Kirjapaja

Suru, jollaista en tiennyt olevan

Jaa
Puolison kuolema muuttaa leskeksi jääneen elämän perustavalla tavalla. Uuden arjen opettelu tapahtuu surun sumussa. Leskeys koskee myös tuhansia nuoria ihmisiä vuosittain.
Kristiina Harjula, Suru, jollaista en tiennyt olevan– kertomuksia leskeydestä.Kirjapaja 2023.
Kristiina Harjula, Suru, jollaista en tiennyt olevan– kertomuksia leskeydestä.Kirjapaja 2023.

“Mieti, miltä tuntuu amputaatio ilman puudutusta?” Tällä kysymyksellä alkaa leskeydestä kertova Kristiina Harjulan kirja Suru jollaista en tiennyt olevan.

Puolison kuoleman kohtaaminen on elämän kriiseistä raskaimpia. Leskeksi tuleminen merkitsee koko elämäntarinan hajoamista. Parisuhteen päättyminen toisen kuolemaan on vääjäämätön kohtalo pitkän elämän lopulla, mutta elämänkumppanin kuolema ei rajaudu ikäryhmittäin. Tilastojen mukaan Suomessa jää leskeksi yli 4000 työiässä olevaa ihmistä joka vuosi.

Toimittaja Kristiina Harjula jäi itse leskeksi pitkän avioliiton jälkeen. Hän on koonnut kirjaksi kymmenen puolison kuoleman kokeneen henkilön kertomuksia; miten suru läpäisee ihmisen kokonaan, kuinka vaikea on kuulla lohduttavia sanoja, miten arjen sujuminen täytyy opetella uudelleen - ja miten elämä jatkuu.

Vaikka teos kertoo leskeksi jääneiden tarinoita, se ei kuitenkaan ole selviytymisoppaan muotoon kirjoitettu. Sen tarinoissa käydään läpi kertomuksia kaikista elämänkaaren vaiheista; miltä tuntui rakastuminen, mikä oli yhteisen elämän ikimuistoisin hetki. Harjula antaa haastatelluille tilan olla kokonaisena läsnä ja pukee tarinat kauniiseen kirjalliseen muotoon.

Leskeydessä vertaiskokemukset muodostuvat usein merkittäviksi. Vaikka suru on kullakin ihmisellä oma, se silti voi olla yhteinen. Harjulan kirja puhuu tästä yhteisesti jaetusta maailmasta. Se ei kuitenkaan ole teos vain leskeyden kokeneille. Jokaisen ihmisen elämä päättyy kerran luopumiseen ja jäähyväisiin. Surua, jollaista ei tiedä olevan, ei lopulta voi kiertää kukaan.

Kristiina Harjula on tamperelainen toimittaja. Hän on työskennellyt useissa sanoma- ja aikakauslehdissä ja kirjoittanut myös romaaneja sekä teokset Loukussa – Elämää alkoholistin läheisenä (2020) ja Ollaanko me jo vanhoja – elämää suurten ikäluokkien matkassa (2018).

Kristiina Harjula, Suru, jollaista en tiennyt olevankertomuksia leskeydestä.Kirjapaja 2023. 175 s. ISBN 9789523546998

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: 
Kristiina Harjula | kristiina.harjula@kolumbus.fi | p.0505728747

Arvostelukappalepyynnöt: 
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kristiina Harjula, Suru, jollaista en tiennyt olevan– kertomuksia leskeydestä.Kirjapaja 2023.
Kristiina Harjula, Suru, jollaista en tiennyt olevan– kertomuksia leskeydestä.Kirjapaja 2023.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Tunturit takapihalla -uutuuskirja kertoo elämänmuutoksesta, joka vei kirjailijan Lappiin13.4.2023 09:41:15 EEST | Tiedote

Miltä tuntuu jättää taakseen ruuhka-Suomi ja muuttaa asumaan pohjoisen luonnon keskelle Lappiin? Mitä tapahtuu, kun kaupungin valot vaihtuvat kaamokseen ja keskiyön aurinkoon? Kirjailija Tittamari Marttinen on kotiutunut pohjoiseen ja kulkee yhtä mielellään Lapin vaaroilla ja tuntureilla kuin nauttii sen taiteesta ja kulttuurista. Millaisen sisäisen maiseman muutto hänelle avasi?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme