Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien työvaliokunta: Hallitus osoittaa johtajuutta

Jaa

Hallitus kertoi tiistaina edistävänsä työllistämistä. Keinona on henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen alle kymmenen työntekijää työllistävissä yrityksissä. Suomen Yrittäjät pitää esitystä tärkeänä keinona rohkaista pieniä yrityksiä työllistämään enemmän.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen. Kuva: Markus Sommers

Samalla hallitus aikoo lyhentää työttömyysturvan karenssia 90 päivästä 60 päivään vahvistaakseen henkilöperusteisesti irtisanotun työntekijän muutosturvaa. Tämän lisäksi hallitus on valmis perustamaan kolmikantaisen työryhmän yt-lain muutosten jatkovalmistelua varten. 

Alun perin hallituksen tarkoitus oli helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä.

- Korkeampi raja olisi ollut parempi Suomen kansantaloudelle ja työllisyydelle. Ehdotus on kuitenkin tässä tilanteessa kohtalaisen tasapainoinen, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen arvioi.

- Ehdotuksen sanamuotoihin jäi vielä korjattavaa, jotta esitys olisi vaikuttava. Niihin on syytä palata eduskunnassa, hän jatkaa.

Suomen Yrittäjien hallituksen työvaliokunta käsitteli asiaa kokouksessaan Helsingissä tiistaina 2.10.2018.


Lisää työpaikkoja luvassa

Suomen Yrittäjät antaa erityisen arvon sille, että hallitus antaa esityksensä ammattiyhdistysliikkeen painostuksesta huolimatta ja pyrkii helpottamaan työllistämistä.

2 - 9 henkilöä työllistävistä yrityksistä 60 prosenttia kertoo työllistävänsä enemmän, jos henkilöperusteinen irtisanominen helpottuu pienissä yrityksissä. Yksinyrittäjistä näin kertoo yli kolmannes. Tiedot käyvät ilmi eilen julkaistusta Yrittäjägallupista. Sen teki Kantar TNS, ja kyselyyn vastasi yli tuhat yrittäjää.

- Hallitus osoittaa johtajuutta ja toimii kuten hallituksen kansanvallassa pitää. Ay-liikkeen poliittinen painostus lakkoilemalla on vastuutonta ja kestämätöntä ja vielä asiassa, joka auttaa vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevia, Mäkynen sanoo.

- Ay-liike osoittaa, että työrauhalla ei ole mitään väliä, kun tehdään valtapolitiikkaa. Siksi on viipymättä rajoitettava poliittisia lakkoja, Mäkynen sanoo.


Irtisanomiskynnys edelleen korkea


Suomen Yrittäjät on pettynyt siihen, miten ay-liike on totuutta kiertämällä masinoinut joukkojaan työtaistelutoimiin.

- Irtisanominen vaatii jatkossakin työvelvoitteiden rikkomista tai laiminlyöntiä, ja myös varoituksen. Tämä ei johda mihinkään mielivaltaan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät myös muistuttaa, että esitykseen on kirjattu edelleen kielletyt irtisanomisperusteet, joita ovat esimerkiksi työntekijän sairaus tai tapaturma, osallistuminen työtaisteluun tai am-mattiyhdistystoimintaan tai poliittiset tai uskonnolliset mielipiteet.

- Näiltäkin osin on levitetty väärää tietoa, Pentikäinen harmittelee.

- Jokainen työntekijä on pienessä yrityksessä avainhenkilö, josta halutaan pitää huolta. Kukaan ei palkkaa irtisanoakseen. Töitään laiminlyövän irtisanominen on koko työyhteisön etu, koska hänen tehtävänsä kaatuvat muiden kontolle. Se voi olla myös työsuojelua, Pentikäinen sanoo.


Lakkoilu pitää lopettaa

Yrittäjät toivoo, että ay-liike lopettaa poliittiset työtaistelunsa mahdollisimman pian.

- Ay-liikkeen pitää vaikuttaa lainsäädäntöön parlamentarismin kautta eikä poliittisilla lakoilla aiheuttaen ongelmia Suomelle, täällä toimiville yrityksille ja työntekijöille. Lakkoilusta ei hyödy kukaan - ja kaikkein vähiten työntekijät, Mäkynen sanoo.

Yrittäjät muistuttaa, että kestävän kasvun vahvistaminen on välttämätöntä, jotta Suomen työllisyysaste saadaan nostettua hyvinvointivaltion perustan lujittamiseksi.

- Suomen työllisyysaste on edelleen liian matala. Talouskasvu on herkässä vaiheessa, ja näyttää hidastuvan. Siksi on niin yritysten kuin työntekijöiden etu, että työmarkkinatilanne rauhoittuu eikä Suomen kestävän kasvun perusteita horjuteta, Mäkynen toteaa.

Kuvat

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjien hallitus: SAK:n veronkiristykset leikkaisivat investointeja ja työpaikkoja9.4.2019 11:51:30 EESTTiedote

Suomen Yrittäjät on erittäin huolissaan erityisesti SAK:n ja SDP:n ehdotuksista kiristää sadoilla miljoonilla euroilla yrittäjien verotusta ja hankaloittaa omistajavaihdoksia. - Jos yrittäjien veroja kiristetään esitetyllä tavalla, se leikkaa väistämättä investointeja ja työpaikkoja, ja on siksi vaarallista puhetta kasvun ja hyvinvointivaltion kannalta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme