Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-palveluväylä ratkaisisi tietoturvallisen tiedonhallinnan haasteita myös yksityisen sektorin toimijoille

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että Suomi.fi-palveluväylä tarjoaisi ratkaisun yksityisten toimijoiden tietoturva- ja rekisterinylläpitopaineisiin. Palvelun kautta kulkee jo päivittäin satojen tuhansien suomalaisten viranomaistietoja eri julkisten organisaatioiden välillä, mutta Palveluväylän voivat ottaa käyttöön myös yksityiset organisaatiot. Palveluväylän käyttö on ilmaista.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron jälkeen on keskusteltu paljon rekisteritietojen turvallisesta hyödyntämisestä ja säilytyksestä. Ratkaisun ongelmaan tarjoaisi Suomi.fi-palveluväylä. Vuonna 2015 avattu Palveluväylä tarjoaa vakioidun tavan tarkistaa ja siirtää tietoja tietojärjestelmien välillä ja vähentää tarvetta ylläpitää itse laajoja omia rekistereitä. Palvelu on myös yksityisen sektorin toimijoiden käytettävissä.

Käytännössä Palveluväylän käyttöönotto tarkoittaa sitä, että palveluita Palveluväylään tarjoavat ja niitä sen kautta käyttävät organisaatiot on todennettu käyttöönoton yhteydessä viranomaisen toimesta. Näin organisaatiot voivat tuoda käytettäviksi ja saada käyttöönsä esimerkiksi useita potilastietoja, ajoneuvorekisteriä tai ammattioikeuksia koskevia tietoja turvallisessa ja luotettavassa tiedonsiirtokanavassa.

Käytännössä Palveluväylän käyttöönotto tarkoittaa toimijalle sitä, että esimerkiksi useita potilastietoja, ajoneuvorekisteriä tai ammattioikeuksia koskevia tietoja säilyttää ja hallinnoi viranomainen. Palveluväylään tehtävän tietokyselyn avulla toimija saa tarvittavat tiedot käyttöönsä.

"Tietojärjestelmien yhteensopivuus ja ajantasainen tietoturva haastavat organisaatioita jatkuvasti ja lisäävät sitä kautta järjestelmien kustannuksia. Palveluväylän käyttöönotto toisi lukuisille organisaatioille selkeyttä tietojen hallintaan sekä kustannustehokkaan ja turvallisen tavan tarkistaa tarvittavat tiedot viranomaiselta", kertoo Palveluväylän kehityspäällikkö Atte Pirttilä Digi- ja väestötietovirastosta.

Lakisääteisiä tehtäviä hoitavat organisaatiot ovat velvoitettuja palvelun käyttöön. Valtion hallintoviranomaiset ja virastot, laitokset ja liikelaitokset sekä kunnalliset viranomaiset hyödyntävät siis Palveluväylää tiedon siirtämiseen. Tällä hetkellä palvelua käyttää noin 150 organisaatiota. Palvelun käyttöä voitaisiin kuitenkin laajentaa erityisesti yksityisellä sektorilla.

"Yksityisellä puolella mielikuva julkisen sektorin palvelusta on edelleen kankea ja kallis. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Palvelu on toteutettu uusimmalla teknologialla, mikä takaa luotettavan, reaaliaikaisen tiedonkulun järjestelmien välillä. Palveluväylän käyttö on lisäksi asiakasorganisaatioille ilmaista. Jokainen taho vastaa vain omista integraatio- ja ylläpitokuluistaan", Pirttilä jatkaa.

Erityisesti palvelusta voisivat hyötyä sote- ja vakuutusala, jossa tarve esimerkiksi asiakkaan potilastietojen, henkilötiedon tai huoltajuussuhteen varmistamiseen on jatkuva. Myös syntymä- ja kuolinilmoitusten päivittyminen eri rekistereihin voi kestää jopa päiviä, mutta Palveluväylän kautta tiedot päivittyvät samanaikaisesti kaikkialle. Kun tietojärjestelmät integroidaan hyödyntämään standardin mukaista Palveluväylää voi syntyvien kustannussäästöjen määrä olla vuositasolla huomattava.

Suomi.fi-palveluväylä perustuu alun perin Virossa kehitettyyn X-Road-tiedonvälitysalustaan ja se otettiin käyttöön vuonna 2015. Suomi ja Viro vastaavat kehitystyöstä yhdessä ja Suomessa sen kansallisesta toimintavarmuudesta, kehitystyön laadun varmistuksesta sekä asiakasneuvonnasta vastaa Digi- ja Väestötietovirasto.

Lue myös: Atte Pirttilän blogi "Suomi.fi-palveluväylän uudistus sujuvoittaa tiedonjakoa – taustalla kansainvälistä kehitystyötä ja yhteistä ongelmanratkaisua"

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Atte Pirttilä
Kehityspäällikkö
Digi- ja väestötietovirasto

sähköposti: atte.pirttila@dvv.fi
puhelin: 0295 535 285

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-informationsleden skulle lösa utmaningarna med datasäker informationshantering även för aktörer i den privata sektorn20.11.2020 11:00:00 EETTiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata påminner om att Suomi.fi-informationsleden skulle vara en lösning på den belastning informationssäkerhet och registerföring innebär för privata aktörer. Via tjänsten förmedlas redan dagligen hundratusentals finländares myndighetsuppgifter mellan olika offentliga organisationer, men Informationsleden kan också tas i bruk av privata organisationer. Det är gratis att använda Informationsleden.

Suomi.fi Data Exchange Layer would also solve information security challenges of operators on the private sector20.11.2020 11:00:00 EETPress release

The Digital and Population Data Services Agency reminds that the Suomi.fi Data Exchange Layer would provide a solution to the pressure surrounding the information security and register maintenance of private operators. The data from authorities belonging to hundreds of thousands of Finnish citizens pass through the service daily between different public organisations but the Data Exchange Layer can also be used by private organisations. The use of the Data Exchange Layer is free of charge.

Digi- ja väestötietovirasto valitsi vahvan tunnistamisen välityspalveluntarjoajaksi OP Yrityspankin19.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) kilpailutti vahvan tunnistamisen välineiden välityksen koko julkishallinnolle. Kilpailutus toteutettiin DVV:n dynaamiseen hankintajärjestelmään kuuluvien luottamusverkoston välityspalvelutoimittajien välillä. Määräaikaan mennessä tarjouksen jätti kolme välityspalvelutoimittajaa. Kilpailutuksen perusteella välityspalveluntarjoajaksi valittiin OP Yrityspankki.

250 organisaatiota osallistuu henkilötietojen tietoturvaloukkausta simuloivaan TAISTO20-harjoitukseen19.11.2020 08:00:00 EETTiedote

Digi- ja väestötietovirasto järjestää kolmatta kertaa TAISTO-harjoituksen, joka simuloi henkilötietojen tietoturvan loukkaustilannetta. Valtakunnalliseen harjoitukseen osallistuu yhteensä 250 julkisen hallinnon organisaatiota ja niiden sidosryhmää. Mukana on monenlaisia toimijoita valtionhallinnon organisaatioista oppilaitoksiin ja eri kokoisiin kuntiin. Tämän syksyn kolmas ja samalla viimeinen harjoituspäivä on 19.11.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme