Helsingin yliopisto

Suomi investoi eurooppalaisten tulevaisuustaitoihin – tavoitteena kouluttaa prosentti EU-kansalaisista tekoälyn perusteisiin

Jaa

Suomi tarjoaa suositun Elements of AI -verkkokurssin EU-kansalaisten käyttöön vuosien 2020–2021 aikana. Kurssi toteutetaan kaikilla virallisilla EU-kielillä. Suomen EU-puheenjohtajuuden aloite vastaa työn murrokseen ja vahvistaa Euroopan digitaalista johtajuutta.

Elements of AI on maksuton verkkokurssi, jonka ovat toteuttaneet Helsingin yliopisto ja suomalainen teknologiayritys Reaktor. Kurssin tarkoituksena on rohkaista oppimaan tekoälyn perusteet iästä tai koulutuksesta riippumatta.

Suomen aloite julkistettiin Brysselissä 10. joulukuuta EU-maiden työministerikokouksen yhteydessä.

– Tällä investoinnilla on kolme tavoitetta: panostamme ihmisten osaamiseen, lisäämme EU-kansalaisten käytännön ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista ja luonteesta, ja vahvistamme Euroopan digitaalista johtajuutta ja tätä kautta kilpailukykyä, työministeri Timo Harakka sanoi.

– Tekoälyn merkitys kasvaa ja sen hyödyntämiseen tarvitaan digitaitoja. Suomi on puheenjohtajakaudellaan johdonmukaisesti puhunut sen puolesta, että työn murros, kiristyvä globaali kilpailu ja työmarkkinoiden muutos edellyttävät EU-mailta panostuksia ihmisiin. Jokaisella EU-kansalaisella tulee olla mahdollisuus läpi työuran jatkuvaan oppimiseen iästä ja koulutustaustasta riippumatta, ministeri sanoi.

– Haluamme jättää puheenjohtajakaudesta käytännönläheisen jalanjäljen, joka vastaa yhteen Euroopan ja Suomen suurimmista haasteista: digitaitojen kehittämiseen, ministeri sanoi.

Tutkimukseen perustuva kurssi luo pohjaa tekoälyn kriittiselle ymmärrykselle

Yliopistot ovat uusien ideoiden ja innovaatioiden luojina keskeisessä asemassa, kun Euroopan tulevaisuutta rakennetaan osaamisen ja koulutuksen pohjalle. Tutkimus ja korkeakoulutus luovat kaupallisten sovellusten lisäksi myös kurssin tapaisia uusia sosiaalisia innovaatioita, joilla on annettavaa kaikille ihmisille. Elements of AI:n taustalla on sekä Helsingin yliopiston vuosien pitkäjänteinen tutkimustyö, että huipputason opetusosaaminen.

– Helsingin yliopisto satsaa tutkimuksensa ja osaamisensa saattamiseen yhteiskunnan hyväksi, ja kun tekoälytutkimus on Suomessa erittäin vahvaa, on ollut luontevaa avata juuri tekoälyn opetusta, sanoo kurssin vastuuopettaja, tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Teemu Roos Helsingin yliopistosta.

Tekoäly, kuten teknologia laajemminkin, luo Euroopalle valtavasti mahdollisuuksia.

– Siksi on elintärkeää, että yhä useampi ymmärtää miten eri ratkaisut toimivat ja mitä niillä on mahdollista tehdä. Olemme erittäin innoissamme siitä, että kurssi otetaan käyttöön Euroopan laajuisesti ja useilla eri kielillä, sanoo Ville Valtonen Reaktorista.

Elements of AI on julkaistu vuonna 2018, ja kurssi on jo saatavilla englanniksi, suomeksi, ruotsiksi ja viroksi. Alun perin tavoitteena oli saada yksi prosentti suomalaisista, eli noin 55 000 ihmistä, opiskelemaan tekoälyn perusteet. Tavoite täyttyi muutamassa kuukaudessa. Elements of AI on Helsingin yliopiston kaikkien aikojen suosituin kurssi.

Aloite on osa Suomen EU-puheenjohtajakautta. Suomi on puheenjohtajakaudellaan työstänyt jäsenmaiden kanssa yhteistä näkemystä kestävän kasvun edellytyksistä. Suomi on painottanut sisämarkkinoiden kehittämistä, tutkimuksen, innovaatioiden ja digitalisaation hyödyntämistä sekä kansalaisten osaamiseen panostamista.

Hankinta tehdään työ- ja elinkeinoministeriön budjetista, ja hankinnan arvo on 1,679 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

valtiosihteeri Pilvi Torsti, TEM, p. +358 40 719 1206
EU- ja kv-asioiden johtaja Janne Känkänen, TEM, p. +358 50 396 4990
vararehtori Sari Lindblom, Helsingin yliopisto, p. +358 400 846 672
apulaisprofessori Teemu Roos, Helsingin yliopisto, p. +358 445 231 238
Managing Director Ville Valtonen, Reaktor Education, p. +358 50 323 7203
EU-erityisasiantuntija Leila Vilhunen, valtioneuvoston kanslia, p. +358 50 324 9719

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Väitös: Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa muokataan tehokkaammaksi uudella sijoitusinstrumentilla6.8.2020 10:27:12 EESTTiedote

Vaikuttavuusinvestoimiseen kuuluva sosiaalinen tulosrahoitus (Social Impact Bond, SIB) on otettu Suomessa vastaan mielenkiinnolla ja käynnissä on useita hyvinvointihankkeita. Brittilähtöisen mallin soveltaminen on yhteydessä hyvinvointiyhteiskunnan hienovaraisiin muutoksiin, jotka voivat muuttaa järjestelmän rakennetta. Tiedot ilmenevät tuoreesta Helsingin yliopiston väitöskirjasta.

Helpotusta kasvisruokavalioon: käymisen avulla B12-vitamiinia syntyy vaikka suoraan taikinassa4.8.2020 11:36:21 EESTTiedote

Kun viljapohjaisia materiaaleja fermentoidaan eli käytetään Propionibacterium freudenreichii -bakteerin avulla, syntyy ihmisen terveydelle välttämätöntä B12-vitamiinia. Lisäämällä käymiseen mukaan Lactobacillus brevis -maitohappobakteeria voitaisiin myös vegaaneille taata B12-vitamiinin riittävä ja turvallinen saanti suoraan elintarvikkeesta, ilman ravinnelisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme