Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-verkkopalvelussa valmiita aineistoja opettajille – soveltuu erityisesti yhteiskuntaopin opetukseen

Jaa

Suomi.fi-verkkopalvelusta löytyy kattavasti ohjeita erilaisiin elämäntilanteisiin sekä asiointiin julkishallinnon kanssa. Se on jo sellaisenaankin oivallinen tietolähde oppilaille. Nyt Suomi.fi-verkkopalvelusta löytyy valmiit aineistot harjoitustehtävineen koulujen käyttöön.

Aineiston ovat tuottaneet yhteistyönä yläasteen opettajat ja Digi- ja väestötietovirasto. 

Suunniteltu erityisesti yläkoulun yhteiskuntaopin opetukseen – hyödynnettävissä myös digitaalisen osaamisen ja medialukutaidon harjoitteluun

Suomi.fi -sivujen oppimateriaalit on suunniteltu erityisesti yläkoulun yhteiskuntaopin opetusta silmällä pitäen. Aineisto edistää digitaalista osaamista ja medialukutaitoa. Sitä voi hyödyntää myös opinto-ohjaukseen ja suomalaiseen yhteiskunnan palveluihin tutustumiseen. 

Monet tehtävät ovat helposti sovellettavissa myös toisen asteen opiskelijoita varten, ja niistä löytyy myös ainerajat ylittäviä näkökulmia. Tehtävät ovat laajuudeltaan erikokoisia ja niitä voi hyödyntää myös monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. 

Materiaali sisältää ohjeita ja harjoitustehtäviä mm. seuraavista teemoista:

 • Julkishallinnon palvelut ja sähköinen asiointi
 • Oikeudet ja velvollisuudet
 • Työelämä, yrittäjyys, työttömyys
 • Sosiaaliturva ja hyvinvointivaltio
 • Terveys ja sairastaminen
 • Oman talouden hallitseminen
 • Perhe
 • Asuminen
 • Kuluttajan oikeudet
 • Matkustaminen

Digitaitojen vahvistaminen takaa nuorille tasa-arvoiset lähtökohdat yhteiskunnassa toimimiseen

Suomi.fi-verkkopalvelun oppimateriaalin ja tehtävien avulla nuoret oppivat hakemaan luotettavia toimintaohjeita ja julkishallinnon palveluita erilaisiin elämäntilanteisiinsa Suomi.fi-verkkopalvelusta. 

”Nuoria pidetään usein kaiken osaavina diginatiiveina. Digi- ja väestötietoviraston tekemän selvityksen mukaan he kuitenkin kokevat viranomaisasioiden hoidon vaikeaksi: asioita ei voi osata, jos kukaan ei niitä koskaan opeta. Tämä aineisto auttaa nuoria hahmottamaan, mitä viranomaisasioita tulee hoitaa ja miten niitä hoidetaan”, kertoo erityisasiantuntija Minna Mäkinen Digi- ja väestötietovirastosta.

Tavoitteena on vahvistaa nuorten digitaalista osaamista ja sivistystä, jotta jokainen oppilas saa tasa-arvoiset lähtökohdat yhteiskunnassa toimimiseen. 

”Tämä pedagoginen tukiaineisto edistää opetussuunnitelman tavoitteiden mukaista opetuksen toteuttamista erityisesti yhteiskuntaopin oppiaineessa sekä lisää tietoisuutta suomalaisen yhteiskunnan ja viranomaisten tarjoamista hyödyllisistä digitaalisista palveluista lisäten samalla oppilaiden yleissivistystä ja kansalaispätevyyttä”, sanoo opetusneuvos Kristina Kaihari Opetushallituksesta. 

”Kyky käyttää digitaalisia palveluita on yksi tärkeä kansalaistaito, jonka oppimiseen jokaisella on oikeus”, lisää hankekoordinaattori Päivi Leppänen Opetushallituksesta.

Aineiston suunnittelu on käynnistetty yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Lähtökohtana on hyödynnetty yhteiskuntaopin opetussuunnitelman sisältöjä ja tavoitteita. Aineisto edistää Opetushallituksen julkaiseman oppilaan hyvän osaamisen kuvausten mukaista digiosaamista.   

Suomi.fi-verkkopalvelu pähkinänkuoressa

 • Oppimateriaali löytyy osoitteesta: suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/oppimateriaalit-suomi-fista
 • Suomi.fi on oikopolkusi oikeaan tietoon ja nopein reittisi viranomaisten luo kaikissa elämäsi tilanteissa, isoissa ja pienissä asioissa. 
 • Helppokäyttöisestä verkkopalvelusta löydät luotettavia neuvoja; mitä pitäisi tehdä, mihin viranomaiseen tulisi olla yhteydessä ja miten saat asiasi mahdollisimman helposti hoidettua. 
 • Hyvä muistisääntö yrityksen viranomaisasiointiin on, että jos et tiedä mistä aloittaa, aloita Suomi.fi-verkkopalvelusta. 
 • Suomi.fi-viestit on turvallinen tapa viestiä julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa. 
 • Suomi.fi-valtuuksissa yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt voivat valtuuttaa jonkun toisen hoitamaan asioita puolestaan.
 • Suomi.fi-verkkopalvelua kehittää ja ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto. 

LIsätietoja

erityisasiantuntija Minna Mäkinen, minna.makinen@dvv.fi, 0295 535 138, Digi- ja väestötietovirasto
opetusneuvos Kristina Kaihari, kristina.kaihari@oph.fi, Opetushallitus
hankekoordinaattori Päivi Leppänen paivi.leppanen@oph.fi Opetushallitus

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Tutkimus: Suomalaisista lähes puolet haluaisi oppia lisää siitä, miten toimia, jos joutuu verkkorikoksen kohteeksi5.12.2022 07:50:00 EET | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston Digiturvabarometrin mukaan 46 prosenttia suomalaisista haluaisi oppia lisää siitä, miten toimia, jos joutuu verkkorikoksen kohteeksi. Digiturva-asioiden oppimiseen suomalaiset käyttäisivät mieluiten kirjallisia ohjeita, mutta nuorempia kiinnostaa myös oppiminen pelien, sovellusten, podcastien ja sarjakuvien avulla. Erilaisten oppimistarpeiden ja -mieltymysten huomioiminen koulutuksissa auttaa vahvistamaan digiturvataitoja – ja myös digirohkeutta.

Finnish people are keeping up with digital development, but we must have digital support2.12.2022 06:00:00 EET | Press release

Finns are among the world's leading users of digital services. According to the recent Digital Skills Report, 79% of Finns have good digital skills, and as many as 84% feel that they will keep up to date with digitalisation in the coming years. In other words, our society has a good foundation for building digital services. Nonetheless, even skilled people often need support in using digital devices and services. The crucial question is how well one can apply and develop their own skills.

Finländarna hänger bra med i den digitala utvecklingen, men utan digistöd klarar vi oss inte2.12.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Finländarna är världens främsta användare av digitala tjänster. Enligt en färsk rapport om digital kompetens har 79 % av finländarna goda digitala färdigheter och till och med 84 % upplever att de kommer att hänga med i den digitala utvecklingen de kommande åren. Vårt samhälle har alltså en bra grund för att bygga digitala tjänster. Trots det är det många digikunniga som ändå behöver stöd. Hur väl man kan tillämpa och utveckla sin egen kompetens är avgörande.

Suomalaiset pysyvät digikehityksen mukana hyvin, mutta ilman digitukea emme pärjää2.12.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Suomalaiset ovat digin käyttäjinä maailman kärkeä. Tuoreen Digitaitoraportin mukaan 79 %:lla suomalaisista on hyvät digitaidot ja jopa 84 % kokee, että pysyy digitalisaatiokehityksen mukana tulevina vuosina. Yhteiskunnassamme on siis hyvä pohja rakentaa palveluja digitaalisiksi. Silti monet osaavatkin tarvitsevat tukea digin käytössä. Ratkaisevaa on se, kuinka hyvin omaa osaamistaan pystyy soveltamaan ja kehittämään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme