Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Suomi vahvistaa kaupallista osaamista ja läsnäoloa Washingtonissa

Jaa
Suomen F-35 -hävittäjähankinta tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia Suomelle syventää kaupallista ja teollista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johdolla Suomen johtavat talousalueet (Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku ja Vantaa) ovat yhdessä Business Finlandin ja ulkoministeriön kanssa käynnistäneet Gateway to US Industrial Platforms -hankkeen, jonka vetäjänä aloittaa maaliskuussa Washingtonissa vahvan kansainvälisen yrityskokemuksen omaava Martti Wallin.

Puolustusteollisuuden ohella amerikkalaiset ovat kiinnostuneet Suomen monipuolisesta osaamisesta ja kriittisestä teknologiasta älyinfrasta digitalisaatioon, kyberturvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Siviiliteollisuuden osaaminen vahvistaa puolustusteollisuuden kilpailukykyä. 

Maaliskuussa Washingtonissa Industrial Counselor -tehtävissä aloittava Martti Wallin korostaa pitkäjänteisen ja määrätietoisen työn sekä toimivien verkostojen merkitystä onnistumisessa Yhdysvaltojen markkinoilla.  

"Pitää tuntea oikea henkilö ja valita oikea tapa markkinoida suomalaista osaamista", muistuttaa pitkän uran puolustusteollisuuden kansainvälisillä markkinoilla muun muassa Patriassa ja Valmetissa tehnyt Wallin. 

Uusi yritysyhteistyö käynnistymässä USA:n kanssa 

"Lockheed Martin on korostanut siviiliteollisuuden teknologian ja innovaatioiden merkitystä modernille ja kilpailukykyisille puolustusteollisuudelle", toteaa yhtiön ylintä johto äskettäin tavannut EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.  

F-35 -hankintojen myötä Tanska ja Norja loivat Lockheed Martinin kanssa yritysyhteistyön, jossa säännöllisesti kartoitetaan mahdollisuuksia syventää yritysten kaupallista ja teknologiasta yhteistyötä. Tämän mallin mukaisesti myös Suomen on tarkoitus toimia.

”Hävittäjähankinnat, tuleva Nato-jäsenyys ja selkeytynyt maakuva tarjoavat Suomelle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa", korostaa Suomen Yhdysvalloissa toimiva suurlähettiläs Mikko Hautala

Hautalan mukaan nyt käynnistyvä hanke on ainutlaatuinen osoitus uudenlaisesta suomalaisesta public-private -yhteistyöstä. "Ilman EK:n ja johtavien kaupunkien panosta tämä ei olisi ollut mahdollista", kiittelee Hautala. 

"Suomen on oltava vahvemmin läsnä Yhdysvalloissa", muistuttaa myös Business Finlandin johtaja Risto Vuohelainen.

Vuohelaisen mukaan lähivuosien aikana Suomen on hyödynnettävä kaupallisesti mahdollisimman hyvin kiinnostus Suomea ja sen teknologiasta osaamista kohtaan. 

Lisätietoja Martti Wallin p. 040 869 2016, Timo Vuori, EK:n johtaja p. 050 553 5319

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK avasi vihreiden investointien dataikkunan – vireillä yli 15 miljardin euron hankkeet ympäri Suomea21.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

EK on tänään avannut digitaalisen seurantapalvelun Suomessa vireillä olevista vihreän siirtymän investoinneista. Dataikkunan luvut kertovat, että Suomen talouden ilmastokäänne on saanut vahvan liikkeellelähdön. Nyt on varmistettava, että miljardi-investoinnit saadaan myös maaliin ja uusia liikkeelle. Siksi tulevan hallituksen tärkeimpiä teollisuuspolitiikan tehtäviä ovat investointiluvituksen sujuvoittaminen, vetytalouden vauhdittaminen sekä vihreän viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä.

Elinkeinoelämän EU-prioriteetit tulevalle hallitukselle – Suomen on puolustettava reilua kilpailua sisämarkkinoilla ja maailmalla13.3.2023 00:00:00 EET | Tiedote

Suomen elinkeinoelämä kantaa huolta reilun markkinatalouden tulevaisuudesta, kun EU on etenemässä yhä valtiovetoisempaan suuntaan muun muassa valtiontukien muodossa. On tärkeää vahvistaa Euroopan omavaraisuutta keskeisillä talouden ja tuotannon sektoreilla, mutta se ei saa ajaa EU:ta protektionismiin. Ensi vuonna alkavalla uudella lainsäädäntökaudella tarvitaan vahvat panostukset yritysten aitoon kilpailukykyyn sekä EU:n investointiympäristön vetovoimaan.

EK: Suomen kaksinkertaistettava työperäisen maahanmuuton määrä8.3.2023 07:53:50 EET | Tiedote

Seuraavan hallituksen pitää ensitöikseen sopia mittavista toimista, joilla helpotetaan ja nopeutetaan työperäistä maahanmuuttoa. Tulevalla vaalikaudella työperusteisen maahanmuuton määrä pitää vaalikauden loppuun mennessä nostaa kaksinkertaiseksi eli vuositasolla 40 000 maahanmuuttajaan. Uusien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on samalla nostettava kolminkertaiseksi eli vuositasolla 15 000 opiskelijaan. Heistä 75 prosenttia pitäisi työllistyä valmistumisen jälkeen Suomessa. Työperäisen maahanmuuton ja opiskelijoiden tuoma työntekijämäärä tarkoittaisivat yli 50 000 uutta työntekijää vuodessa.

Elinkeinoelämän luottamus pysyi ennallaan helmikuussa27.2.2023 08:00:06 EET | Tiedote

"Yritykset ovat tuoreiden luottamuslukemien näkökulmasta odottavalla kannalla. Luottamus on pysytellyt ennallaan viimeiset kolme kuukautta. Harvoin kannattaa painottaa yksittäisiä havaintoja, mutta talouden suhdanteen kannalta seuraavat pari havaintoa ovat monella tapaa ratkaisevia. Vahvistuvatko positiiviset signaalit taloudesta ja lisäävät luottamusta vai lähteekö luottamus uudelleen laskuun?”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme