
Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Suomen Startup-yhteisö uskoo, että suomalaiset startupit saadaan kasvuun erityisesti kolmella selkeällä kokonaisuudella, jotka tulisi kirjata hallitusohjelmaan.

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen: “Suurin pullonkaula kasvulle on osaavan työvoiman saaminen. Tarvitsemme yrityksiimme huippuosaajia Suomesta, mutta myös ulkomailta. Kilpailu on globaalia, Suomi ei voi olla kisassa vain ihan hyvä. On oltava maailman paras.”

Suomen startup-yhteisö ehdottaa, että hallitusohjelmaan kirjataan takuu kahden viikon palvelulupauksesta Suomeen tulevalle erityisosaaja-statuksen omaavalle työntekijälle. Tämä palvelulupauksen tulisi pitää sisällään työluvan, pankkitilin avaamisen, puolison työllistymisen sekä tarvittaessa englanninkielisen koulupaikan lapselle. Nämä olisi hyvä saada yhden luukun alle ja koordinaatiovastuu esimerkiksi Migriin.

“Erityisosaajien työlupien osalta ja D-viisumin käyttöönoton myötä itse työlupaprosessi sujuu kyllä nopeasti, mutta se ei kuitenkaan yksistään riitä. DVV:n digitaalisen henkilöllisyyden hanke tulisi myös viedä maaliin ja uudistuksen ambitiotasoa tulisi vahvistaa siten, että oikeasti mahdollistaisi pankkipalvelujen nopeamman avaamisen, Pakarinen toteaa.

Toinen tärkeä kirjaus hallitusohjelmaan liittyy Suomen startup-yhteisön mukaan tutkimukseen ja kehitykseen.

Riikka Pakarinen: “Tulevan hallituksen on laitettava parlamentaarisen T&K-työryhmän raportti täytäntöön. Tämän rinnalla on huolehdittava siitä, että meillä riittää tutkijoita. Lisäresurssit eivät tässäkään auta, jos tekijät puuttuu. On laskettu, että vuoteen 2030 mennessä tarvitsemme jopa 50.000 uutta tutkijaa lisää, jotta voimme saavuttaa tavoitteet ja hyödyntää tarvittavat uudet resurssit.”

Kolmantena selkeänä asiakokonaisuutena Suomen startup-yhteisö mainitsee verotuksen. Erityisryhmien osalta, joita ovat kovatuloiset palkkatyöläiset ja joiden osaaminen ei ole paikkaan sidottu sekä innovaattorit, verokannustimilla näyttäisi startup-yhteisön mukaan olevan merkitys maahanmuuton osalta.

Riikka Pakarinen: “Avainhenkilöverotusta voitaisiin pidentää nykyisestä neljästä vuodesta seitsemään vuoteen, kuten se on Tanskassa. Lisäksi kiinteää veroprosenttia voisi alentaa hieman nykyisestä. Kyselyjemme mukaan Suomen korkeahko verotus ei ole startup-yrityksille kuitenkaan varsinainen kasvun este. Tämä avainhenkilöverotuksen kehittäminen on perusteltua vain siksi, että erityisosaamisen työvoimasta on niin kova globaali kilpailu. Yritykset, joilla on parhaat osaajat, voittavat markkinoilla.

Rahoituksen osalta Business Finlandin startup-rahoitusta tulisi tehostaa ja ilmastorahaston kautta pitää ohjata rohkeampi ja isompi rahoitus climate ja kiertotalous-firmoihin.

Näillä edellä mainituilla selkeillä hallitusohjelmakirjauksilla kasvuyrittäjyys ja startupit ovat taas piirun verran vahvempi talouden kivijalka suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan takaamiseksi”, Pakarinen ynnää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Suomen startup-yhteisön muodostaa lähes 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Startup barometer: Confidence in the surrounding economy continues to decrease, but the adjustments in the number of employees seem to be over21.4.2023 09:00:00 EEST | Press release

The confidence of Finnish startup companies in the surrounding the economic situation continues declining sharply, with no immediate signs of improvement. The latest results of the barometer survey also suggests that startups’ confidence in their own financial situation is still declining slowly. Although the change is not as significant as before, it is still a concerning trend. A positive sign is that the indicator regarding employee count has stabilized to a positive value.

Suomen startup-yhteisön barometri Q1/2023: Luottamus ympäröivään talouteen jatkaa luisuaan, mutta henkilöstön määrän sopeutustarpeet ovat jo takanapäin21.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Startup-yritysten luottamus ympäröivään taloustilanteeseen jatkaa heikkenemistään Suomessa, eikä muutosta parempaan ole ainakaan vielä näköpiirissä. Startup-barometrin vastausten perusteella myös luottamus oman yrityksen taloustilanteeseen on edelleen heikentynyt, mutta muutos ei ole enää niin voimakas ja arvio tulevasta on jo hieman parantunut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme