Suomi vastaanotti ensimmäiset alaikäisten siirrot Välimeren alueelta keskiviikkoiltapäivänä
Valtioneuvoston päätöksen perusteella Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Suomi vastaanottaa ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia lapsia ja nuoria sekä yksinhuoltajaperheitä. Suomi pyrkii helpottamaan siirroilla Välimeren alueen valtioiden kuormittunutta turvapaikanhakijoiden vastaanottotilannetta.
- Meillä on Suomessa hyvä valmius ja kokemus vastaanottaa turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta. Tilanne Kreikan saarilla on hyvin akuutti, joten on hienoa, että voimme tehdä yhteistyötä EU:n puitteissa tukemalla Välimeren maita, kertoo ylijohtaja Jaana Vuorio.
Koronavirustilanne on huomioitu siirtojen järjestelyissä. Jokaiselle turvapaikanhakijalle tehdään ennen siirtoa terveystarkastus, johon sisältyy koronatesti. Kaikille tehdään myös Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastus. Ennen siirtymistä alaikäisten vastaanottoon erikoistuneisiin keskuksiin turvapaikanhakijoille on järjestetty 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa.
Lapset ja nuoret saavat tarvittavan tuen ryhmäkodissa
Ilman huoltajaa Suomeen tulevat alaikäiset asuvat alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai hybridiyksikössä, jossa he saavat tarvitsemansa tukipalvelut.
Maahanmuuttovirasto on valmistautunut Välimeren siirtoihin lisäämällä nykyisiä ilman huoltajaa oleville lapsille ja nuorille tarkoitettuja vastaanottopaikkoja yksiköissä Espoossa, Kotkassa, Oravaisissa ja Oulussa. Lisäksi perusteilla on uusi ryhmäkoti Sipooseen.
Lasten ja nuorten yksiköt ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia. Lapset ja nuoret saavat yksikössä turvallisen ympäristön ja tarvitsemansa hoidon, kasvatuksen ja huolenpidon. Lapsille ja nuorille järjestetään palveluja myös yksiköiden ulkopuolelta.
Maahanmuuttovirasto haluaa varmistaa lasten ja nuorten yksityysyyden ja turvallisuuden. Sen takia siirrosta kerrotaan vasta alaikäisten Suomeen saapumisen jälkeen. Suomeen saapuvien ryhmien tarkemmista sijoituspaikkakunnista ei tiedoteta julkisuudessa heidän yksityisyytensä suojelemiseksi.
Siirtojen valmistelu etenee Kyproksen ja Maltan kanssa
Suomi vastaanottaa tulevien kuukausien aikana kaikkiaan 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta (Kreikka, Kypros, Malta, Italia). Turvapaikanhakijat ovat ilman huoltajaa olevia lapsia ja nuoria ja yksinhuoltajaperheitä,
Seuraavien siirtojen valmistelu on tällä hetkellä käynnissä Kyproksen ja Maltan kanssa. Valmistelut koskevat Kyprokselta noin 30 ja Maltalta noin 26 turvapaikanhakijaa. Suurin osa alaikäisistä vastaanotetaan Kreikasta, josta seuraava siirto toteutuu muutaman viikon kuluttua. Italian kanssa ei ole tällä hetkellä valmisteluja käynnissä.
Maahanmuuttovirasto ei jatkossa tiedota erikseen tulevista siirrettävistä ryhmistä heidän saapuessaan maahan.
Maahanmuuttovirasto on saanut Välimeren alueelta tulevien turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen 12 miljoonaa euroa EU-tukea turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastolta (AMIF). Summalta katetaan muun muassa vastaanoton kustannuksia.
Fakta: Turvapaikkahakemukset käsitellään normaalisti
- Turvapaikkaprosessi alkaa, kun turvapaikanhakija on saapunut Suomeen. Turvapaikkahakemus käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden. Ainoastaan Dublin-menettelyä ei sovelleta, eli Suomesta tulee se valtio, joka on vastuussa hakemuksen käsittelystä.
- Kansainvälisen suojelun tarvetta arvioidaan yksilöllisessä menettelyssä, johon kuuluu turvapaikkapuhuttelu. Jos turvapaikanhakija on alaikäinen, hänellä nimetään edustaja, joka on mukana turvapaikkapuhuttelussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen, s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 728
Vastaanottoon liittyvät kysymykset: Vastaanottoyksikkö, ylitarkastaja Mikko Välisalo s-posti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 081
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto
Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Kesän marjasesonki: Luonnonmarjanpoimijat hakevat ensimmäistä kertaa kausityölain mukaisia lupia2.7.2025 09:30:04 EEST | Tiedote
Suomen marja- ja vihannesviljelmillä sekä maatiloilla työskentelee joka kesä tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä. Suomeen on perinteisesti tullut kausityöntekijöitä erityisesti Ukrainasta.
Syyrialaisilla mahdollisuus saada tukea paluumuuttoon1.7.2025 10:00:03 EEST | Tiedote
Osa Euroopassa olevista syyrialaisista on palannut tai harkitsee paluuta Syyriaan joulukuussa 2024 tapahtuneen vallanvaihdoksen jälkeen. Tämän kiinnostuksen kasvun vuoksi Maahanmuuttovirasto, poliisi ja hyvinvointialueet ovat valmistelleet syyrialaisten paluumuuton tukemista.
Turvapaikanhakijoiden määrä laskussa, työperusteisiin oleskelulupiin odotetaan nousua ensi vuonna – Maahanmuuttovirasto päivitti arviot tulevaisuuden hakemusmääristä25.6.2025 10:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on päivittänyt arvionsa vuosien 2025 ja 2026 hakemusmääristä kesäkuussa 2025.
Legislative amendments and new requirements for family reunification16.6.2025 10:01:31 EEST | Press release
The provisions of the Aliens Act on residence permits issued on the basis of family reunification will change on 16 June 2025. These changes concern minimum age of spouses, financial resources of a minor's family member, definition of when a child is considered a minor, and the period of residence requirement for family reunification.
Ändringar och nya förutsättningar som gäller familjeåterförening16.6.2025 10:00:42 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 16 juni 2025 beträffande uppehållstillstånd som beviljas på grund av familjeåterförening. Ändringarna gäller makarnas minimiålder, försörjningen för en familjemedlem till ett minderårigt barn, fastställandet av när ett barn ska vara minderårigt och kravet på anknytningspersonernas boendetid.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme