Suomi osallistuu YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan istuntoon New Yorkissa

YK:n talous- ja sosiaalineuvoston alainen naisten asemaa käsittelevä toimikunta seuraa ja tukee Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman toimeenpanoa eri aihealueilla. CSW on YK:n toiseksi suurin vuosittainen tapahtuma yleiskokouksen jälkeen.
Istunnon pääteemana on sukupuolten tasa-arvon edistäminen innovaatioiden, teknologisen kehityksen ja koulutuksen avulla. Suomella on pääteemaan paljon annettavaa muun muassa kansainvälisen Generation Equality -kampanjan piirissä tehdyn työn kautta. Suomella on johtorooli kampanjan toimintaryhmässä, joka keskittyy tasa-arvoa tukevaan teknologiaan ja innovaatioihin.
Naisten asemaa käsittelevä toimikunta on Suomelle tärkeä kansainvälinen foorumi edistää ihmisoikeusperustaista lähestymistapaa ja naisten ja tyttöjen oikeuksien toteutumista, mukaan lukien seksuaali- ja lisääntymisterveys sekä -oikeudet. Suomi edistää neuvotteluissa ja sivutapahtumissa sekä muussa vaikuttamistyössään kokonaisvaltaista lähestymistapaa naisten ja tyttöjen osallistumiseen.
Suomi osallistuu aktiivisesti paitsi loppupäätelmistä käytäviin neuvotteluihin, myös istunnon aikana järjestettäviin virallisiin dialogeihin ja oheistapahtumiin. Ministeri Blomqvist pitää istunnossa Suomen kansallisen puheenvuoron sekä osallistuu korkean tason pyöreän pöydän keskusteluihin. Suomi kanssasuosittaa eli on mukana järjestämässä yli kymmentä sivutapahtumaa istunnossa. Suomi järjestää naisten päivänä 8. maaliskuuta myös oman sivutapahtuman, joka käsittelee datan merkitystä sukupuolten tasa-arvon saavuttamisessa.
Suomi neuvottelee osana EU:ta sukupuolten tasa-arvoa laajasti edistäviä loppupäätelmiä
Istunnossa neuvoteltavat loppupäätelmät ovat sen merkittävin tulos. Suomi osallistuu neuvotteluihin osana EU:ta ja on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana EU:n neuvottelutiimissä yhdessä Ruotsin, Alankomaiden ja Unkarin kanssa.
Suomen tavoitteena on, että istunnon loppupäätelmät ovat ihmisoikeusperustaiset ja sukupuolten tasa-arvoa laaja-alaisesti edistävät. Suomi pitää tärkeänä, että tasa-arvon toteutumista estäviin juurisyihin puututaan ja loppupäätelmät perustuvat intersektionaalisiin, sukupuolirakenteita uudistaviin ja naisten ja tyttöjen moninaisuuden tunnistaviin lähestymistapoihin. Näitä näkökulmia saatiin myös mukaan EU:n yhteiseen kantaan koskien loppupäätelmiä ja EU ajaa loppupäätelmiin huomattavia vahvistuksia.
Tämän vuoden pääteeman osalta Suomi peräänkuuluttaa ihmisoikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa edistävien teknologioiden kehittämistä, teknologioiden ja innovaatioiden potentiaalin hyödyntämistä ja digitaalisten kuilujen umpeen kuromista sekä erityisesti koulutuksen, lakien ja politiikkojen roolia näiden toteuttamisessa. Ylikansallisia toimia vaaditaan muun muassa yhteisten määritelmien luomiseksi sukupuolittuneen verkkoväkivallan osalta.
Suomi haluaa myös edistää yritysten vastuullista ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa toimintaa ja tukea yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan mahdollisuuksia vaikuttaa ja osallistua aktiivisesti istunnon eri vaiheisiin sekä laajemmin ratkaisujen löytämiseen.
Lisätietoja istunnosta UN Womenin verkkosivuilla
Lisätietoja
- Laura Ollila, ministerin erityisavustaja, puh. 0295 150 186, etunimi.sukunimi@gov.fi
- Jemina Järvilehto, vastuuvirkamies, ulkoministeriön ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh. 050 473 3259, etunimi.sukunimi@gov.fi
- Hanna Onwen-Huma, erityisasiantuntija, sosiaali-ja terveysministeriö, tasa-arvoyksikkö, puh. 0295 163 233, etunimi.sukunimi@gov.fi
- Päivi Karvinen, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, kansainvälisten asioiden yksikkö puh. 0295 163 196, etunimi.sukunimi@gov.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomelle suosituksia YK:n lapsen oikeuksien komitealta2.6.2023 15:34:46 EEST | Tiedote
Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien komitea on 2. kesäkuuta antanut Suomelle suosituksensa koskien Suomen yhdistettyä viidettä ja kuudetta määräaikaisraporttia lapsen oikeuksien yleissopimuksen täytäntöönpanosta sekä valinnaisia pöytäkirjoja.
Utrikesministrarna Haavisto och Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G2.6.2023 11:51:19 EEST | Tiedote
Utrikesminister Pekka Haavisto och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade ett uttalande om samarbete inom 6G mellan Finland och Förenta staterna i Helsingfors den 2 juni. Uttalandet uttrycker en gemensam vilja att intensifiera samarbetet på de centrala forsknings- och utvecklingsområdena inom 6G och att öka interaktionen mellan finländska och amerikanska aktörer.
Foreign Minister Haavisto and Secretary of State Blinken signed a Joint Statement on Cooperation in Advanced Wireless Communications2.6.2023 11:50:22 EEST | Press release
Finland’s Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto and United States Secretary of State Antony Blinken signed a Joint Statement on Cooperation in Advanced Wireless Communications between Finland and the United States in Helsinki on 2 June. In the Joint Statement, Finland and the United States confirm their common ambition to cooperate in key areas of 6G research and development and to increase interaction between Finnish and US actors.
Ulkoministerit Haavisto ja Blinken allekirjoittivat 6G-yhteistyötä koskevan julkilausuman2.6.2023 11:49:06 EEST | Tiedote
Ulkoministeri Pekka Haavisto ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken allekirjoittivat Suomen ja Yhdysvaltain välistä 6G-yhteistyötä koskevan julkilausuman Helsingissä 2. kesäkuuta. Julkilausumassa todetaan yhteinen tahtotila tiivistää yhteistyötä 6G:n tutkimuksen ja kehityksen kannalta keskeisillä aloilla ja lisätä vuorovaikutusta suomalaisten ja yhdysvaltalaisten toimijoiden välillä.
Finland’s Foreign Minister Pekka Haavisto to attend informal meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs30.5.2023 10:28:43 EEST | Press release
An informal meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs will be held in Oslo from 31 May to 1 June. This will be the second meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs which Finland attends as a member of the Alliance.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme