Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi tukee koulutusta kriisialueilla ja hauraissa toimintaympäristöissä

Jaa
Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pasi Hellman osallistuu YK:n koulutusta humanitaarisissa kriisitilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä tukevan Education Cannot Wait -rahaston rahoituslupauskokoukseen 16–17. helmikuuta Genevessä, Sveitsissä. Suomi myöntää rahastolle vuonna 2023 kaksi miljoonaa euroa. Suomi on tukenut rahastoa vuosina 2020–2022 yhteensä kuudella miljoonalla eurolla.

’’Suomen tavoitteena on edistää laadukasta ja inklusiivista eli kaikille avointa ja yhdenvertaista koulutusta. Keskiössä ovat heikoimmassa asemassa olevat tytöt, vammaiset henkilöt ja kriisialueilla elävät lapset ja nuoret. Edistämme tätä tavoitetta monenkeskisten kumppanuuksien, kuten Education Cannot Wait -rahaston kautta sekä osana kumppanimaidemme maaohjelmia. Myös suomalaiset kansalaisjärjestöt tekevät arvokasta työtä tämän tavoitteen saavuttamiseksi’’, sanoo alivaltiosihteeri Pasi Hellman.

Ison-Britannian entisen pääministerin Gordon Brownin aloitteesta perustettu rahasto tukee koulutusta äkillisissä kriisitilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä yli 30:ssa maassa, kuten Ukrainassa, Afganistanissa, Sahelin alueella, Etiopiassa, Etelä-Sudanissa ja Syyriassa.

Ilmastonmuutos, luonnonkatastrofit, sodat ja pitkittyneet konfliktit ja niistä seurannut pakolaisuus vaikuttavat monella tapaa lasten ja nuorten hyvinvointiin. Kriisitilanteissa kouluun ei välttämättä pääse lainkaan tai koulunkäynti on vaarassa keskeytyä. Uuden globaalin arvion  mukaan 222 miljoonaa kriisialueilla elävää lasta tarvitsee tukea koulunkäynnin ja oppimisen jatkumiseksi.

Rahaston tukemilla ohjelmilla varmistetaan turvallinen oppimisympäristö, psykososiaalinen tuki, kouluruoka ja oppimateriaalit. Tukea kohdennetaan erityisesti tyttöjen ja vammaisten lasten koulunkäynnin turvaamiseen. Ohjelmat tukevat myös koulujen kriisivalmiuksia ja pakolaislasten integroitumista vastaanottajamaiden koulujärjestelmiin. Education Cannot Wait -rahaston ohjelmissa edellytetään eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja koordinaatiota, jotta eri kanavista tuleva rahoitus voidaan hyödyntää vaikuttavasti koulujärjestelmien vahvistamiseen. Tukea tarvitaan myös suoraan maatasolla.

’’Vierailin viime vuoden joulukuussa Etiopiassa, jossa tutustuin muun muassa Suomen tukemaan kouluruokaohjelmaan Amharan osavaltiossa. Mahdollisuus kouluruokaan kannustaa lapsia palaamaan kouluun ja vahvistaa myös ruokaturvaa kuivuudesta ja konfliktista kärsivillä alueilla’’, sanoo Hellman.

Suomi tukee vuosina 2022–2024 koulutuksen monivuotista resilienssiohjelmaa Etiopiassa Amharan osavaltiossa yhteistyössä YK:n lapsijärjestö Unicefin, Maailman ruokaohjelma WFP:n ja Education Cannot Wait –rahaston kanssa yhteensä 5,3 miljoonalla eurolla, josta 1,3 miljoonaa on vuodelle 2023 myönnettyä lisärahoitusta. Tuella kunnostetaan sodassa vaurioituneita kouluja, hankitaan oppimateriaaleja ja järjestetään kouluruokailu. Lisäksi Suomi tukee Unicefin kautta 2 miljoonalla eurolla turvallista opetuksen järjestämistä Tigrayn osavaltiossa.

Lisätietoa:


Paula Malan, kehityspolitiikan neuvonantaja (opetusala), puh. 0295 350 424
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa
etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye