Tesi

Suomi mukaan NATOn miljardin euron innovaatiorahastoon – Tesiltä 35 miljoonan euron sijoitus

Jaa
Suomen liittyminen NATOon avaa suomalaisille alkuvaiheen startupeille uusia mahdollisuuksia. Suomen hakemus NATOn innovaatiorahastoon on hyväksytty, ja Tesi tekee rahastoon 35 miljoonan euron sijoituksen. Samalla murroksellisia teknologioita kehittäville suomalaisille startupeille ja pääomasijoitusrahastoille aukeaa uusia yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia.
Seremonia Suomen NATO-jäsenyyden kunniaksi, Bryssel 4.–5. toukokuuta 2023. Kuvaoikeudet: NATO
Seremonia Suomen NATO-jäsenyyden kunniaksi, Bryssel 4.–5. toukokuuta 2023. Kuvaoikeudet: NATO

NATOn innovaatiorahasto tulee sijoittamaan siinä mukana olevien NATO-maiden teknologisesti murroksellisiin (deep tech) alkuvaiheen startupeihin ja näihin sijoittaviin venture capital -rahastoihin. Nyt perusteilla olevan rahaston koko on miljardi euroa, ja siihen sitoutui 22 NATOn jäsenvaltiota NATOn Madridin huippukokouksessa kesällä 2022. NATOn innovaatiorahaston operatiivinen toiminta alkaa tänä vuonna NATOn Vilnan huippukokouksen paikkeilla.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä korostaa, että Suomen on tärkeää päästä heti jäsenyyden alkumetreiltä aktiiviseksi toimijaksi keskeisiin Naton toimintoihin ja verkostoihin.

Rahaston ideana on varmistaa, että uusiin teknologioihin ja huippuinnovaatioihin liittyvä osaaminen ja omistus säilyvät NATO-maissa. Suomella on annettavanaan valtava potentiaali NATOn kannalta keskeisissä teknologioissa, kuten tekoälyssä ja kvanttiteknologiassa. Rahasto on suomalaisille murroksellisia teknologioita kehittäville alkuvaiheen startupeille uusi kasvupääoman lähde”, sanoo Lintilä.

”Kehitämme kansainvälisiä verkostoja ja kanavoimme ulkomaista pääomaa ja osaamista Suomeen. Tesin nyt tekemä sijoitus avaa suomalaisille pääomasijoitusrahastoille ja startupeille oven NATOn innovaatiorahastoon ja sen yhteistyöverkostoihin”, sanoo Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta.

NATOn innovaatiorahaston sijoitukset pääomasijoitusrahastoihin ja startup-yhtiöihin

NATOn innovaatiorahaston sijoitukset kohdentuvat teknologioihin, joilla on pääasiallisesti kaupallinen, mutta myös mahdollinen puolustuksellinen tai turvallisuuskäyttötarkoitus (ns. kaksikäyttöratkaisut).​ Nämä teknologiat liittyvät esimerkiksi tekoälyyn, kvanttiteknologiaan, uusiin materiaaleihin, energiaan, bioteknologiaan, viestintään ja avaruuteen.

Naton innovaatiorahasto keskittyy käytännössä deep tech -alan yritysten rahoittamiseen. Suomessa näitä yrityksiä on Tesin tekemän selvityksen mukaan noin 240. Deep tech -yrityksille tyypillistä on, että ne tarvitsevat merkittäviä investointeja jo alkuvaiheessa ja pitkien kehityskaarien takia pitkäjänteistä pääomaa”, Tesin rahastosijoituksista vastaava Matias Kaila jatkaa.

NATOn innovaatiorahasto on vielä perusteilla, ja se tulee tekemään tiivistä yhteistyötä NATOn ja etenkin sen tiede- ja teknologiayksikön (Science and Technology Organisation) kanssa sekä täydentämään yrityksille ja tutkimuslaitoksille tarkoitettua DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) -innovaatiokiihdyttämöä. NATOn innovaatiorahaston operatiivinen toiminta alkaa tänä vuonna NATOn Vilnan huippukokouksen paikkeilla, ja sen tavoitteena on aloittaa sijoitustoiminta pian huippukokouksen jälkeen.

Katso lisää

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matias Kaila, johtaja, rahastosijoitukset, 040 720 1324
Pia Santavirta, toimitusjohtaja, Tesi, 040 546 7749
Sofia Tuovinen, elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja, p. 029 516 0993


Tesin viestinnän yhteys: Susanna Aaltonen, viestintäjohtaja, susanna.aaltonen@tesi.fi, 040 593 4221

Kuvat

Seremonia Suomen NATO-jäsenyyden kunniaksi, Bryssel 4.–5. toukokuuta 2023. Kuvaoikeudet: NATO
Seremonia Suomen NATO-jäsenyyden kunniaksi, Bryssel 4.–5. toukokuuta 2023. Kuvaoikeudet: NATO
Lataa
Pia Santavirta, Tesin toimitusjohtaja
Pia Santavirta, Tesin toimitusjohtaja
Lataa
Matias Kaila, Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja
Matias Kaila, Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tesi
Tesi
Porkkalankatu 1
00180 Helsinki

Tesi haluaa nostaa Suomen uudistavan talouskasvun eturiviin. Kehitämme markkinaa ja toimimme aktiivisesti kasvavien suomalaisyritysten onnistumisen puolesta. Sijoitamme pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Meiltä saat pitkäjänteistä apua, perusteltua näkemystä, kärsivällistä rahaa ja osaavaa omistamista. tesi.fiTwitterLinkedInUutiskirje

Taustaa Tesistä:

  • Vuonna 1995 perustettu pääomasijoitusyhtiö
  • Virallinen nimi Suomen Teollisuussijoitus Oy
  • Suomen valtion 100 % omistama
  • Hallinnoidut pääomat 2,5 miljardia euroa (31.12.2022)
  • 11 miljardia euroa liikevaihtoa ja yli 70 000 työpaikkaa Suomeen kasvuyrityksistä, joissa Tesi on suoraan tai välillisesti rahastojen kautta rahoittajana

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tesi

Finland joins NATO Innovation Fund – Tesi invests EUR 35 million in the fund17.5.2023 02:00:00 EEST | Press release

Finland’s accession to NATO opens up new opportunities for Finnish early-stage startups. Finland’s application to NATO's Innovation Fund has been approved, and Tesi will make a EUR 35 million investment in the fund. This also provides a new gateway to cooperation and financing opportunities for Finnish startups developing nascent technologies and for venture capital and private equity funds investing in them.

Hanne Stenman appointed the General Counsel of Tesi and a member of the Management Team20.4.2023 08:15:00 EEST | Press release

LL.M. Hanne Stenman has been appointed the General Counsel of Tesi (Finnish Industry Investment Ltd), a member of the Management Team and the Secretary of Tesi’s Board of Directors. She will report to the CEO Pia Santavirta. Hanne will head Tesi’s Legal & Compliance team, wherein she has worked for the past three years supporting the investment teams in legal matters. ”I’m excited to have been offered the position of General Counsel and I am eager to collaborate with the talented professionals at Tesi. Given my background in transactions and corporate law, I believe it serves as a valuable foundation for this role. I’m grateful for all the support and the confidence I have received,” comments Hanne Stenman. “I have received lots of superb feedback about Hanne’s contributions for Tesi. That is why I’m delighted that we can appoint a new member of Management Team from within the house when an opportunity to do so arose. I congratulate Hanne for her new role, and I’m excited to continue w

Hanne Stenman Tesin lakiasiainjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi20.4.2023 08:15:00 EEST | Tiedote

OTM Hanne Stenman on nimitetty Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy) lakiasiainjohtajaksi, johtoryhmän jäseneksi ja Tesin hallituksen sihteeriksi 19.4.2023. Hän raportoi toimitusjohtaja Pia Santavirralle. Hanne ryhtyy vetämään Tesin laki- ja compliance-tiimiä, jossa hän on työskennellyt viimeiset noin kolme vuotta pääsääntöisesti sijoitustiimien juridisena tukena. ”Otan lakiasiainjohtajan roolin innolla vastaan, sillä saan jatkossakin tehdä töitä rautaisiksi ammattilaisiksi todettujen tesiläisten kanssa. Uskon, että taustani transaktioiden sekä yhtiöoikeuden parissa luo hyvän pohjan myös uuteen rooliini. Olen kiitollinen kaikesta saamastani tuesta ja luottamuksesta,” Hanne Stenman kommentoi. “Olen saanut valtavan paljon loistavaa palautetta Hannen työstä Tesillä. Siksi olen todella iloinen siitä, että saamme tilaisuuden tullen nostaa talon sisältä uuden osaajan johtoryhmään. Onneksi olkoon Hannelle uudesta roolista, ja odotan innolla yhteistyötämme erittäin mielenkiintoisessa pääomasijo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme