Sailab – MedTech Finland ry

Suomi arvioidaan maailman kiinnostavimmaksi terveysteknologian T&K-maaksi, mutta investointeja ei tehdä riittävästi

Jaa
Terveysteknologiayritysten mukaan Suomi on maailman kiinnostavin maa tutkimus- ja kehittämisinvestoinneille eli T&K-investoinneille. Vetovoimatekijöitä ovat muun muassa korkea koulutus ja osaaminen, pitkälle edennyt digitalisaatio ja maailmanlaajuisesti merkittävä data. Kuitenkin suorien tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien osuus on potentiaaliin verrattuna toistaiseksi erittäin pieni. Terveysteknologian toimialajärjestö Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyritykset valmistavat ja jakelevat 80–90% kaikesta Suomessa käytettävistä lääkinnällisistä laitteista. Yritykset työllistävät tällä hetkellä Suomessa noin 5 500 henkilöä. Valtaosa yrityksistä kuuluu konserneihin. Vain 38 % toimialaselvitykseen vastanneista oli Suomessa terveysteknologian T&K-budjetti ja investointeja tehtiin noin 8 miljoonaa euroa. Toimialaselvitys on julkaistu kokonaisuudessaan tänään, 14.6.2022 järjestetyssä Sailab – MedTech Finland ry:n kevätseminaarissa.

Investoinneista elinvoimaa Suomeen

Sailab – MedTech Finland ry:n jäsenyritysten konsernien yhteenlaskettu liikevaihto on noin 500 miljardia euroa. Yritykset työllistävät globaalilla tasolla arviolta 2 miljoonaa henkilöä.  Yritykset panostavat tutkimukseen ja tuotekehitykseen voimakkaasti. Yrityksissä käytetään keskimäärin 8–11 % liikevaihdosta T&K -toimintaan. Suomella olisi nyt erinomainen tilaisuus vahvistaa T&K-toimintaa kehittyvällä toimialalla ja kansainvälisellä kentällä.

Suorien investointien ja rahoituksen lisäksi vahva T&K-toiminta ja innovaatioekosysteemi toisivat Suomeen kansainvälistä osaamista ja verkostoja sekä lisäävät työllisyyttä. Suuret yritykset ovat myös erinomainen väylä markkinoille, kuten esimerkiksi Biontech-Pfizer -yhteistyö on osoittanut. Toimialaselvityksen mukaan soteuudistuksen valmistuminen voi merkittävällä tavalla vauhdittaa tilannetta. Sen myötä on uudistettava käytännön toimia ja vahvistettava innovaatioiden markkinoille pääsyä.

T&K-toimintaa voidaan vahvistaa hankintaprosessien kehittämisellä ja yhteistyöllä

Yritysten mukaan hankintaprosessit eivät tue terveysteknologian innovaatioiden tuomista Suomen markkinoille. Yritykset arvioivat, että halvan hinnan painoarvo hankintapäätöksissä on jopa 80 %. KEINO-verkoston selvityksessä (Innovatiiviset ja kestävät julkiset hankinnat Suomessa 2020) tarkastelluista hankinnoista vain 9 % käytettiin hankintayksikölle uutta menettelyä tai toimintamallia. Vain 5 % hankituista tuotteista/palveluista oli myös markkinoilla uusia tai toi olennaisia parannuksia markkinoilla aiemmin tarjolla olleisiin vaihtoehtoihin. Sailab – MedTech Finland ry:n näkemyksen mukaan terveydenhuollon julkisista hankinnoista pitäisikin 15–20 % korvamerkitä innovatiiviseen hankintaan.

T&K-toimintaa voidaan vahvistaa myös yhteistyötä lisäämällä ja käytännön toimia muuttamalla. Valtaosa toimialaselvitykseen vastanneista yrityksistä toteaa, että yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä pitäisi parantaa. Lisäksi yliopistosairaaloiden ja korkeakoulujen osallisuutta ja yhteistyötä yritysten kanssa olisi vahvistettava alueellisesti ja valtakunnallisesti. Yritysten toimintakulttuurin, aikataulujen ja konsernien sisäisen, maakohtaisen kilpailun ymmärtäminen voisi lisätä päätöksentekoon nopeutta ja uudistaa toimintatapoja. Sailab – MedTech Finland ry:n näkemyksen mukaan hyvinvointialueilla on tässäkin merkittävä rooli. Toimialajärjestö haastaakin hyvinvointialueet keskusteluun siitä, kuinka T&K-investoinnit ja terveysteknologian innovaatiot saadaan vahvemmin terveydenhuollon ja potilaiden hyödyksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sailab – MedTech Finland ry
Sailab – MedTech Finland ry
Kampinkuja 2
00100 Helsinki

Sailab – MedTech Finland ry on terveysteknologiayritysten toimialajärjestö. Sen jäsenyritykset valmistavat tai jakelevat 80–90 % kaikista Suomessa käytettävistä lääkinnällisistä laitteista ja in vitro -diagnostiikasta. Nämä terveysteknologian ratkaisut auttavat meitä ja läheisiämme joka sekunti terveydenhuollossa tai kotona.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sailab – MedTech Finland ry

Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajaksi Matti Pöyry28.10.2022 12:27:58 EEST | Tiedote

Oikomishoidon erikoishammaslääkäri, HLT Matti Pöyry aloittaa Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajana 1.1.2023. Sailab – MedTech Finland ry:n hallitus nimesi Matin tehtävään vuoden 2022 neljännessä kokouksessaan. Pöyryllä on vuosikymmenten kokemus järjestötehtävistä, sillä hän toimi pitkään Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajana. Syksyn aikana Pöyry muodostaa uuden valvontakunnan. Uusi valvontakunta aloittaa 1.1.2023. Valvontakuntaan valittavilta henkilöiltä edellytetään kokemusta eettisestä toiminnasta ja esimerkiksi järjestö- tai viranomaistyöstä.

Hyvinvointialueiden tuottavuutta voidaan parantaa terveysteknologiaa hyödyntämällä6.10.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueiden kokonaisrahoitus on vuoden 2023 talousarvioesityksessä 22,3 miljardia euroa. Tämäkin summa vaikuttaa olevan liian pieni. Alueiden ilmoittama yhteenlaskettu lisärahoitustarve palveluiden järjestämiseksi on jopa 1,5 miljardia euroa. VM:n kestävyysselvityksen (2020) mukaan puolen prosenttiyksikön vuosittainen kasvu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuudessa leikkaisi Suomen kestävyysvajeesta lähes puolet. Sama tuottavuuskasvu pitäisi sote-menojen bruttokansantuotteen suhteen suurin piirtein entisellään jatkossakin. Tuottavuuskasvu on mahdollista saada aikaan terveysteknologian tehokkaammalla hyödyntämisellä.

Ratkaisuja huoltosuhdekriisiin: hyvinvointialueita kannustetaan strategisiin terveysteknologian hankintoihin3.6.2022 09:19:19 EEST | Tiedote

Suomen huoltosuhde heikentyy väestön ikääntyessä. Samalla haasteenamme on syvenevä hoitajapula. Terveysteknologia voi toimia kriisissä ratkaisijan roolissa. Terveysteknologian ja digitalisaation kokonaisvaltainen hyödyntäminen vapauttaa hoitajien ja lääkäreiden aikaa ihmisten kohtaamiselle ja kuuntelemiselle. Se myös laskee raskaan työn kuormittavuutta. Lisäksi diagnostiikkaa, hoidollisuutta sekä seurantaa kehittämällä saadaan entistä nopeammin tarjottua ihmisille oikeaa hoitoa oikeaan aikaan. Terveysteknologia mahdollistaa yhä useamman ikääntyneen turvallisen ja omaehtoisen elämän kotona tai palveluasunnoissa. Esimerkkejä on lukemattomia. Yhteistä niille kaikille on se, että terveysteknologian avulla siirretään terveydenhuollon painopistettä taloudellisesti ja inhimillisesti raskaasta hoidosta ja hoivasta ennaltaehkäisevään suuntaan.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye