Suomi.fi-verkkopalvelussa valmiita aineistoja opettajille – soveltuu erityisesti yhteiskuntaopin opetukseen
Aineiston ovat tuottaneet yhteistyönä yläasteen opettajat ja Digi- ja väestötietovirasto.
Suunniteltu erityisesti yläkoulun yhteiskuntaopin opetukseen – hyödynnettävissä myös digitaalisen osaamisen ja medialukutaidon harjoitteluun
Suomi.fi -sivujen oppimateriaalit on suunniteltu erityisesti yläkoulun yhteiskuntaopin opetusta silmällä pitäen. Aineisto edistää digitaalista osaamista ja medialukutaitoa. Sitä voi hyödyntää myös opinto-ohjaukseen ja suomalaiseen yhteiskunnan palveluihin tutustumiseen.
Monet tehtävät ovat helposti sovellettavissa myös toisen asteen opiskelijoita varten, ja niistä löytyy myös ainerajat ylittäviä näkökulmia. Tehtävät ovat laajuudeltaan erikokoisia ja niitä voi hyödyntää myös monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.
Materiaali sisältää ohjeita ja harjoitustehtäviä mm. seuraavista teemoista:
- Julkishallinnon palvelut ja sähköinen asiointi
- Oikeudet ja velvollisuudet
- Työelämä, yrittäjyys, työttömyys
- Sosiaaliturva ja hyvinvointivaltio
- Terveys ja sairastaminen
- Oman talouden hallitseminen
- Perhe
- Asuminen
- Kuluttajan oikeudet
- Matkustaminen
Digitaitojen vahvistaminen takaa nuorille tasa-arvoiset lähtökohdat yhteiskunnassa toimimiseen
Suomi.fi-verkkopalvelun oppimateriaalin ja tehtävien avulla nuoret oppivat hakemaan luotettavia toimintaohjeita ja julkishallinnon palveluita erilaisiin elämäntilanteisiinsa Suomi.fi-verkkopalvelusta.
”Nuoria pidetään usein kaiken osaavina diginatiiveina. Digi- ja väestötietoviraston tekemän selvityksen mukaan he kuitenkin kokevat viranomaisasioiden hoidon vaikeaksi: asioita ei voi osata, jos kukaan ei niitä koskaan opeta. Tämä aineisto auttaa nuoria hahmottamaan, mitä viranomaisasioita tulee hoitaa ja miten niitä hoidetaan”, kertoo erityisasiantuntija Minna Mäkinen Digi- ja väestötietovirastosta.
Tavoitteena on vahvistaa nuorten digitaalista osaamista ja sivistystä, jotta jokainen oppilas saa tasa-arvoiset lähtökohdat yhteiskunnassa toimimiseen.
”Tämä pedagoginen tukiaineisto edistää opetussuunnitelman tavoitteiden mukaista opetuksen toteuttamista erityisesti yhteiskuntaopin oppiaineessa sekä lisää tietoisuutta suomalaisen yhteiskunnan ja viranomaisten tarjoamista hyödyllisistä digitaalisista palveluista lisäten samalla oppilaiden yleissivistystä ja kansalaispätevyyttä”, sanoo opetusneuvos Kristina Kaihari Opetushallituksesta.
”Kyky käyttää digitaalisia palveluita on yksi tärkeä kansalaistaito, jonka oppimiseen jokaisella on oikeus”, lisää hankekoordinaattori Päivi Leppänen Opetushallituksesta.
Aineiston suunnittelu on käynnistetty yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Lähtökohtana on hyödynnetty yhteiskuntaopin opetussuunnitelman sisältöjä ja tavoitteita. Aineisto edistää Opetushallituksen julkaiseman oppilaan hyvän osaamisen kuvausten mukaista digiosaamista.
Suomi.fi-verkkopalvelu pähkinänkuoressa
- Oppimateriaali löytyy osoitteesta: suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/oppimateriaalit-suomi-fista
- Suomi.fi on oikopolkusi oikeaan tietoon ja nopein reittisi viranomaisten luo kaikissa elämäsi tilanteissa, isoissa ja pienissä asioissa.
- Helppokäyttöisestä verkkopalvelusta löydät luotettavia neuvoja; mitä pitäisi tehdä, mihin viranomaiseen tulisi olla yhteydessä ja miten saat asiasi mahdollisimman helposti hoidettua.
- Hyvä muistisääntö yrityksen viranomaisasiointiin on, että jos et tiedä mistä aloittaa, aloita Suomi.fi-verkkopalvelusta.
- Suomi.fi-viestit on turvallinen tapa viestiä julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa.
- Suomi.fi-valtuuksissa yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt voivat valtuuttaa jonkun toisen hoitamaan asioita puolestaan.
- Suomi.fi-verkkopalvelua kehittää ja ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto.
LIsätietoja
erityisasiantuntija Minna Mäkinen, minna.makinen@dvv.fi, 0295 535 138, Digi- ja väestötietovirasto
opetusneuvos Kristina Kaihari, kristina.kaihari@oph.fi, Opetushallitus
hankekoordinaattori Päivi Leppänen paivi.leppanen@oph.fi Opetushallitus
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats12.6.2025 15:13:43 EEST | Pressmeddelande
Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats i samförstånd mellan arbetstagarorganisationerna och arbetsgivaren. Förhandlingarna gällde konsekvenser för personalen i och med ändringen av nätverket av service- och verksamhetsställen. Tjänsteställena för ämbetsverkets nuvarande personal finns i fortsättningen på 12 orter. Ändringen medför inget behov av nedskärningar i personalen.
Digi- ja väestötietoviraston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet12.6.2025 15:13:43 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirastossa käydyt yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet työntekijäjärjestöjen ja työnantajan yhteisymmärryksessä. Neuvottelut koskivat palvelu- ja toimipaikkaverkoston muutoksen henkilöstövaikutuksia. Viraston nykyisen henkilöstön virkapaikat sijoittuvat jatkossa 12 paikkakunnalle. Muutokseen ei liity henkilöstön vähentämistarvetta.
Cooperation procedure at the Digital and Population Data Services Agency completed12.6.2025 15:13:43 EEST | Press release
Cooperation procedures at the Digital and Population Data Services Agency have ended with an agreement between the employee organisations and the employer. The procedures concerned the personnel impact of the changes in the network of offices and service locations. The post locations of the Agency’s current personnel will be in 12 municipalities. The changes do not involve a need to reduce the number of personnel.
HelsingforsMissionens och Helsingfors stads digitala stöd i hemmet belönades med utmärkelsen Digitukiteko 2025 – digitala färdigheter och delaktighet för seniorer genom samarbete22.5.2025 15:05:00 EEST | Pressmeddelande
Det digitala stöd som HelsingforsMissionen och Helsingfors stad ordnar har vunnit utmärkelsen Digitukiteko 2025. Det avgiftsfria digitala stödet erbjuder i synnerhet seniorer som riskerar att marginaliseras en möjlighet att stärka sina digitala färdigheter i sitt eget hem. Verksamheten har lyckats kombinera samarbetet mellan den offentliga och den tredje sektorn på ett sätt som kan skalas upp till andra delar av Finland.
HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin kotiin tuotava digituki palkittiin Digitukiteko-tunnustuksella 2025 – yhteistyöllä digitaitoja ja osallisuutta senioreille22.5.2025 15:05:00 EEST | Tiedote
HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin järjestämä kotiin tuotava digituki on voittanut vuoden 2025 Digitukiteko-tunnustuksen. Maksuton digituki tarjoaa erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville senioreille mahdollisuuden vahvistaa digitaitojaan omassa kodissaan. Toiminta on onnistunut yhdistämään kolmannen ja julkisen sektorin yhteistyön tavalla, joka on skaalattavissa myös muualle Suomeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme