SuomiAreenassa tehdään ammatillisista unelmista totta − Osaajapula ja ammattiosaamisen arvostus puhuttavat juuri nyt

Jaa

Ministeri Li Andersson on mukana etsimässä ratkaisuja ammatillisen koulutuksen vetovoimaan ja osaajapulaan Porin SuomiAreenassa. Mukana keskusteluissa on myös muita koulutuksen ja työelämän asiantuntijoita sekä tulevaisuuden ammattiosaajia, jotka toteuttavat omia unelmiaan.

Ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu Taitaja järjestettiin toukokuussa 2022 Porissa. Tapahtumassa vieraili noin 30 000 kävijää ja verkkolähetyksiä katsottiin lähes 20 000 kertaa. Kuvassa kappaletavara- automaation kilpailua.
Kuva: Saana Pihlajaniemi, Sataedu / Skills Finland
Ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu Taitaja järjestettiin toukokuussa 2022 Porissa. Tapahtumassa vieraili noin 30 000 kävijää ja verkkolähetyksiä katsottiin lähes 20 000 kertaa. Kuvassa kappaletavara- automaation kilpailua. Kuva: Saana Pihlajaniemi, Sataedu / Skills Finland

Maanantaina 11.7. Raatihuoneenpuiston lavalla kello 15–18 keskustellaan ammatillisista unelmista, ammatillisen koulutuksen vetovoimasta ja osaajapulasta sekä Taitaja2022-tapahtuman vaikuttavuudesta.

Ensimmäisessä keskustelussa pureudumme ammatillisiin unelmiin ja niiden saavuttamiseen. Oman tarinansa kertovat muun muassa toimittaja ja keskustelun juontaja Kirsi Alm-Siira, Porin Ässien valmentaja Karri Kivi ja kansainvälisellä tasolla floristiikan kilpailuissa menestynyt Josefiina Kivero.

Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimuksesta 2020 näkyy, että ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat ovat tyytyväisiä opintoihinsa, mutta vain 10 % yläkoululaisista on sitä mieltä, että ammatillinen koulutus on erittäin arvostettua. Miten tämä ristiriita saataisiin ratkaistua ja nuoret hakeutumaan entistä useammin ammatilliseen koulutukseen? Entä miten ratkaista työelämän huutava osaajapula? Ministeri Li Anderssonin kanssa asiaa pohtivat koulutuksen ja työelämän asiantuntijat. Ministeri Andersson on tavattavissa myös osastollamme Kansalaistorilla (paikka 8 Kauppatorilla) tiistaina kello 9.30–9.50.

Kolmannessa keskustelussa palaamme vielä kevään Taitaja2022 Pori -tapahtumaan ja luotaamme kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen ja muiden asiantuntijoiden kanssa positiivisia vaikutuksia, joita tapahtumalla oli alueelle.

Keskustelut ja Kansalaistorin osaston järjestävät yhteistyössä Skills Finland, Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Keskustelujen aikataulut ja puhujat maanantaina 11.7. Raatihuoneenpuiston lavalla

Klo 15.00 Ammatilliset unelmat

 • Karri Kivi, valmentaja / Porin Ässät
 • Josefiina Kivero, floristikilpailija / WorldSkills 2015 ja EuroSkills 2018
 • Nina Kauppinen, hoitotyön lehtori, Taitaja2023-palvelupäällikkö / Omnia
 • Marja Vartiainen, puheenjohtaja / Skills Finland

Klo 16.00 Ammatillisen koulutuksen vetovoima ja osaajapula

 • Li Andersson, opetusministeri / opetus- ja kulttuuriministeriö
 • Tuomas Syyrakki, toimialapäällikkö / Würth Oy
 • Patrik Tanner, tarjoilijakilpailija / Omnia
 • Jari Multisilta, rehtori, toimitusjohtaja / SAMK

Klo 17.00 Taitaja-tapahtuman vaikuttavuus

 • Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, Pori
 • Tuomas Mäki-Ontto, kilpailupäällikkö / Taitaja2022 Pori
 • Tuula Antola, koulutuskuntayhtymän johtaja / Omnia, Taitaja2023 Espoo
 • Tuuli Silvola, leipuri-kondiittorikilpailija / WinNova
 • Maria Ekroth, toiminnanjohtaja / Skills Finland

Jokaisen keskustelun jälkeen puhujat ottavat mittaa toisistaan leikkimielisessä Taitaja9-kilpailussa. Taitaja9 on yläkoululaisten kilpailu, jonka kautta he voivat tutustua ammatilliseen koulutukseen.

Ammattiosaajien valmistama leikkimökki ilahduttaa pakolaisperheitä

Kansalaistorilta löytyy koko viikon ajan viehättävä leikkimökki, jossa Skills Finlandin, WinNovan ja Omnian edustajat ovat tavattavissa. Leikkimökki on Omnian opiskelijoiden tekemä, ja sitä koristavat kukat tulevat jo valmistuneen opiskelijan puutarhalta.

SuomiAreena-tapahtuman jälkeen leikkimökki lahjoitetaan SPR:n ylläpitämään Porin vastaanottokeskukseen ukrainalaisten ja muiden lapsiperheiden iloksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Maria Ekroth, Skills Finland, maria.ekroth@skillsfinland.fi, 040 707 9114

Viestintäpäällikkö Katja Katajamäki, Skills Finland, katja.katajamaki@skillsfinland.fi, 040 732 0691

Tapahtuma- ja palveluvastaava Miia Reiman, miia.reiman@winnova.fi, 044 455 7365

Viestintäjohtaja Päivi Korhonen, Omnia, paivi.korhonen@omnia.fi, 040 126 7599

Kuvat

Ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu Taitaja järjestettiin toukokuussa 2022 Porissa. Tapahtumassa vieraili noin 30 000 kävijää ja verkkolähetyksiä katsottiin lähes 20 000 kertaa. Kuvassa kappaletavara- automaation kilpailua.
Kuva: Saana Pihlajaniemi, Sataedu / Skills Finland
Ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu Taitaja järjestettiin toukokuussa 2022 Porissa. Tapahtumassa vieraili noin 30 000 kävijää ja verkkolähetyksiä katsottiin lähes 20 000 kertaa. Kuvassa kappaletavara- automaation kilpailua. Kuva: Saana Pihlajaniemi, Sataedu / Skills Finland
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Tavoitteenamme on rakentaa yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa maailman parasta ammattiosaamista. 

Järjestämme yhteistyökumppaniemme kanssa vuosittain ammatillisen koulutuksen suurtapahtuman Taitajan ja lähetämme Suomen virallisen ammattitaitomaajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin. Julkaisemme myös Ammattiosaaja-verkkopalvelua, joka kertoo ammatillisen koulutuksen vaihtoehdoista yläkoululaisille.

Toimintamme perustana ovat arvomme – avoimesti, reilusti, viisaasti, osaamisesta iloiten ja taitavasti.

Vuonna 1993 perustetun yhdistyksen taustavoimia ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja ammatilliset oppilaitokset sekä keskeiset työmarkkina- ja opetusalan järjestöt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skills Finland ry

Taitajat ottavat mittaa toisistaan ensi viikolla − Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2022 on täynnä #työniloa13.5.2022 07:23:00 EEST | Tiedote

Taitaja2022-tapahtuma järjestetään 16.–19.5.2022 Porin urheilukeskuksessa, IsomäkiAreenassa ja Länsi-Suomen Pelastusharjoitusalueella. Yleisölle ilmaiseen tapahtuman voi osallistua paikan päällä tai virtuaalisesti. Ammattitaidon SM-mitalisteista kilpaillaan 45 lajissa. Voittajat ovat selvillä viimeisenä kisapäivänä torstaina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme