Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Suomi turvaa alueellaan olevien venäläisten sotilaiden ja sotavankien hautapaikkojen ja muistomerkkien hoidon – Hautapaikkoihin kohdistuva ilkivalta on tuomittavaa

Jaa
Suomi on sotien päättymisestä lähtien sitoutunut hoitamaan Suomen alueella olevien venäläisten (neuvostoliittolaisten) sotilaiden ja sotavankien hautoja. Valtiosopimuksella v. 1992 asiasta on sovittu kahdenvälisesti Venäjän federaation kanssa. Oikeusvaltion ja sivistysvaltion periaatteisiin kuuluu noudattaa sopimuksia ja kunnioittaa myös vieraan vallan sotavainajia, tätä periaatetta Suomi noudattaa.

Malmin Kivikon neuvostosotilaiden hautausmaalla on tehty ilkivaltaa helmikuun lopussa 2023. Asiasta on tehty rikosilmoitus. Aiemmin vastaavaa ilkivaltaa on todettu tapahtuneen joillakin muilla paikkakunnilla Suomen valtion hoidossa olevilla kohteilla. Hautakohteisiin kohdistuva ilkivalta ei ole sallittua, vainajia tulee kunnioittaa Suomen lakien mukaisesti.

Venäläisten sotavainajien hautojen hoito Suomessa perustuu Suomen hallituksen ja Venäjän federaation hallituksen välillä solmittuun sopimukseen yhteistyöstä toisen maailmansodassa Venäjällä kaatuneiden suomalaisten sotilaiden ja Suomessa kaatuneiden venäläisten (neuvostoliittolaisten) sotilaiden muiston vaalimisesta. Sopimuksen taustalla on Genevessä 12. päivänä elokuuta 1949 tehtyjen yleissopimusten asianomaiset määräykset. Sopimuksen mukaan Venäjän federaation hallitus turvaa vastaavasti Venäjän alueella olevien suomalaisten sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien suojelun ja oikeuden niiden säilyttämiseksi.

”Viranomaiset ovat linjanneet, että sotavainajayhteistyötä koskevan Suomen ja Venäjän välisen valtiosopimuksen mukaista toimintaa voidaan jatkaa myös nykytilanteessa. Valtiosopimus on edelleen voimassa ja se velvoittaa Suomen valtion hoitamaan hautoja. Hautapaikkoihin kohdistuva ilkivalta on tuomittavaa. Mikäli hautakohteisiin kohdistuu ilkivaltaa tai muuta epäasiallista toimintaa, asia siirtyy poliisitutkintaan”, kertoo johtaja Anu Liljeström Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Valtionsopimuksen käytännön toimista Suomessa vastaa Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ja hautojen hoitotehtävää hoitaa Itä-Suomen aluehallintovirasto. Käytännössä Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt hoitosopimukset eri tahojen kanssa venäläisten hautapaikkojen ja muistomerkkien hoitamisesta. Kyse on toisen maailmansodan seurauksena Suomessa kaatuneiden venäläisten sotilaiden muiston vaalimisesta. Itä-Suomen aluehallintovirasto myöntää myös valtionavustusta suomalaisten sankari- ja siviilihautausmaiden sekä siirtoväen sankarihautojen hoitamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja hautapaikoista:
Puheenjohtaja Pertti Suominen, 0503557222, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry, etunimi.sukunimi@sotavainajat.net


Lisätietoja hautojen hoidosta:
johtaja Anu Liljeström, 0295 016 224, Itä-Suomen aluehallintovirasto, etunimi.sukunimi@avi.fi


Lisätietoja poliisi:
viestinta.helsinki@poliisi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme