Suomen startup-yhteisö

Supercellin ja sadan muun suomalaisen kasvuyrityksen muodostama Suomen startup-yhteisö ry julkisti toimitusjohtajansa ja tavoitteensa Suomen tulevaisuuteen

Jaa
Supercellin, Metacoren, RELEXin, Yousicianin, Supermetricsin, Woltin, Aivenen, Smartlyn, Blokin, Unityn, Sulapacin, YES.VC:n, Inventuren, Maki Venturesin, Lifeline Venturesin ja sadan muun suomalaisen kasvuyrityksen ja sijoittajan muodostama uusi startup-yhteisö julkisti tänään tavoitteensa Suomen tulevaisuuteen. Yhteisö haluaa rakentaa Suomesta maailman parhaan startup- ja kasvuyritystoiminnan ekosysteemin, joka on kansainvälisesti tunnettu innovaatioistaan. Yhdistyksen uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen ammattilainen Riikka Pakarinen.
Riikka Pakarinen
Riikka Pakarinen

“Olemme kiitollisia ja ylpeitä suomalaisesta yhteiskunnasta ja hyvinvointivaltiosta. Suomalainen yhteiskunta on luonut pohjan sille, että olemme pystyneet rakentamaan kotimaisia menestyviä kasvuyrityksiä”, avaa Ilkka Paananen, Supercellin perustaja ja yhdistyksen hallituksen jäsen.  Suomen startup-yhteisö sai alkunsa tästä kiitollisuudesta. Mutta, mikään hyvä ei ole automaattisesti ikuista. Emme voi jäädä paikoillemme, vaan meidän pitää pystyä jatkuvasti parantamaan, jotta pärjäämme globaalissa kilpailussa. Tavoitteena pitäisi olla, että Suomi on maailman paras maa yrittää ja elää.”

Suomen startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras startup- ja kasvuyritystoiminnan ekosysteemi, joka on kansainvälisesti tunnettu innovaatioistaan. Yhteisö näkee, että suomalainen talous voi kasvaa kestävästi startupien kiihdyttämänä.

“Startup-yrityksistä tulee merkittävä uusi talouden ja yhteiskunnan tukijalka Suomeen. Tavoitteenamme on kasvattaa yritystemme vientiä 10 vuodessa 2 miljardista eurosta 10 miljardiin. Tämä vastaa kutakuinkin metsäteollisuuden vientiä. Tavoite on erittäin realistinen ja vaatii nykyisiltä yrityksiltä vajaan 20% vuosikasvua, joka on kasvuyrityksille hyvinkin todennäköistä. Tällä menestyksellä rahoitamme hyvinvointivaltiomme jatkossakin, mikä takaa jokaiselle suomalaiselle lapselle yhtäläiset mahdollisuudet ponnistaa elämässään eteenpäin ja pärjätä. Haluamme myös osaltamme vähentää alati kasvavaa yhteiskunnallista vastakkainasettelua. Haluamme toimia täysin uudella tavalla ja luoda uusia tapoja edistää asioita yhteiskunnassa”, kertoo Timo Ahopelto, Suomen startup-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja sekä Lifeline Venturesin toinen perustaja ja partneri. 

Yhdistyksen uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu entinen europarlamentaarikko ja nykyinen Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen (KTM, YTM).  Aiemmin Pakarinen on toiminut mm. pääministerin sekä useiden muiden ministereiden neuvonantajana. Pakarinen siirtyi toimitusjohtajan tehtäviin valtiovarainministeriöstä. Pakarinen toimii myös urheilun parissa ja on tällä hetkellä Suomen Urheiluliiton varapuheenjohtaja.

“Säilyttääksemme hyvinvointiyhteiskuntamme tarvitsemme pysyvää ja vakaata kasvua. Haluamme, että Suomi on maailman paras paikka parhaille osaajille ja Piilaaksoa parempi paikka perustaa ja kasvattaa startup-yritys. Tämä edellyttää sitä, että osaavan työvoiman maahanmuutossa olemme maailman paras maa. Suomeen voidaan luoda maailman paras koulujärjestelmän suomeksi ja englanniksi vastaamaan teknologisen kehityksen tarpeita. Tutkimuksen osalla meidän on kyettävä kehittämään maailmanluokan huippututkimusta, jolla houkuttelemme parhaat osaajat ja luomme uusia innovaatioita. Uskon, että pystymme tähän ja tässä työssä startup-yhteisö tulee olemaan täysillä mukana”, kertoo Pakarinen. 

Yhdistyksen konkreettiset tavoitteet

1. Osaavan työvoiman maahanmuutossa Suomi on maailman paras maailmassa

Haluamme palvelulupauksen: suomalaisen yrityksen palkkaama henkilö saa työluvan 2 viikossa itselleen ja puolisolleen. 

Konkreettinen toteutus:
- Viranomaisten yhteistyö ja prosessien digitalisointi mahdollistaa mm. tunnistautumis- ja asettautumisprosessien käynnistämisen ilman fyysistä palvelukäyntiä jo oleskelulupaa hakiessa.
- Osaajien suhteen otetaan käyttöön laajasti D-viisumi sekä nopean palvelun linja.
- Lupaprosessit siirretään omaan yksikköön. 

2. Suomen paras koulujärjestelmä avautuu myös englannin kielellä 

Suomessa kolmannen teollisen vallankumouksen tarvetta vastaava koulutuksen määrä ja laajuus parhaaksi maailmassa. Suomeen muuttava tai suomalainen perhe saa joustavasti lapsensa englanninkieliseen opetukseen tai varhaiskasvatukseen. 

Konkreettinen toteutus:
- Koodaus ja yrittäjyys oppiaineeksi ala-asteelta alkaen.
- Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen tietotekniikan alalla.
- Kipupisteisiin suunnattu koulutus, kuten ohjelmistotuotepäälliköt.
- ICT-alueen aloituspaikkojen lisääminen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.
- Aloitamme yhteistyön suurempien kaupunkien kanssa ja luomme katkeamattoman englanninkielisen opinpolun ala-asteelta lukiokoulutukseen.
- Englanninkielisiä koulupaikkoja tulee lisätä voimakkaasti ja tarjota mahdollisuus englanninkieliseen opetukseen yhä useammassa oppilaitoksessa, jotta myös kodin ja koulun läheisyys voidaan turvata.

3. Kotimaista huippututkimusta

Kotimaiseen tutkimukseen panostaminen on koko yhteiskunnan etu. Suomen tulee investoida sekä perustutkimukseen, että rohkeisiin huippututkijoihin. 

Konkreettinen toteutus:
- Huippututkijoiden piiriin rakennetut omien alojensa vaikeimpia ongelmia ratkaisevat tiimit.
- Opiskelijoiden päämäärätietoinen houkuttelu.
- Maailmanluokan huippututkimuksen avulla saamme parhaat yhteistyökumppanit maailmalta
- On yhteiskunnan etu, että meillä on maantieteellisesti kattavaa yliopisto-opetusta. Huippututkimuksen pitää kuitenkin keskittyä, jotta pienenä kansakuntana saamme parhaan mahdollisen tuloksen.
- Suomalaisten yliopistojen tulee vahvistaa yhteistyötä maailman huippuyksiköiden kanssa. Entistä useammalle opintoja myös Stanfordin ja Shanghain kaltaisista yliopistoista.

4. Kestävän kehityksen edelläkävijä

Ilmastonmuutosta ja muovijäteongelmaa ratkaisevat startupit ovat tärkeässä osassa Suomen asemointia kestävän kehityksen edelläkävijäksi. 

Konkreettinen toteutus:
- Yritysten t&k:n suora tukeminen ja tuotteiden markkinoille pääsyn helpottaminen lainsäädännön.
- Investoidaan vihreään kasvuun ja kestävän hyvinvoinnin rakentamiseen.

5. Startupit maailman paras paikka tehdä työtä 

Yhteisömme toimii aktiivisesti hyvän, tasa-arvoisen ja inklusiivisen työelämän puolesta. Yhteisöllämme on nollatoleranssi epäeettisiin toimintatapoihin, syrjintään ja seksismiin.

Konkreettinen toteutus:
- Yrityksemme sitoutuvat yhdessä sovittuihin toimintatapoihin yhdistyksen Code of Conductin kautta.
- Yhteisömme sisällä yrittäjät tukevat toinen toisiaan kehityksen eri vaiheissa ja hyvää johtajuutta noudattaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Riikka Pakarinen
Toimitusjohtaja
Suomen startup-yhteisö
+358 40 5800833

Kuvat

Riikka Pakarinen
Riikka Pakarinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Lyhyesti Suomen startup-yhteisöstä

Suomen startup-yhteisön muodostaa 100 eri suomalaista kasvuyritystä eri vaiheista, aina alkuvaiheesta kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Yhteisö on myös vahvasti mukana Eduskuntaan perustetussa startup yhteistyöryhmässä, jossa on edustajat jokaisesta eduskuntapuolueesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release

The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec

Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote

Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert

Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye