Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskus uudistaa organisaatiotaan − visiona kestävyysmurros, maapallolle mahtuva elämä   

Jaa
Maailman talousfoorumin tuoreen arvion mukaan seuraavan kymmenen vuoden kuluessa merkittävimmät maailmanlaajuiset riskit ovat ilmastonmuutos ja luontokato. Riskien vähentämiseksi on laadittu kansainvälisiä sopimuksia ja ohjelmia, lukuisat toimialat ovat lähteneet etsimään kestävämpiä tuotantomuotoja, ja kansalaisten kiinnostus ympäristöasioihin on kasvanut. Paine vihreän siirtymän vauhdittamiseen on noussut, mutta muutos etenee hitaasti. Suomen ympäristökeskus (Syke) on asettanut päätavoitteekseen kestävyysmurroksen.

Kestävyysmurros kääntää yhteiskuntamme nopeasti toimimaan maapallon kantokyvyn rajoissa. Suomen ympäristökeskus on järjestänyt organisaatiotaan ja kohdentanut asiantuntemustaan löytämään ratkaisuja keskeisiin haasteisiin. Uudelleenjärjestelyissä on samalla päivitetty myös visuaalinen ilme ja tunnus vastaamaan toiminnan ydintä. 

Valtion tutkimuslaitoksena Suomen ympäristökeskus tuottaa tietoa ja palveluja kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi ja kestävän elämäntavan edistämiseksi. Yhteistyötä tehdään tiiviisti kotimaassa ja kansainvälisesti.   

”Yhteiskunnan kestävyyden edistäminen on Sykelle laissa osoitettu tehtävä. Tälle työllemme on nyt kysyntää enemmän kuin koskaan aiemmin. Kannamme vastuumme uudistuneessa organisaatiossa hakemalla ratkaisuja tutkimuksella ja tiedolla, yhteistyössä kumppaneittemme kanssa”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman.   

”Teemme tiedolla toivoa. Tutkimukseen perustuva tieto ja ymmärrys mahdollistavat sen, että murrostilanteessakin päätökset huomioivat kokonaisvaikutukset ja ovat oikeudenmukaisia. Tavoitteemme on kaikille hyvä tulevaisuus”, jatkaa pääjohtaja Schulman. 

”Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tarvitaan yhteisesti hyväksyttyjä, luotettavia tilannekuvia. Niitä edistämme esimerkiksi avoimella ja saavutettavalla luontotiedolla”, sanoo pääjohtaja Schulman. 

Uusi organisaatio käynnistyi vuoden alussa 

Suomen ympäristökeskuksen organisaatio on uudistettu edistämään kestävyysmurrosta. Uuden organisaation ytimessä on viisi ratkaisuyksikköä, jotka tutkivat ilmastonmuutosta, kiertotaloutta, luontoa, vettä ja merta sekä yhdyskuntia. Yksiköt etsivät kestävän yhteiskunnan ja elämäntavan rakentamiseksi ratkaisuja, jotka 

  • nopeuttavat ilmastonmuutoksen torjumista ja muutokseen sopeutumista, 
  • kiihdyttävät siirtymää kestävään kierto- ja biotalouteen, 
  • edistävät hyvinvointia luontopohjaisilla ratkaisuilla ja ehkäisevät luontokatoa, 
  • kehittävät uusia keinoja merten ja vesistöjen hyvän tilan saavuttamiseksi ja vesivarojen kestävään käyttöön ja 
  • tukevat kaupunkiseutuja matkalla kestävyyden edelläkävijöiksi. 

Lisäksi uudessa organisaatiossa on yhteiskunnan muutoksen ja tiedontuotannon laadun läpileikkaavat yksiköt sekä tutkimusinfra- ja digipalvelut-yksiköt. Suomen ympäristökeskukselle kuuluvia viranomaistehtäviä hoidetaan erillisessä viranomaispalvelujen toiminnossa.  

”Mahdollisimman laadukkaasti tuotettu tieto on meille sydämen asia, mutta tieto ei yksinään tee kestävyysmurrosta. Jotta tieto voisi tukea yhteiskunnan muutosta, on tärkeää tunnistaa tietotarpeita ja ratkaista ongelmia eri toimijoiden kanssa yhteistyössä sekä oppia yhdessä, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja Eeva Primmer.  

Uusi tunnus kertoo tämän ajan tarinaa 

”Suomen ympäristökeskuksen uusi tunnus kertoo työmme ajankohtaista tarinaa yksinkertaisesti ja konstailematta. Siinä on vahva viesti kestävämmän elämäntavan välttämättömyydestä, kokonaisvaltaisesta muutostarpeesta ja pitkäjänteisestä yhteisestä tehtävästämme rakentaa maapallolle mahtuva elämä lähivuosikymmeninä”, sanoo Suomen ympäristökeskuksen viestintäjohtaja Kirsi Norros. 

Entisen tunnuksen pallomainen vakaa luontomaisema on vaihtunut maapalloksi, joka on keikautettu akselinsa mukaiseen asentoon kertomaan liikkeestä, murroksesta ja maapallon tasapainon tarpeesta. Graafisen ilmeen väripaletti on saanut vaikutteita maapallon satelliittikuvista. 

”Suomen ympäristökeskus vaikuttaa tutkimuksellaan ja asiantuntemuksellaan yhteiskunnan moniin osa-alueisiin. Korostamme rooliamme riippumattomana, rohkeana ja rakentavana vaikuttajana, joka tuo uhkiin ratkaisuja ja toivoa”, tiivistää viestintäjohtaja Kirsi Norros. 

Toinen näkyvä muutos on organisaation lyhenteen kirjoittaminen jatkossa Kotimaisten kielten keskuksen suosituksen mukaisesti Syke. Organisaation virallista nimeä Suomen ympäristökeskus käytetään jatkossa enemmän pelkän lyhenteen sijaan. 

Uudistettu visuaalinen ilme otetaan käyttöön vaiheittain. Syken yhteistyökumppanina brändiuudistuksessa on ollut KMG Turku.

Lisätietoja

  • Pääjohtaja Leif Schulman, yhteydenotot johdon assistentti Laura Hautalampi, p. 0295 251 129
  • Tutkimusjohtaja Eeva Primmer, p. 0295 251 521
  • Viestintäjohtaja Kirsi Norros, p. 0295 251 460
  • s-postit: etunimi.sukunimi@syke.fi

Lue lisää

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Lataa
Eeva Primmer, Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja. Kuva: Kai Widell.
Eeva Primmer, Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja. Kuva: Kai Widell.
Lataa
Leif Schulman, Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja. Kuva: Kai Widell.
Leif Schulman, Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja. Kuva: Kai Widell.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Finnish Ecosystem Observatory makes nature data accessible to all22.4.2024 15:13:39 EEST | Press release

The significance of nature data in society has grown significantly in recent years, as decision-making often requires more accurate, up-to-date, and diverse information about nature. The Finnish Ecosystem Observatory project has responded to society's information needs by, for example, building the Finnish Nature Information Hub website. In addition, a group bringing together different organisations has been established to coordinate nature information.

Finlands ekosystemobservatorium gör naturinformationen tillgänglig för alla22.4.2024 12:50:17 EEST | Tiedote

Behovet av naturinformation i samhället har de senaste åren ökat kraftigt, eftersom beslutsfattande ofta kräver allt mer exakt, aktuell och mångsidig information om naturen. Inom ramen för det finska ekosystemobservatorieprojektet har samhällets informationsbehov bland annat mötts genom att bygga en gemensam och omfattande plattform, Luontotieto.fi. Dessutom har projektet lett till att en samordningsgrupp för naturinformation har bildats, vilket tidigare inte funnits i Finland.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye