Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer on irtisanonut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen päättymään 30.4.

Jaa
SuPer on tänään irtisanonut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen Sote ry:n muiden liittojen kanssa. Sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä on 30.4.2023. Sopimuksen irtisanomiseen päädyttiin, koska voimassa olevan sopimuksen vuoden 2023 palkankorotuksista ei päästy sopuun määräaikaan mennessä. Sopimusalan piiriin kuuluu muun muassa yksityisiä hoiva-alan yrityksiä, kotipalvelu ja varhaiskasvatus.

SuPer katsoi, että työnantajan esitys vuoden 2023 palkankorotuksiksi ei ollut hyväksyttävissä. – Palkankorotusesitys ei huomioinut riittävästi inflaation vaikutusta ja työntekijöiden kasvaneita elinkustannuksia. Se ei myöskään olisi pienentänyt palkkaeroa yksityisen ja julkisen hoiva- ja varhaiskasvatussektorin välillä, vaan palkkaero olisi entisestään kasvanut, toteaa SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

Peruspalkkatason nostaminen ja palkkaerojen kurominen umpeen yksityisen ja julkisen sektorin välillä ovat olleet keskeisiä SuPerin tavoitteita yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluissa. Kaikki neuvotteluosapuolet työnantaja mukaan lukien ovat myös yhteisesti sopineet, että palkkoja kurotaan umpeen suhteessa julkiseen sektoriin myös tulevilla sopimuskausilla.

– Yksityisellä sosiaalipalvelualalla vähintään julkista puolta vastaavat korotukset ovat elintärkeitä. Muuten vaarana on, että työntekijät äänestävät jaloillaan ja siirtyvät julkiselle sektorille tai jättävät alan kokonaan. Hoitajapulaa yksityisellä sektorilla ei ratkaista ilman merkittäviä parannuksia palkkoihin, Parkkola sanoo.

Yksityinen sosiaalipalveluala ei voi toimia vuokratyövoiman ja muiden vaihtuvien keikkalaisten voimin, vaan tarvitaan sitoutuneita hoitoalan ammattilaisia, jotta asiakasturvallisuus ei vaarannut. – Pysyvään henkilöstöön on panostettava riittävillä ja pysyvillä palkankorotuksilla, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Neuvotteluja vuoden 2023 palkankorotuksista on käyty tammikuun lopusta lähtien. Vaikeasta tilanteesta huolimatta neuvotteluja jatketaan huhtikuussa, koska sopimus on voimassa 30.4.2023 saakka.

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Sote ry:hyn kuuluvat myös Tehy ja ERTO. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa.

Lisätietoja:
SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Video: Yksityisen sosiaalipalvelualan lakkotunnelmia 1.6.20231.6.2023 15:18:46 EEST | Uutinen

Lakko ilmoitetuissa yksityisen sosiaalipalvelualan työyksiköissä alkoi 1.6.2023 klo 00:01 ja päättyy 3.6.2023 klo 23.59. Lakko koskee esimerkiksi Esperi Caren, Saga Caren, Validian, Mehiläisen ja Mainiokotien ilmoitettuja työyksikköjä. Lakoilla halutaan vauhdittaa SuPerin, Tehyn ja Erton (Sote ry) ja työnantajapuoli Hyvinvointiala HALI ry:n välisiä palkkaneuvotteluja. Esperiläisen Palvelukoti Kivipuiston henkilöstön taistelutahto on korkealla. ”Periksi ei anneta,” superilainen Minna Pirnes vakuuttaa. "Päätyyn asti!" lisää pääluottamusmies Tiina Auvinen. Video: Timo Väkimies / SuPer (youtube.com/SuPerliitto) Videon saa julkaista vain ko. lakon uutisoinnin yhteydessä. Lisätietoja: SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:3031.5.2023 16:17:29 EEST | Ilmoitus

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla yksityisen sosiaalipalvelualan lakossa olevan työyksikön Esperi Palvelukoti Kivipuistossa Järvenpäässä klo 9:30 alkaen. Parkkola tapaa lakossa olevia hoitajia. Palvelukodin osoite on Sorronrinne 9, 04410 Järvenpää. Lakko kyseisessä kohteessa alkaa torstaina 1.6.2023 klo 00.01. Lisätietoja: SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon31.5.2023 15:09:26 EEST | Tiedote

SuPer on antanut tänään ilmoitukset uusista työtaistelutoimista yksityiselle sosiaalipalvelualalle. SuPer on mukana kolmessa lakossa. Mittaviin toimiin on ryhdytty, jotta alan huolestuttava tilanne ymmärrettäisiin paremmin. Ongelmat hoitohenkilöstön ja palvelujen saatavuudessa tulevat syvenemään entisestään lähivuosina, jos tilannetta ei korjata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme