Museovirasto

Suomenlinnan vedenalaisten arkeologisten kaivausten esittely torstaina 4.8. klo 9–11

Jaa

Elokuun alussa Museoviraston meriarkeologit sukeltavat esille Suomenlinnan, Helsingin ja Itämeren alueen historiaa. Torstaina 4.8.2022 Museovirasto ja Suomen meriarkeologinen seura esittelevät Suomenlinnan puulaivan hylkyjen vedenalaisia tutkimuksia median edustajille. Kutsumme toimittajia vierailemaan tutkimusaluksella ja tutustumaan meriarkeologiseen toimintaan tulevana torstaina Suomenlinnaan.

Sukeltaja hyppää veteen. Kuva: Jesse Jokinen
Sukeltaja hyppää veteen. Kuva: Jesse Jokinen

Museovirasto on mukana kansainvälisessä tutkimusohjelmassa Unohdettu laivasto, Ruotsin ”sininen” kulttuuriperintö 1450–1850, joka toteutetaan vuosina 2021–2026.

Suomen osaprojekti Veteen vajonneet tutkii Suomenlinnan hylkyjä ja innostaa kiinnostumaan hylyistä ja historiasta. Projektissa pyritään muun muassa selvittämään mitä tapahtui vuonna 1808 linnoituksessa sotasaaliiksi jääneille reilulle sadalle alukselle. Tutkimushanke liittyy Tukholman yliopiston alla pyörivään kokonaisuuteen, joka selvittää Ruotsin laivaston alusten elämänkaaria ja -tarinoita.

Museoviraston apuna kaivauksissa on Suomen meriarkeologinen seura ry.

Missä ja milloin:

Ilmoittautuneiden mediavieraiden nouto Kauppatorilta (Wellamo-vene) klo 9, paluu klo 11.

Ilmoittautumiset Suomenlinnaan: mikael.ahlavuo@gmail.com tai 0500 459 598

TERVETULOA!

Taustatietoa:

Museovirasto: https://www.museovirasto.fi/fi/tietoa-meista/kansainvalinen-toiminta/muu-kansainvaelinen-toiminta/veteen-vajonneet

Sjöhistoriska/Vrak-museet: https://www.vrak.se/lostnavy

Suomen meriarkeologinen seura ry: www.mas.fi
– Tietoa harrastustoiminnasta kiinnostuneille, seuran toteuttamia hylkyjen 3D-malleja, ym.

Ehrensvärd-seura: https://www.suomenlinnatours.com/ehrensvard-seura

Tykkisluuppi Diana: https://www.suomenlinnatours.com/tykkisluuppi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

meriarkeologi, projektipäällikkö Minna Koivikko, minna.koivikko@museovirasto.fi tai 040 728 1424

Kuvat

Sukeltaja hyppää veteen. Kuva: Jesse Jokinen
Sukeltaja hyppää veteen. Kuva: Jesse Jokinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museotilastot vuodelta 2021 julkaistu – koronan vaikutus näkyy edelleen22.6.2022 11:24:49 EEST | Tiedote

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden toimintaa, henkilöstöä ja taloutta koskevat tilastotiedot vuodelta 2021. Tilastohaku ja tilastotaulukot vuosilta 2007–2021 ovat käytettävissä ja ladattavissa Museotilasto.fi-verkkopalvelussa. Syksyn aikana sivustolla julkaistaan myös aineiston pohjalta tehtyjä Tilastokortteja, joissa lukuja tarkastellaan tarkemmin.

Metallinetsijät löysivät hopeakätkön Mynämäeltä – mukana harvinaisia viikinkikuningas Harald Sinihampaan kolikoita21.6.2022 10:18:02 EEST | Tiedote

Varsinaissuomalaiset metallinetsinnän harrastajat löysivät toukokuun 2022 alkupuolella mynämäkeläisestä pellosta viikinkiaikaisen hopeakätkön. Museoviraston kaivauksissa sisällöksi paljastui hopearahoja ja hopeakorujen paloja. Mukana on 12 viikinkikuningas Harald Sinihampaan lyöttämää kolikkoa, joita on aiemmin löytynyt Suomesta vain pari. Poikkeuksellista on myös, että kätkön tausta pystytään päättelemään: esineet on tuotu Mynämäelle Puolasta.

Suomi esittää Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnusta14.6.2022 12:07:03 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Kalevalan Suomen seuraavaksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Kalevalaseuran ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhdessä useiden muiden tahojen kanssa hakema tunnus korostaa Kalevalan merkitystä elävänä, ylirajaisena perintönä. Kalevala ilmentää aatevirtausten vuoropuhelua ja tuo esille sellaisia teemoja, kuten sanan- ja ilmaisunvapautta. Hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2023, ja tuloksia odotetaan alkuvuonna 2024. Suomen ensimmäisen Euroopan kulttuuriperintötunnuksen sai huhtikuussa 2022 Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus ja tasa-arvoinen koulutus.

Internationell marinarkeologi i Helsingfors2.6.2022 13:44:17 EEST | Tiedote

Vad är marinarkeologi och hur ser forskningen ut just nu ute i världen? Berömda vrakfynd, historiska hamnar och kartläggning av djuphavsbojekt, men även återvinningsarkeologi samt det maritima kulturarvet vid kustområden. Museiverket, Marinarkeiologiska sällskapet samt Helsingfors universitet arrangerar tillsammans en internationell marinarkeologisk konferens IKUWA7 vid Helsingors universitet 6–9.6.2022. Kongressen som grundades i Tyskland arrangerades senast i Australien år 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme