Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi rajoittaa voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen valtioneuvoston periaatepäätöksellä

Jaa

Suomi rajoittaa valtioneuvoston periaatepäätöksellä 29. syyskuuta 2022 voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen. Maahantulorajoitukset astuvat voimaan 30. syyskuuta 2022 klo 00.00, ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

Rajoitukset perustuvat Schengenin rajasäännöstön 6 artiklan 1 kohdan e alakohtaan, jonka mukaan kolmannen maan kansalaisen maahantulo edellyttää, että hänen ei katsota voivan vaarantaa minkään jäsenvaltion yleistä järjestystä, sisäistä turvallisuutta, kansanterveyttä tai minkään jäsenvaltion kansainvälisiä suhteita. Schengenin säännöstö antaa jäsenmaille liikkumavaraa kansallisia päätöksiä ja linjauksia varten, joissa muun muassa kansainvälisiin suhteisiin ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä on otettava huomioon.

Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja Venäjän julistama liikekannallepano ovat johtaneet Euroopan turvallisuustilanteen muuttumiseen. Valtioneuvosto katsoo, että Venäjän liikekannallepano sekä nopeasti lisääntyvä Suomeen ja Suomen kautta tapahtuva matkailu Venäjältä vaarantaa Suomen kansainvälistä asemaa ja kansainvälisiä suhteita.

Valtioneuvosto vahvistaa periaatepäätöksellä suuntaviivat, jotka otetaan huomioon Venäjän kansalaisten maahantulon edellytyksiä arvioitaessa, viisumeita myönnettäessä sekä viisumeiden voimassaolon edellytyksiä arvioitaessa. Tämä koskee sekä matkustusta turismitarkoituksessa Suomeen että kauttakulkua muihin maihin Suomen kautta.

Periaatepäätöksellä pyritään lopettamaan turismi ja siihen liittyvä kauttakulku kokonaan. Viisumihakemusten vastaanottoa rajoitetaan voimakkaasti. Periaatepäätöksen perusteella ei estetä matkustusta, joka on humanitaarisista syistä, kansallisen edun tai kansainvälisten velvoitteiden vuoksi tarpeen. Yksityiskohtaista tietoa maahantulon rajoituksista löytyy Rajavartiolaitoksen sivuilta.

Valtioneuvoston periaatepäätös

Liite: Usein kysytyt kysymykset valtioneuvoston periaatepäätöksestä. 

Lisätiedot

Ulkoministeriö:

  • Konsulipäällikkö Jussi Tanner, puh. 050 411 0340
  • Ulkoministerin haastattelupyynnöt: erityisavustaja Tomi Nyström,  tomi.nystrom@formin.fi

Sisäministeriö:

  • Sisäministerin haastattelupyynnöt: erityisavustaja Mikko Jalo, puh. 050 304 8522

Rajavartiolaitos:

  • Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa, sähköposti: tuomas.laosmaa@raja.fi
  • Rajavartiolaitoksen mediapuhelin: 050 456 2862

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme