Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi liittyy ydinryhmään, jonka tavoitteena on saada Venäjän johto vastuuseen hyökkäysrikoksesta Ukrainaan

Jaa
Suomi on 2. helmikuuta 2023 liittynyt Ukrainan tukena toimivaan ydinryhmään, joka edistää oikeudellista vastuuta Ukrainaan kohdistuvasta hyökkäysrikoksesta. Ryhmässä on mukana Suomen ja Ukrainan lisäksi 19 valtiota ja EU:n ulkosuhdehallinto.

Venäjän aseellinen hyökkäys Ukrainaan on vakava YK:n peruskirjan voimankäyttökiellon loukkaus. YK:n yleiskokous on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, vaatinut sitä lopettamaan sotatoimet ja vetämään joukkonsa Ukrainasta.

Sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän tukeminen ja vahvistaminen ovat Suomen ulkopoliittisia prioriteetteja. Venäjän räikeästi YK:n peruskirjan vastainen hyökkäys Ukrainaan on korostanut kansainvälisen oikeuden puolustamisen merkitystä.

Sotarikokset, rikokset ihmisyyttä vastaan, joukkotuhonta eli kansanmurha ja hyökkäysrikos ovat vakavimpia kansainvälisiä rikoksia. Ne koskettavat koko kansainvälistä yhteisöä ja vaarantavat kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden.  Ukrainassa tapahtuvia sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan käsitellään sekä Ukrainassa että kansainvälisesti. Suomi tukee sekä Kansainvälisen rikostuomioistuimen että Ukrainan kansallisten viranomaisten työtä.

”Vastuu Venäjän Ukrainassa käymästä laittomasta hyökkäyssodasta ja sen seurauksista jää vajaaksi ilman hyökkäysrikoksen käsittelyä. Suomi haluaa olla Ukrainan tukena löytämässä tehokkaimmat keinot, joilla hyökkäysrikokseen syyllistyneet saadaan vastuuseen”, toteaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

Hyökkäysrikos edellyttää sellaista hyökkäystekoa, joka on ilmeisellä tavalla YK:n peruskirjan vastainen. Hyökkäysrikokseen voi syyllistyä vain henkilö, joka voi tosiasiallisesti määrätä valtion poliittisista tai sotilaallisista toimista tai johtaa niitä.

Suomi katsoo vakiintuneesti hyökkäysrikoksen olevan yksi vakavimpia kansainvälisiä rikoksia ja on yksi 44 valtiosta, jotka ovat ratifioineet Rooman perussäännön hyökkäysrikosta koskevat muutokset.

Lisätietoja

Juha Rainne, yksikönpäällikkö, kansainvälisen oikeuden yksikkö, puh. +358 295 350 639

Elina Lemmetty, lähetystöneuvos, kansainvälisen oikeuden yksikkö, puh. +358 295 350 198

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

EU Foreign Affairs Council to discuss Russia’s aggression against Ukraine and matters concerning Tunisia19.3.2023 15:07:13 EET | Press release

EU foreign ministers will convene in Brussels on 20 March. A joint session of EU foreign and defence ministers will be held on the same day. Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto will represent Finland at the Foreign Affairs Council meeting. Minister for Foreign Affairs and Minister of Defence Antti Kaikkonen will represent Finland at the joint session. In addition, Minister Haavisto and Minister Kaikkonen will meet NATO Secretary General Jens Stoltenberg.

EU:s utrikesråd diskuterar Tunisien och Rysslands anfallskrig mot Ukraina19.3.2023 15:06:47 EET | Tiedote

EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet i Bryssel den 20 mars. Samma dag håller också EU:s utrikes- och försvarsministrar ett gemensamt möte. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet i utrikesrådet. Vid det gemensamma mötet representeras Finland av utrikesministern och försvarsminister Antti Kaikkonen. Minister Haavisto och minister Kaikkonen träffar också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme