Suomesta Kuuhun – NASA ponnistaa kartoittamaan Kuuta Suomessa keksityllä innovaatiolla

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on kiinnostunut kartoittamaan Kuuta, jotta siellä navigoiminen ja pinnan tutkiminen onnistuisi etenkin sen pimeimmissä kolkissa. Haasteena on ollut, että Kuu on paikannussatelliittien ulottumattomissa. Nyt NASA selvittää voisiko astronautin selkään laittaa reppukeilaimen, joka kartoittaa ympäristöä reaaliajassa ja tekee siitä 3D-mallin. NASAn testaama reppukeilain edustaa uusinta teknologiaa ja sen kehittämisen taustalla on vuosien yhteistyö NASAn ja Paikkatietokeskus FGIn asiantuntijoiden välillä.
- Olemme innoissamme, että tieteellisestä tutkimuksesta alkunsa saanut laserkeilausreppu on innostanut niin tiedeyhteisöä kuin kaupallisiakin toimijoita kehittämään innovaatiota eteenpäin ja herättänyt NASAn kiinnostuksen hyödyntää sitä avaruudessa. Olemme osoittaneet, että laserkeilausrepulla voidaan tehdä laadukasta tutkimusta ja sen suorituskyky on vahva, kertoo tutkimusprofessori Antero Kukko Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:stä.
Reppukeilain kartoittaa siellä, minne kulkuneuvot eivät pääse
Paikkatietokeskuksen laserkeilaustutkimus on alansa viitatuimpia maailmassa. Tieteellisen työn parissa käynnistyi myös reppukeilaimen suunnittelu.
Ensimmäisen laserkeilausrepun maailmassa kehittivät vuonna 2011 tutkimusprofessorit Antero Kukko ja Harri Kaartinen, jotka kehittivät laitteen tutkimustarpeisiinsa. Keksintö syntyi vuosina
2008–2010 Pulmankijoella, jossa tutkijat kuljettivat kymmenien kilojen painoista laserkeilauslaitteistoa ensin kumiveneellä, sitten maitokärryllä. Painavan kaluston siirtoon tarvittiin toimivampi ja kevyempi ratkaisu.
- Syntyi ajatus asentaa mittalaitteet rinkkaan. Sen avulla tuli mahdolliseksi kuljettaa laitteita upottavassa ja epätasaisessa maastossa kohtuullisen vaivattomasti, ja myös kahlata joen yli, Antero Kukko kertoo.
Sana reppukeilaimesta kantautui maailmalla lopulta NASAn tutkijoille asti, mikä johti vuonna 2014 alkaneeseen Paikkatietokeskuksen ja NASAn yhteistyöhön. Kannettavalla laserkeilaimella tutkijat harjoittelevat Kuun tutkimista vastaavanlaisissa oloissa Maassa muun muassa tulivuori- ja meteorikraatereissa.
Tutkimuskäytöstä alkunsa saanutta reppukeilausta hyödynnetään laajasti myös kaupallisessa käytössä, erityisesti rakentamisessa ja infrastruktuurin ylläpidossa esimerkiksi kaupunkiympäristön muutosten päivityksessä ja uusien rakennusten suunnittelussa.
- Reppu mahdollistaa tarkan mittaamisen alueilla ja maastoissa, joissa ei voi mitata ajoneuvojärjestelmillä. Repun etuna on liikkuvuus, jonka avulla tuottavuus on parempaa verrattuna kolmijalan päältä tapahtuvaan maalaserkeilaukseen. Tämä on mahdollistanut esimerkiksi uudet avaukset metsien, jokiympäristöjen ja erilaisten planetaaristen luonnonympäristöjen tarkkaan 3D-mittaamisen.
Yhteyshenkilöt
Antero Kukko, tutkimusprofessori, kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osasto, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI
etunimi.sukunimi@nls.fi
+358 5040 94696
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Kiinteistönvälittäjät: asuntokaupan kulku on nopeutunut huoneistotietojärjestelmän tultua – kesällä alkaa seuraava hyötyjä tuova vaihe15.5.2025 07:44:07 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmä on jo nyt nopeuttanut ja sujuvoittanut asuntokaupan etenemistä, arvioivat kiinteistönvälittäjät. Lisää hyötyjä huoneistotietojärjestelmästä on odotettavissa tänä ja ensi vuonna, kun kesällä alkaa taloyhtiöiden hallinnollisten tietojen ilmoittaminen huoneistotietojärjestelmään.
The National Land Survey will be photographing a third of Finland from an airplane – datasets will be made available to authorities and the general public13.5.2025 08:17:07 EEST | Press release
The National Land Survey has started its annual aerial photography and laser scanning season to collect crucial data to help strengthen comprehensive security. The data is also used by the forestry and environmental sector. In addition, the datasets will be made available to the general public free of charge. A continuation of the aerial photography and laser scanning programme that is about to end this year is already being planned because an investment of 4.3 million euros gives a benefit of 11 million euros.
Lantmäteriverket kommer att flygfotografera en tredjedel av Finland under sommaren – datamaterialet kommer att användas av myndigheter och blir fritt tillgängligt för alla13.5.2025 08:15:46 EEST | Pressmeddelande
Lantmäteriverket har inlett den årliga flygofotgraferings- och laserskanningsperioden för att producera datamaterial som spelar en central roll i förstärkningen av den övergripande säkerheten. Datamaterialen är även viktiga för skogs- och natursektorn. Datamaterialen blir också fritt tillgängliga för alla. En fortsättning och utvidgning av det nationella flygfotograferings- och laserskanningsprogrammet planeras redan eftersom en kostnad på 4,3 miljoner euro skapar nytta för 11 miljoner euro.
Maanmittauslaitos kuvaa kolmasosan Suomesta kesän aikana lentokoneesta – aineistot tulevat viranomaiskäyttöön ja vapaasti kaikkien saataville13.5.2025 08:13:37 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on käynnistänyt vuosittaisen ilmakuvaus- ja laserkeilauskauden, jolla tuotetaan tärkeää aineistoa kokonaisturvallisuuden vahvistamiseksi sekä metsä- ja luontosektorin käyttöön. Aineistot tulevat lisäksi vapaasti kaikkien saataville. Tänä vuonna päättyvälle kansalliselle ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmalle suunnitellaan jo jatkoa ja laajennusta, sillä nykyisellään 4,3 miljoonan kustannuksella saadaan 11 miljoonan euron hyödyt.
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme