Suomen startup-yhteisö

Supercellin ja sadan muun suomalaisen kasvuyrityksen muodostama Suomen startup-yhteisö ry julkisti toimitusjohtajansa ja tavoitteensa Suomen tulevaisuuteen

Jaa

Supercellin, Metacoren, RELEXin, Yousicianin, Supermetricsin, Woltin, Aivenen, Smartlyn, Blokin, Unityn, Sulapacin, YES.VC:n, Inventuren, Maki Venturesin, Lifeline Venturesin ja sadan muun suomalaisen kasvuyrityksen ja sijoittajan muodostama uusi startup-yhteisö julkisti tänään tavoitteensa Suomen tulevaisuuteen. Yhteisö haluaa rakentaa Suomesta maailman parhaan startup- ja kasvuyritystoiminnan ekosysteemin, joka on kansainvälisesti tunnettu innovaatioistaan. Yhdistyksen uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen ammattilainen Riikka Pakarinen.

Riikka Pakarinen
Riikka Pakarinen

“Olemme kiitollisia ja ylpeitä suomalaisesta yhteiskunnasta ja hyvinvointivaltiosta. Suomalainen yhteiskunta on luonut pohjan sille, että olemme pystyneet rakentamaan kotimaisia menestyviä kasvuyrityksiä”, avaa Ilkka Paananen, Supercellin perustaja ja yhdistyksen hallituksen jäsen.  Suomen startup-yhteisö sai alkunsa tästä kiitollisuudesta. Mutta, mikään hyvä ei ole automaattisesti ikuista. Emme voi jäädä paikoillemme, vaan meidän pitää pystyä jatkuvasti parantamaan, jotta pärjäämme globaalissa kilpailussa. Tavoitteena pitäisi olla, että Suomi on maailman paras maa yrittää ja elää.”

Suomen startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras startup- ja kasvuyritystoiminnan ekosysteemi, joka on kansainvälisesti tunnettu innovaatioistaan. Yhteisö näkee, että suomalainen talous voi kasvaa kestävästi startupien kiihdyttämänä.

“Startup-yrityksistä tulee merkittävä uusi talouden ja yhteiskunnan tukijalka Suomeen. Tavoitteenamme on kasvattaa yritystemme vientiä 10 vuodessa 2 miljardista eurosta 10 miljardiin. Tämä vastaa kutakuinkin metsäteollisuuden vientiä. Tavoite on erittäin realistinen ja vaatii nykyisiltä yrityksiltä vajaan 20% vuosikasvua, joka on kasvuyrityksille hyvinkin todennäköistä. Tällä menestyksellä rahoitamme hyvinvointivaltiomme jatkossakin, mikä takaa jokaiselle suomalaiselle lapselle yhtäläiset mahdollisuudet ponnistaa elämässään eteenpäin ja pärjätä. Haluamme myös osaltamme vähentää alati kasvavaa yhteiskunnallista vastakkainasettelua. Haluamme toimia täysin uudella tavalla ja luoda uusia tapoja edistää asioita yhteiskunnassa”, kertoo Timo Ahopelto, Suomen startup-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja sekä Lifeline Venturesin toinen perustaja ja partneri. 

Yhdistyksen uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu entinen europarlamentaarikko ja nykyinen Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen (KTM, YTM).  Aiemmin Pakarinen on toiminut mm. pääministerin sekä useiden muiden ministereiden neuvonantajana. Pakarinen siirtyi toimitusjohtajan tehtäviin valtiovarainministeriöstä. Pakarinen toimii myös urheilun parissa ja on tällä hetkellä Suomen Urheiluliiton varapuheenjohtaja.

“Säilyttääksemme hyvinvointiyhteiskuntamme tarvitsemme pysyvää ja vakaata kasvua. Haluamme, että Suomi on maailman paras paikka parhaille osaajille ja Piilaaksoa parempi paikka perustaa ja kasvattaa startup-yritys. Tämä edellyttää sitä, että osaavan työvoiman maahanmuutossa olemme maailman paras maa. Suomeen voidaan luoda maailman paras koulujärjestelmän suomeksi ja englanniksi vastaamaan teknologisen kehityksen tarpeita. Tutkimuksen osalla meidän on kyettävä kehittämään maailmanluokan huippututkimusta, jolla houkuttelemme parhaat osaajat ja luomme uusia innovaatioita. Uskon, että pystymme tähän ja tässä työssä startup-yhteisö tulee olemaan täysillä mukana”, kertoo Pakarinen. 

Yhdistyksen konkreettiset tavoitteet

1. Osaavan työvoiman maahanmuutossa Suomi on maailman paras maailmassa

Haluamme palvelulupauksen: suomalaisen yrityksen palkkaama henkilö saa työluvan 2 viikossa itselleen ja puolisolleen. 

Konkreettinen toteutus:
- Viranomaisten yhteistyö ja prosessien digitalisointi mahdollistaa mm. tunnistautumis- ja asettautumisprosessien käynnistämisen ilman fyysistä palvelukäyntiä jo oleskelulupaa hakiessa.
- Osaajien suhteen otetaan käyttöön laajasti D-viisumi sekä nopean palvelun linja.
- Lupaprosessit siirretään omaan yksikköön. 

2. Suomen paras koulujärjestelmä avautuu myös englannin kielellä 

Suomessa kolmannen teollisen vallankumouksen tarvetta vastaava koulutuksen määrä ja laajuus parhaaksi maailmassa. Suomeen muuttava tai suomalainen perhe saa joustavasti lapsensa englanninkieliseen opetukseen tai varhaiskasvatukseen. 

Konkreettinen toteutus:
- Koodaus ja yrittäjyys oppiaineeksi ala-asteelta alkaen.
- Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen tietotekniikan alalla.
- Kipupisteisiin suunnattu koulutus, kuten ohjelmistotuotepäälliköt.
- ICT-alueen aloituspaikkojen lisääminen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.
- Aloitamme yhteistyön suurempien kaupunkien kanssa ja luomme katkeamattoman englanninkielisen opinpolun ala-asteelta lukiokoulutukseen.
- Englanninkielisiä koulupaikkoja tulee lisätä voimakkaasti ja tarjota mahdollisuus englanninkieliseen opetukseen yhä useammassa oppilaitoksessa, jotta myös kodin ja koulun läheisyys voidaan turvata.

3. Kotimaista huippututkimusta

Kotimaiseen tutkimukseen panostaminen on koko yhteiskunnan etu. Suomen tulee investoida sekä perustutkimukseen, että rohkeisiin huippututkijoihin. 

Konkreettinen toteutus:
- Huippututkijoiden piiriin rakennetut omien alojensa vaikeimpia ongelmia ratkaisevat tiimit.
- Opiskelijoiden päämäärätietoinen houkuttelu.
- Maailmanluokan huippututkimuksen avulla saamme parhaat yhteistyökumppanit maailmalta
- On yhteiskunnan etu, että meillä on maantieteellisesti kattavaa yliopisto-opetusta. Huippututkimuksen pitää kuitenkin keskittyä, jotta pienenä kansakuntana saamme parhaan mahdollisen tuloksen.
- Suomalaisten yliopistojen tulee vahvistaa yhteistyötä maailman huippuyksiköiden kanssa. Entistä useammalle opintoja myös Stanfordin ja Shanghain kaltaisista yliopistoista.

4. Kestävän kehityksen edelläkävijä

Ilmastonmuutosta ja muovijäteongelmaa ratkaisevat startupit ovat tärkeässä osassa Suomen asemointia kestävän kehityksen edelläkävijäksi. 

Konkreettinen toteutus:
- Yritysten t&k:n suora tukeminen ja tuotteiden markkinoille pääsyn helpottaminen lainsäädännön.
- Investoidaan vihreään kasvuun ja kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen.

5. Startupit maailman paras paikka tehdä työtä 

Yhteisömme toimii aktiivisesti hyvän, tasa-arvoisen ja inklusiivisen työelämän puolesta. Yhteisöllämme on nollatoleranssi epäeettisiin toimintatapoihin, syrjintään ja seksismiin.

Konkreettinen toteutus:
- Yrityksemme sitoutuvat yhdessä sovittuihin toimintatapoihin yhdistyksen Code of Conductin kautta.
- Yhteisömme sisällä yrittäjät tukevat toinen toisiaan kehityksen eri vaiheissa ja hyvää johtajuutta noudattaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Riikka Pakarinen
Toimitusjohtaja
Suomen startup-yhteisö
+358 40 5800833

Kuvat

Riikka Pakarinen
Riikka Pakarinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Lyhyesti Suomen startup-yhteisöstä

Suomen startup-yhteisön muodostaa 100 eri suomalaista kasvuyritystä eri vaiheista, aina alkuvaiheesta kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Yhteisö on myös vahvasti mukana Eduskuntaan perustetussa startup yhteistyöryhmässä, jossa on edustajat jokaisesta eduskuntapuolueesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Kryptolainsäädäntö, alustatalous ja työperäinen maahanmuutto – Suomen startup-yhteisö julkaisi uudet poliittiset tavoitteensa21.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Suomen startup-yhteisö julkaisi tänään yhteisön poliittiset tavoitteensa tulevaan hallituohjelmaan. Yhteisön poliittiset tavoitteet ovat saaneet alkunsa yhteisön lähes 130 jäsenyritykseltä, joiden joukkoon kuuluu sekä Suomen suurimpia kasvuyrityksiä, että aivan alkuvaiheen startup-yrittäjiä. Tavoitteet tiivistävät suomalaisen startup-ekosysteemin toiveet ja konkreettiset ideat poliittisille päättäjille.

Finnish Startup Community's goals for the next governmental program: crypto legislation, platform economy and climate startups21.4.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

The Finnish Startup Community announced today its new, community-driven policy goals for the future governmental program. The community's political goals stem from the community's nearly 130 member companies, including Finland's largest growth companies and the early-stage startups. These goals summarize the wishes and concrete ideas of the Finnish startup ecosystem for Finnish policymakers.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme