ELY-keskukset

Suomen Teollisuuden Energiapalvelut - STEP Oy suunnittelee Harjavallan Suurteollisuuspuistoon rinnakkaispolttolaitoshanketta (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa

STEP Oy:n hankkeeseen on tehty YVA-lain mukainen ympäristövaikutusten arviointimenettely. YVA-menettely on päättynyt 30.9.2022 yhteysviranomaisena toimineen Varsinais-Suomen ELY-keskuksen antamaan perusteltuun päätelmään.

STEP Oy:n rinnakkaispolttolaitoshankkeen tavoitteena on tuottaa Suurteollisuuspuiston teollisuudelle sen tarvitsemaa lisähöyryä ja hankkeen todetaan toteutuessaan edesauttavan jäteperäisen polttoaineen hyödyntämistä Satakunnan alueella. Rinnakkaispolttolaitoksen on esitetty käyttävän vuosittain polttoaineita enintään 90 000 tonnia. Laitoksella käytettävästä polttoaineesta 55–65 % on elinkeinotoiminnan ja kotitalouksien jätteestä jätteenpolttolaitoksilla valmistettua jätepolttoainetta, 15–20 % on auto fluffia (eli kierrätykseen soveltumatonta auton paloittelujätettä) ja 15–20 % on luokitukseltaan vaarallista jätettä (mm. kyllästettyä puuta ja aktiivihiiltä). Puhtaan biopolttoaineen osuus on käytettävästä polttoaineesta noin 5–10 %.

Ympäristövaikutusten arviointiselostus on hankkeesta vastaavan esitys hankkeen todennäköisesti merkittävistä vaikutuksista. Varsinais-Suomen ELY-keskus on perustellussa päätelmässä todennut, että STEP Oy:n arviointiselostus täyttää pääosin YVA-lain vaatimukset siinä esitettyjen välittömien vaikutusten, kuten melun, ilmaan johdettavien päästöjen, pohjavesivaikutusten ja ihmisiin kohdistuvien vaikutusten osalta. Yhteysviranomainen on perustellussa päätelmässään tuonut kuitenkin esille, että hankkeen YVA-lain mukaista arviointia on edellytetty sen jätehuollosta todennäköisesti aiheutuvien ja jätehuoltoon kohdistuvien merkittävien vaikutusten arvioinnin osalta.

STEP Oy:n suunnitteleman rinnakkaispolttolaitoshankkeen välillisten vaikutusten arvioinnissa olisi tullut yhteysviranomaisen mielestä arvioida, vaikuttaako hanke jatkossa Satakunnan yhdyskuntajätteiden hyödyntämiseen ja jätteiden materiaalina hyödyntämiselle asetettujen tavoitteiden toteutumiseen, ja jos vaikuttaa niin millä tavoin.

Kiertotalouden kehittyminen ja jätteiden materiaalina hyödyntämisen lisääntyminen voivat yhteysviranomaisen mielestä vaikuttaa myös rinnakkaispolttolaitoksen tarvitseman jäteperäisen polttoaineen riittävään saatavuuteen hankkeen useita kymmeniä vuosia kestävän elinkaaren aikana.

Arviointimenettelyn päätyttyä hanke siirtyy Etelä-Suomen aluehallintovirastoon ympäristölupamenettelyyn.

YVA-hankesivu: www.ymparisto.fi/stepoyharjavaltaYVA

Lisätietoja:

Asta Asikainen, puh 0295 029 221,
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Talent Boost Summit esittelee palveluita, jotka tukevat kansainvälisiä rekrytointeja ja vahvistavat Suomen vetovoimaa17.11.2022 07:30:00 EET | Tiedote

Talent Boost Summit on valtakunnallinen yrityksille ja sidosryhmille suunnattu tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Kyseessä on kansainvälisen työvoiman rekrytointiin ja monimuotoisten työyhteisöjen kehittämiseen keskittyvä tapahtuma, jonka pääpaino on hyviksi todetuissa käytänteissä ja tarjolla olevissa palveluissa.

En ny guide har publicerats till stöd för dikningar och vattenrestaureringsprojekt11.11.2022 10:11:09 EET | Tiedote

Guiden ”Vesitalousisännöitsijän opas” (guide för vattenhushållningsdisponenter) har utarbetats i brett samarbete och riktas i synnerhet till disponenter, men också andra som ansvarar för dikningsprojekt eller vattenrestaureringsprojekt har nytta av den. Guiden innehåller konkreta anvisningar om bland annat dikningssammanslutningen och dess förvaltning, en översikt över dikning och juridiska synpunkter på torrläggning av mark samt grundläggande information om planering och genomföring av dikning och möjligheterna att få finansiering för ändamålet.

Uusi opas avuksi ojituksiin ja vesistökunnostushankkeisiin11.11.2022 10:11:07 EET | Tiedote

Laajana yhteistyönä valmistunut ”Vesitalousisännöitsijän opas” on suunnattu erityisesti isännöitsijöille, mutta myös muille ojitushankkeista tai vesistökunnostushankkeista vastaaville. Opas on konkreettinen ohjeisto, jossa kerrotaan muun muassa ojitusyhteisöstä ja sen hallinnosta, annetaan katsaus ojitukseen ja maankuivatuksen oikeudellisiin näkökohtiin sekä perustietoa ojituksen suunnittelusta, toteuttamisesta ja avustusmahdollisuuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme