Luonnonvarakeskus

Suurin osa maatalousmaasta peitteisenä talvella

Jaa
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan yli 40 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta oli viljelykasvin peitossa talvella 2015–2016. Vajaata viidennestä peittivät kasvinjätteet tai sänki ja kymmenesosa oli kevennetysti muokattua. Yhteensä lähes 80 prosenttia maatalousmaasta oli kasvipeitteistä tai kevennetysti muokattua. Runsas 20 prosenttia maasta oli paljaana.

Kyntö on edelleen selvästi yleisin perusmuokkausmenetelmä. Yli puolet kylvetystä peltoalasta oli kynnetty. Kaksi kolmannesta kynnöstä tehtiin syksyllä ja yksi kolmannes keväällä. Kevennetyn muokkauksen osuus oli vajaa kolmasosa ja muokkaamattomaan maahan kylvön osuus vajaa kymmenys muokkaus- ja kylvöalasta.

Pääosa lannasta on lietettä

Noin neljäsosa pelloille levitetystä lannasta oli kiinteää lantaa ja kolme neljäsosaa lietelantaa tai muuta nestemäistä lantaa. Kiinteästä lannasta noin 75 prosenttia mullattiin levityksen jälkeen. Lietelannasta yli 40 prosenttia sijoitettiin maan sisään levityksen yhteydessä ja noin 13 prosenttia levitettiin pintamaahan veitsimultaimella tai vastaavalla levittimellä. Letkulevityksen osuus oli 15 prosenttia ja hajalevityksen osuus lähes 30 prosenttia. Letku- tai hajalevitetystä lietelannasta mullattiin lähes kaksi kolmasosaa.

Kastelussa käytetään pintavettä

Vuonna 2016 kasteltiin noin 8 000 hehtaaria pelto- ja puutarha-alaa. Kasteltavissa oleva ala on lähes seitsenkertainen kasteltuun alaan nähden. Yli 80 prosentilla kastelevista tiloista käytetään sadetusta, 18 prosentilla tippu- tai tihkukastelua ja 13 prosentilla altakastelua. Lähes kaikki kasteluvesi on pintavettä.

Lopulliset tiedot valmistuvat ensi vuonna

Lähtötiedot kerättiin viljelijöiltä Maatalouden rakennetutkimuksessa syksyllä ja talvella 2016–2017. Nyt julkaistut tiedot ovat ennakollisia. Lopulliset tulokset, jotka sisältävät myös tietoa alueittain ja tuotantosuunnittain, julkaistaan ensi vuonna.

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Pasi Mattila, Luke, puh. 0295 326 799, etunimi.sukunimi@luke.fi
Yliaktuaari Jaana Kyyrä, Luke, puh. 0295 326 796, etunimi.sukunimi@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13:33 EET | Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>