Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Suomen talouspolitiikassa neljä vaihtoehtoa – edessä 13 miljardin euron sopeutustoimet

Jaa
Suomella on edessään 13 miljardin euron sopeutustoimet kahden seuraavan vaalikauden aikana, kirjoittaa konsultti Jussi Pyykkönen EVA Analyysissa Talouspolitiikan johtajan kompassi. Kestävyysvajeen umpeen kurominen edellyttää valtiovarainministeriön mukaan yhdeksän miljardin euron sopeutustoimia. Lisäksi puolustus, ilmastonmuutoksen torjunta, sosiaali- ja terveydenhuolto, julkiset t&k-investoinnit ja mahdolliset yllättävät menotarpeet edellyttävät neljän miljardin euron liikkumavaran luomista julkiseen talouteen.
Kestävyyshaaste ja liikkumavaran edellyttämät säästöt (mrd. eur)
Kestävyyshaaste ja liikkumavaran edellyttämät säästöt (mrd. eur)

Talouspolitiikassa on neljä vaihtoehtoista päälinjaa, joissa kaikissa on erilaiset onnistumisen mahdollisuudet ja vaikutukset kansantalouteen. Kaikki vaihtoehdot sisältävät ikäviä päätöksiä.

Reformistisessa linjassa keskitytään leikkauksia sisältäviin uudistuksiin, mutta siinäkään ei vältytä täysin veronkiristyksiltä. Uudistuksista olennaisimmat ovat sote-uudistuksen korjaaminen, eläkeiän nostaminen, ansioturvan korvaava työnhakuraha, perusturvan uudistus ja työperäisen maahanmuuton esteiden purkaminen. Reformisti välttyy kansantaloudelle haitallisilta leikkauksilta ja veronkiristyksiltä, mutta joutuu todennäköisesti kohtaamaan esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen vastustuksen. Lisäksi uudistusten vaikutuksia joutuu odottamaan pitkään.

Kamreerin linjassa keskitytään leikkaamaan menoja, eikä siinä vältytä koulutusleikkauksilta. Maksimivaltion linjassa kiristetään veroja, myös keskituloisten ansiotuloveroja ja vähennetään siten työnteon kannustimia. Minimivaltion linjassa lakkautetaan ja yksityistetään yhteiskunnan toimintoja ja siirretään palveluja ihmisten itse maksettavaksi.

”Talouskasvu ei ratkaise Suomen budjettivajetta. Sopeutuksilla on kansalaisten tuki, sillä suomalaisten enemmistö pitää julkisen talouden tasapainottamista akuuttina”, sanoo valtiotieteiden maisteri, konsultti Jussi Pyykkönen.

Jussi Pyykkönen: Talouspolitiikan johtajan kompassi -EVA Analyysi maanantaina 13.2. kello 9.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: konsultti Jussi Pyykkönen, PTCServices Oy, jussi.pyykkonen@ptcs.fi tai +358 44 023 91 49

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 97 28

EVA järjestää aiheesta maanantaina 13.2. kello 9–10.30 webinaarin, jossa aiheesta keskustelevat EVAn johtaja Emilia Kullaksen johdolla konsultti Jussi Pyykkönen, valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä ja Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti. Tilaisuuden päätteeksi järjestettävässä poliitikkopaneelissa keskustelevat vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen, sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen, perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen. Median edustajat voivat ilmoittautua viestintäpäällikkö Heini Larrokselle maanantaihin 13.2. kello 8 mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kestävyyshaaste ja liikkumavaran edellyttämät säästöt (mrd. eur)
Kestävyyshaaste ja liikkumavaran edellyttämät säästöt (mrd. eur)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Ensimmäistä kertaa suomalaisten enemmistö suhtautuu työperäiseen maahanmuuttoon myönteisesti26.4.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisista 55 prosenttia arvioi, että maamme väestön ikääntyminen ja uhkaava vähentyminen edellyttävät ulkomaalaisten Suomeen muuton helpottamista, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Ensimmäistä kertaa 25-vuotisen mittaushistorian aikana enemmistö suomalaisista katsoo heikon väestökehityksen edellyttävän maahanmuuton helpottamista.

Kokoomus joutuu valitsemaan julkisen talouden ja maahanmuuton väliltä14.4.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Kokoomuksen (97 %) ja perussuomalaisten (95 %) äänestäjät ovat yksimielisiä siitä, että tulevan hallituksen tulisi painottaa valtion velkaantumisen pysäyttämistä enemmän suhteessa viime aikoina harjoitettuun politiikkaan. Lähellä toisiaan näkemykset ovat myös siinä, että velkaantuminen pysäytetään menoja leikkaamalla. SDP:n äänestäjistä velkaantumisen pysäyttämistä painottaisi 67 prosenttia, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme