CLC Climate Leadership Coalition

Suomi ilmastoratkaisujen kärkimaaksi

Jaa

Ilmastonmuutos on noussut vuoden 2019 vaalien keskeiseksi teemaksi. Julkinen keskustelu on tähän asti painottunut siihen, hoitaako Suomi Pariisin sopimuksen velvoitteensa ja millaisia muutoksia, velvoitteita, kieltoja ja veroja tämä vaatisi. Keskustelussa varjoon on jäänyt se, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvittava transformaatio luo valtavat liiketoimintamahdollisuudet. Vaikka Suomen omat päästöt ovat pieniä globaalissa mittakaavassa, on Suomen ja suomalaisten toimijoiden hyvä olla kehityksen kärjessä.

Climate Leadership Coalitionin fasilitoimassa tilaisuudessa keskiviikkona 27.3. kuusi suurinta puoluetta, elinkeinoelämän edustajat ja Sitran ja Smart & Clean-säätiön edustajat keskustelivat, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tarvittava muutos tuo, ja miten Suomeen saataisiin ilmastoliiketoimintaan liittyviä investointeja, työpaikkoja ja kasvatetaan vientiä. Lisäksi esitettiin investoijien näkökulmia Suomen kilpailukyvyn kasvattamiseksi.

Puolueista mukana olivat Keskusta, Kokoomus, Perussuomalaiset, SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Elinkeinoelämää tilaisuudessa edustivat Business Finland, Elinkeinoelämän keskusliitto, Energiateollisuus, Finanssiala ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ja Teknologiateollisuus.

Yrityssektorin edustajat esittivät, että puhtaiden ratkaisujen investointien houkutteluun vaikuttavat maiden:

- ilmastotoimiin liittyvien ohjaus- ja politiikkatoimien ennustettavuus ja vakaus,
- aktiivisuus kansainvälisten markkinoiden kehittämisessä,
- lainsäädännön, kuten luvituksen, ajantasainen uudistaminen,
- työvoiman osaamis- ja koulutustaso ja panostukset T&K, kokeilu- ja kaupallistamisympäristöihin,
- julkisen hankinnan progressiivisuus ja kansalaisten aktiivisuus,
- keskeisten tuotannontekijöiden kilpailukyky,
- yritysten ilmastostrategioiden laajuus ja systemaattisuus sekä
- kasvun mahdollistavan rahoituksen saatavuus.

”Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) on sitoutunut 1,5 Celsius asteen tavoitteeseen. Suomi on tällä hetkellä yksi maailman parhaista cleantechin innovaatiomaista ja haluamme jatkossakin olla etujoukoissa ratkaisemassa ilmastohaastetta. Tämä edellyttää hallittua rakennemuutosta ja näkymää tuleville vuosikymmenille," esitti EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Suomen cleantech-liikevaihdon arvioidaan olevan yli 25 miljardia euroa, yli kolmannes Suomen kokonaisviennistä. Vuonna 2016 Suomi arvioitiin maailman vihreimmäksi maaksi Environmental Performance Indexissä ja vuonna 2017 kakkoseksi The Global Cleantech Innovation Indexissä. Vuoden 2018 Environmental Performance Indexissä sijoituksemme oli pudonnut kymmenen pykälää ja Ilmasto-energia-kategoriassa olimme sijalla 42. Ranking-pudotus on yksi indikaatio kilpailun kiristymisestä. Yhä useammat maat, kaupungit ja maakunnat haluavat pienentää hiilijalanjälkeään ja samalla houkutella alan investointeja.

"Myös Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) tukee 1,5C-asteen tavoitetta. Maankäyttösektoreilla, metsien ja peltokasvien kasvulla sekä maaperän hiilensidonnalla on ratkaiseva rooli tavoitteen toteuttamisessa. Päästöjä tasapainottava hiilensidonta ja hiilineutraali biotalous tarjoavat merkittäviä kasvumahdollisuuksia, joiden kehittämistä on syytä entistä tarmokkaammin seuraavalla hallituskaudella edistää," toteaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

”Energiamurros on yksi kaikkien aikojen suurimmista liiketoimintamahdollisuuksista ja innovaatiopolitiikan tulisi tukea yritysten ponnisteluja vientikelpoisten ratkaisujen luomisessa. Päästövähennysten osalta on tärkeää, että ne toteutetaan kustannustehokkaasti ja markkinaehtoisesti, välttäen kansallisten toimien ja EU-päästökaupan välisiä päällekkäisyyksiä ja ristiriitaisuuksia”, totesi EK:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lundmark.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Jouni Keronen, CLC,
jouni.keronen@clc.fi p. 050 4534881

Matti Kahra, EK,
matti.kahra@ek.fi p. 040 5210320

Anssi Kainulainen, MTK,
anssi.kainulainen@mtk.fi, p. 050 596 1541

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

CLC Climate Leadership Coalition
CLC Climate Leadership Coalitionhttp://clc.fi

CLC ry:n (CLC Climate Leadership Coalition) tarkoituksena on vaikuttaa Suomen elinkeinoelämän ja tutkimusorganisaatioiden yleiseen kilpailukykyyn ja valmiuteen vastata ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden tuomiin uhkiin sekä kykyyn hyödyntää näiden synnyttämiä liiketoimintamahdollisuuksia. Yhdistys edistää alansa parhaiden kansainvälisten käytäntöjen tunnetuksi tekemistä ja siirtämistä Suomeen. Yhdistyksen perusajatus on, että kannattava ja kestävä liiketoiminta on tehokkain keino vastata globaaleihin ympäristöhaasteisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CLC Climate Leadership Coalition

CLC:n ilmastoasiantuntija Sari Siitonen: ”Kotitalouksien hiilijalanjälki kasvaa, huolimatta paljosta ilmastopuheesta” – Nollapäästöpäivää 21.9. vietetään yhä useammilla työpaikoilla ja kouluissa12.9.2019 10:52:35 EESTTiedote

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) keväällä 2019 julkaiseman tutkimuksen mukaan kotitalouksien kulutus aiheuttaa 66 prosenttia Suomen kulutusperusteisista päästöistä. Vaikka Suomen alueella syntyviä päästöjä on onnistuttu pienentämään, kulutuksestamme aiheutuvat päästöt eivät ole laskeneet 2000-luvulla. Päinvastoin Suomen kotitalouksien hiilijalanjälki on kasvanut 12 prosenttia vuodesta 2000.

Climate Leadership Coalition vaatii kunnianhimoisia pitkän tähtäimen ilmastotavoitteita sekä systeemistä markkinapohjaista ratkaisua11.9.2019 14:03:00 EESTTiedote

Climate Leadership Coalition (CLC) vaatii tuoreessa julkilausumassaan EU:lta kunnianhimoisempaa ja ennakoitavampaa, koko Euroopan kattavaa systeemistä ratkaisua ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. Systeemisen ratkaisun tulee nykytilannetta paremmin kannustaa nopeampiin päästövähennyksiin sekä kehittämään hiilen sidontaa sekä maankäyttösektorilla, että teknisin keinoin.

Neste, Nunnauuni ja Wärtsilä palkittiin mustahiilipäästöjen vähentämisestä6.5.2019 19:00:00 EESTTiedote

Musta hiili on yksi Arktisen alueen lämpenemisen keskeisistä syistä. Climate Leadership Coalition (CLC) kumppaneineen halusi tehdä asiaa tunnetuksi ja järjesti ensimmäistä kertaa Lumi valkeaksi, ilma puhtaaksi -kilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja mustan hiilen päästöjen vähentämiseksi. Innovaatiokilpailun voittajat julkistettiin tänään 11. Arktisen neuvoston ministerikokouksessa Rovaniemellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme