FirstVet

Suomi seuraa Ruotsia eläinlääkärikustannusten nousussa: onko koiran omistamisesta tulossa varakkaiden etuoikeus?

Jaa

Ruotsissa eläinlääkäripalveluiden hinnat ovat jo pitkään olleet niin korkealla*, että kaikilla ei ole varaa lemmikin klinikkahoitoon. Digitaalinen eläinklinikka FirstVet pyrkii yhdessä vakuutusyhtiöiden kanssa hillitsemään kustannusten nousua.

Muun muassa korkeiden hoitokustannusten takia koiravakuutuskattavuus on Ruotsissa ollut jo pitkään Euroopan korkein: noin 90% kaikista koirista on vakuutettu. Suomessa sama luku on eri arvioiden mukaan noin 30% ja kasvussa. Eläinlääkäripalveluiden kustannukset kuluttajalle Suomessa ovat välillä 2005-2019 nousseet noin 40 prosenttia, kun kuluttajahintojen yleinen nousu on samassa ajassa ollut 23 prosenttia (Tilastokeskus, Kuluttajahintaindeksi 2005=100).

“Ruotsissa eläinten terveydenhoitokustannusten nousun syitä on analysoitu sekä kilpailuviraston, että vakuutusyhtiöiden toimesta. Taustalta on löydetty mm. yksityisten eläinten terveydenhoitopalveluiden ketjuuntuminen, alan keskittyminen ja diagnostiikan kehittyminen. Klinikoiden jatkuvasti laajentuva toimenpidetarjonta nostaa kustannuksia ja luo mielikuvaa hoidon standardeista. Eläinten hoitoon ei ole olemassa virallisia käypä hoito -suosituksia, joten tutkimus- ja hoitokäytännöt ovat vaihtelevia”, kertoo FirstVetin vastaava eläinlääkäri ja maajohtaja Maiju Tamminen. Ruotsalaislähtöinen FirstVet toimii Suomen, Norjan ja Tanskan lisäksi Saksan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen markkinoilla.

Sama ilmiö on havaittu myös Pohjoismaiden johtaviin vakuutusyhtiöihin kuuluvassa Ifissä.

“Eläinvakuutusten korvausmeno on Ruotsin lisäksi noussut Suomessakin jo useamman vuoden ajan merkittävästi. Koiria otetaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin, mikä näkyy myös vakuutusten määrän kasvussa. Nyt on hyvä aika kiinnittää huomiota eläinlääkärikustannuksiin ja miettiä keinoja niiden kasvun hillitsemiseksi ennen kuin olemme Ruotsin tilanteessa,” Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö, eläinlääkäri Heidi Elomaa kertoo.

Yksi ratkaisu, joka on yleistynyt etenkin korona-aikana myös Suomessa, on eläinlääkärin etäkonsultointi videopuhelun välityksellä. Eläimen näkeminen reaaliaikaisesti kotiympäristössään mahdollistaa tilanteen luotettavan arvioinnin. FirstVetin antamista etäkonsultaatioista noin 30% lähetetään jatkotutkimuksiin, loput saavat neuvontaa ja kotihoito-ohjeita. Erityisen hyvin videopuhelu sopii tavallisimpien lemmikkien vaivojen kuten iho-, korva-, silmä- ja ruuansulatuskanavan oireiden, haavojen sekä ontumien arviointiin ja kotihoidon seurantaan.

”Etäeläinlääkäri voi auttaa etenkin kasvavaa joukkoa epävarmoja ensimmäisen lemmikin omistajia, jotka miettivät, miten toimia erilaisissa tilanteissa ja milloin lemmikki pitää viedä klinikalle. Etäkonsultointi tuo lisäksi säästöjä niin omistajalle kuin vakuutusyhtiöllekin, mikä siten vähentää myös vakuutusmaksujen nostopaineita. Olemme tässä lemmikin omistajien kanssa samassa veneessä”, toteaa Elomaa.

* )https://www.konkurrensverket.se/globalassets/publikationer/rapporter/rapport_2018-1_kap19-djursjukvardsmarknaden.pdf

Lehdistökuvia:

https://drive.google.com/drive/folders/1-16nQuryLA0LgcrOWUiqpjivyMXX1LVm

Yhteyshenkilöt

Maiju Tamminen
FirstVet Suomen maajohtaja ja vastaava eläinlääkäri
P. 040 5711 702
maiju@firstvet.fi

Heidi Elomaa
If eläinvakuutusten tuotepäällikkö
P. 0504242618
heidi.elomaa@if.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

FirstVet on maailman ensimmäinen ja  johtava, kokonaan digitaalinen eläinklinikka, joka aloitti toimintansa Suomessa keväällä 2018. Mobiili- ja selainsovelluksen kautta toimiva FirstVet tarjoaa eläinlääkärikonsultaatiota kaikkien lemmikkieläinten ja hevosten omistajille videopuhelun välityksellä. FirstVet perustettiin Ruotsissa vuonna 2016 ja on tarjolla Ruotsin lisäksi Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja USA:ssa. Palvelulla on yhteensä  noin 450 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Yritys työllistää yhteensä yli 200 eläinlääkäriä, Suomessa FirstVetissä työskentelee sivutoimisesti 25 eläinlääkäriä. Yhteensä etäkonsultaatioita on tehty yli 400 000 kpl joista Suomessa runsas 10 000 kpl.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FirstVet

Koiranpennun kustannukset ovat ensimmäisenä vuotena tuhansia euroja - rotuvalinta voi moninkertaistaa kulut14.4.2021 11:26:56 EEST | Tiedote

Koiria on viime vuonna otettu Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin. Ennen koiraostoksille lähtöä on oman elämäntilanteen pohdinnan lisäksi syytä kartoittaa myös koiran mukanaan tuomat kustannukset. Monella on varaa koiranpentuun, mutta summa kannattaa kertoa ainakin kolmella, jotta päästään koiran ensimmäisten elinvuosien todellisiin kuluihin. Jos huono tuuri käy ja koira sairastaa, voivat yllättävät eläinlääkärikulut moninkertaistaa kokonaiskulut.

Koronaviruksen brittimuunnos mahdollisesti sairastuttanut kissoja ja koiria Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa24.3.2021 11:38:38 EET | Tiedote

Tiedote 24.3.2021. Koronavirus (SARS-Cov-2) -tartuntoja on maailmalla havaittu useilla eri eläinlajeilla. Science-lehti julkisti viime viikolla kaksi raporttia, joissa käsiteltiin lemmikkien koronatartuntoja. Raporteissa kerrottiin niin sanotun “brittimuunnoksen” (B.1.1.7-virusvariantti) levinneen nyt myös kissoihin ja koiriin. Toistaiseksi brittimuunnoksen aiheuttamaa sairautta on epäilty noin tusinalla lemmikillä Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Korona voi tarttua lemmikkiin: vastauksia omistajia askarruttaviin kysymyksiin Kissa voi saada tartunnan helpommin kuin koira - omistajat kaipaavat lisää tietoa koronaviruksen vaikutuksista lemmikeihin2.2.2021 11:59:55 EET | Tiedote

Tiedote 2.2.2021. Koronavirus (SARS-Cov-2) -tartuntoja on maailmalla havaittu useilla eri eläinlajeilla. Tämänhetkisen tiedon mukaan COVID-19 voi tarttua myös lemmikkiin. Kissa voi saada tartunnan helpommin kuin koira ja koirat ovat usein oireettomia, kun kissoilla on havaittu hengitystie- tai ruuansulatuskanavan oireita. Myös frettien, kanien ja kultahamsterien on todettu olevan alttiita tartunnalle. Ruokaviraston viime viikolla päivittämän tiedon mukaan tartunnan saaneet lemmikit ovat olleet läheisessä kontaktissa COVID-19-tautiin sairastuneen henkilön kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme