Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suuri metsäinen luonnonsuojelualue Pohjois-Helsinkiin

Jaa

Helsinki on saanut uuden luonnonsuojelualueen. Päätöksen teki Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Helsingin kaupunginhallituksen hakemuksesta. Keskuspuiston pohjoisosassa sijaitseva Haltialanmetsän luonnonsuojelualue on monipuolinen lehtojen ja korpien muodostama kokonaisuus.

Haltialanmetsää. Kuva: Susanna Pimenoff.
Haltialanmetsää. Kuva: Susanna Pimenoff.

Haltialanmetsällä on valtakunnallista suojeluarvoa sekä pinta-alan, luontotyyppien monimuotoisuuden että vaateliaan eliölajiston perusteella. Alueelta on löydetty 98 kääpälajia, muun muassa valtakunnallisesti uhanalaiset sitkaskääpä ja kalvaskääpä. Lintulajistoon kuuluu monia vanhan metsän lajeja, kuten puukiipijä, idänuunilintu ja pikkusieppo.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen pinta-ala on 137 hehtaaria ja se on suurin Helsingin metsäisistä suojelualueista.

Virkistyskäyttö jatkuu

Virkistyskäyttö voi jatkua Haltialanmetsässä myös rauhoittamisen jälkeen. Suurten tapahtumien järjestäminen on kuitenkin kielletty 10.5.–30.6., ja pyöräily sallitaan vain merkityillä poluilla.

Alueen merkittävän virkistysarvon vuoksi kaupunki kutsui mukaan suunnitteluvaiheeseen asukas-, luonto- ja harrastusjärjestöjä, joista toistakymmentä osallistui suunnitteluun. Yhteistyötä kehuttiin onnistuneeksi. Suunnistajat ovat jo ottaneet uuden suojelualueen huomioon tämän vuoden rastien sijoittelussa.

Haasteena maaston kuluminen

Kuten muidenkin Helsingin viheralueiden, myös Haltialanmetsän käyttö lisääntyy jatkuvasti ja sen seurauksena maasto kuluu voimakkaasti. Uudelle luonnonsuojelualueelle laaditussa hoito- ja käyttösuunnitelmassa ratkaisuksi ehdotetaan muun muassa parempaa kulunohjausta. Kaupunki aikookin kunnostaa alueen reittejä ja parantaa opastusta.

Lehtokorpea ja uomia ennallistetaan

Helsingin kaupunki aloitti nyt suojellun alueen pohjoisosien luonnontilan vahvistamisen jo vuonna 2006, tavoitteenaan palauttaa siellä sijaitsevan lehtokorven luonnontilaisuus. Veden pintaa on nostettu hitaasti säännöstelypatojen avulla, ja uomia on tehty luonnonmukaisemmiksi pienillä hidastepadoilla. Hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti ennallistamista jatketaan. Tämä paitsi monipuolistaa elinympäristöjä, myös tasoittaa ojien virtaamavaihtelua, vähentää eroosiota ja sitä kautta Vantaanjoen kuormitusta.

Helsingissä jo 62 luonnonsuojelualuetta

Helsingin nykyinen luonnonsuojeluohjelma on laadittu vuosille 2015–2024. Pääkaupungissamme on tällä hetkellä 62 luonnonsuojelualuetta, joiden pinta-ala on yhteensä lähes 1 090 hehtaaria. Tämä on noin 1,5 prosenttia Helsingin kaupungin kokonaispinta-alasta. Suurimmat suojelualueet ovat Viikki-Vanhankaupunginlahti (306 ha), Kallahden matalikko (228 ha) ja nyt perustettu Haltialanmetsä (137 ha).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut:
tiimipäällikkö
Kaisa Pajanen
kaisa.pajanen@hel.fi
p. 09 310 31521

ympäristötarkastaja
Tiia Stén
tiia.sten@hel.fi
p. 09 310 64316 (poissa 18.–22.6. ja 26.6.–)

Kuvat

Haltialanmetsää. Kuva: Susanna Pimenoff.
Haltialanmetsää. Kuva: Susanna Pimenoff.
Lataa
Pitkospuut Haltialanmetsässä. Kuva: Raisa Ranta.
Pitkospuut Haltialanmetsässä. Kuva: Raisa Ranta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella on parannettu BEST-hankkeessa25.9.2020 10:02:29 EESTTiedote

Suomalaiset, virolaiset, latvialaiset, puolalaiset ja venäläiset projektipartnerit ovat kehittäneet parempaa teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella BEST-hankkeessa (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment). Hankkeessa on selvitetty teollisten jätevesien käsittelyn nykytilaa, etsitty hyvää käsittelyä estäviä pullonkauloja sekä kerätty ja testattu hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Helsingin kaupunki on toiminut hankkeen pääpartnerina, lisäksi Suomesta ovat olleet mukana John Nurmisen Säätiö sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Merellistä asumista veden päällä ja metsäkaupunkia Vartiokylänlahdelle - Vartiokylänlahden alueen tulevaisuuden suuntaviivat päätöksentekoon25.9.2020 09:01:26 EESTTiedote

Itäkeskuksen ja Vuosaaren väliin sijoittuvan Vartiokylänlahden molemmille puolille Puotilanrantaan, Rastilanrantaan ja myöhemmässä vaiheessa Rastilan kartanon alueelle suunnitellaan uutta asumista yhteensä noin 7500 asukkaalle. Uudet merelliset ja toiminnallisesti monipuoliset asuinalueet kytkeytyvät metroon ja täydentävät nykyistä kaupunkirakennetta. Itäisestä saaristosta Östersundomiin asti ulottuva Itä-Helsingin kulttuuripuisto toimii koko lahden pituisena yhtenäisenä virkistysalueena. Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteet ovat käsittelyssä kaupunkiympäristölautakunnassa 29.9.2020, ja niissä päätetään alueen täydennysrakentamisen ja virkistysalueiden tulevien vuosien tavoitteista.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.9.202024.9.2020 18:12:17 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.9.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 8.10.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Teollisuuskadun aluetta kehitetään – osallistu keskusteluun alueen tulevaisuudesta24.9.2020 10:52:48 EESTTiedote

Pasilan ja Kalasataman välistä aluetta kehitetään ja alueelle ollaan laatimassa kaavarunkoa. Tavoitteena on luoda Teollisuuskadun akselista merkittävä työpaikkojen, kulttuurin ja tapahtumien keskittymä. Samalla parannetaan alueen yhteyksiä kävelijöiden, pyöräilijöiden, joukkoliikenteen käyttäjien ja autoilijoiden näkökulmista. Osallistu keskusteluun Kerro kantasi -palvelussa ja tule tapaamaan suunnittelijoita pop up -pisteelle Vallillaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme