Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suuri metsäinen luonnonsuojelualue Pohjois-Helsinkiin

Jaa
Helsinki on saanut uuden luonnonsuojelualueen. Päätöksen teki Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Helsingin kaupunginhallituksen hakemuksesta. Keskuspuiston pohjoisosassa sijaitseva Haltialanmetsän luonnonsuojelualue on monipuolinen lehtojen ja korpien muodostama kokonaisuus.
Haltialanmetsää. Kuva: Susanna Pimenoff.
Haltialanmetsää. Kuva: Susanna Pimenoff.

Haltialanmetsällä on valtakunnallista suojeluarvoa sekä pinta-alan, luontotyyppien monimuotoisuuden että vaateliaan eliölajiston perusteella. Alueelta on löydetty 98 kääpälajia, muun muassa valtakunnallisesti uhanalaiset sitkaskääpä ja kalvaskääpä. Lintulajistoon kuuluu monia vanhan metsän lajeja, kuten puukiipijä, idänuunilintu ja pikkusieppo.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen pinta-ala on 137 hehtaaria ja se on suurin Helsingin metsäisistä suojelualueista.

Virkistyskäyttö jatkuu

Virkistyskäyttö voi jatkua Haltialanmetsässä myös rauhoittamisen jälkeen. Suurten tapahtumien järjestäminen on kuitenkin kielletty 10.5.–30.6., ja pyöräily sallitaan vain merkityillä poluilla.

Alueen merkittävän virkistysarvon vuoksi kaupunki kutsui mukaan suunnitteluvaiheeseen asukas-, luonto- ja harrastusjärjestöjä, joista toistakymmentä osallistui suunnitteluun. Yhteistyötä kehuttiin onnistuneeksi. Suunnistajat ovat jo ottaneet uuden suojelualueen huomioon tämän vuoden rastien sijoittelussa.

Haasteena maaston kuluminen

Kuten muidenkin Helsingin viheralueiden, myös Haltialanmetsän käyttö lisääntyy jatkuvasti ja sen seurauksena maasto kuluu voimakkaasti. Uudelle luonnonsuojelualueelle laaditussa hoito- ja käyttösuunnitelmassa ratkaisuksi ehdotetaan muun muassa parempaa kulunohjausta. Kaupunki aikookin kunnostaa alueen reittejä ja parantaa opastusta.

Lehtokorpea ja uomia ennallistetaan

Helsingin kaupunki aloitti nyt suojellun alueen pohjoisosien luonnontilan vahvistamisen jo vuonna 2006, tavoitteenaan palauttaa siellä sijaitsevan lehtokorven luonnontilaisuus. Veden pintaa on nostettu hitaasti säännöstelypatojen avulla, ja uomia on tehty luonnonmukaisemmiksi pienillä hidastepadoilla. Hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti ennallistamista jatketaan. Tämä paitsi monipuolistaa elinympäristöjä, myös tasoittaa ojien virtaamavaihtelua, vähentää eroosiota ja sitä kautta Vantaanjoen kuormitusta.

Helsingissä jo 62 luonnonsuojelualuetta

Helsingin nykyinen luonnonsuojeluohjelma on laadittu vuosille 2015–2024. Pääkaupungissamme on tällä hetkellä 62 luonnonsuojelualuetta, joiden pinta-ala on yhteensä lähes 1 090 hehtaaria. Tämä on noin 1,5 prosenttia Helsingin kaupungin kokonaispinta-alasta. Suurimmat suojelualueet ovat Viikki-Vanhankaupunginlahti (306 ha), Kallahden matalikko (228 ha) ja nyt perustettu Haltialanmetsä (137 ha).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut:
tiimipäällikkö
Kaisa Pajanen
kaisa.pajanen@hel.fi
p. 09 310 31521


ympäristötarkastaja
Tiia Stén
tiia.sten@hel.fi
p. 09 310 64316 (poissa 18.–22.6. ja 26.6.–)

Kuvat

Haltialanmetsää. Kuva: Susanna Pimenoff.
Haltialanmetsää. Kuva: Susanna Pimenoff.
Lataa
Pitkospuut Haltialanmetsässä. Kuva: Raisa Ranta.
Pitkospuut Haltialanmetsässä. Kuva: Raisa Ranta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande

Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.

Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote

Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye