Suursuosion saavuttanut Shaking up Tech laajenee Aallosta Lappeenrantaan ja Tampereelle
Naisia tekniikan alalle rohkaiseva tapahtuma varattiin viime vuonna loppuun reilussa tunnissa. Laajenemisen ansiosta siihen pääsee tänä vuonna osallistumaan yli 400 lukiolaista.

Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto ja Tampereen yliopisto järjestävät 10. lokakuuta Shaking up Tech –tapahtuman, jonka tavoitteena on innostaa lukiota käyviä nuoria naisia opiskelemaan tekniikan alaa lukion jälkeen.
Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Shaking up Tech saavutti suursuosion. Reilussa tunnissa loppuun varattu tapahtuma toi Aalto-yliopistoon 200 lukiolaista, ja palautteen perusteella heidän kiinnostuksensa tekniikan aloja kohtaan kasvoi huomattavasti.
Nyt Shaking up Tech laajenee LUT-yliopistoon ja Tampereen yliopistoon.
Tapahtuma järjestetään kaikissa yliopistoissa samanaikaisesti. Myös tapahtuman rakenne on sama: päivä alkaa tekniikan alalla toimivien naisten puheenvuoroilla ja opiskelijapaneelilla ja jatkuu lounaan jälkeen työpajoilla ja messuilla.
Aalto-yliopiston professori Pauliina Ilmonen nautti Shaking up Techin hyvästä yhteishengestä viime vuoden tapahtumassa puhujakorokkeelta käsin.
”Tekniikan alan monipuolisuus näyttäytyi viimevuotisen tapahtuman puhujissa. Tekniikan ala kantaa moniin eri ammatteihin ja uravalintoihin, olet sitten teoreetikko tai soveltaja. Tärkeää on myös nähdä, että tekniikan alasta kiinnostuneita nuoria naisia on valtavan paljon”, Ilmonen sanoo.
LUT-yliopiston insinööritieteiden dekaani Riina Salmimies on iloinen mahdollisuudesta päästä mukaan kannustamaan ja innostamaan nuoria naisia tekniikan alalle.
”Aihe on todella tärkeä ja paljon esillä. Aalto on hienosti avannut tien sisartapahtumille”, Salmimies sanoo.
Tampereella yhdeksi puhujaksi on jo varmistunut professori ja monikudosmallintamisen huippuyksikön johtaja Minna Kellomäki.
”Lukiolaisten tapahtumat ovat tärkeitä, koska netistä löytää varsin pinnallista tietoa. Aion kertoa lukiolaisille oman monitieteisen huippuyksikkömme toiminnasta, jossa on mukana hyvin monenlaisia osaajia materiaalitekniikan, kuvantamisen, tietojenkäsittelyn ja soluteknologian aloilta, sekä lisäksi kemistejä, solubiologeja ja lääkäreitä”, Kellomäki sanoo.
Osaajien tarve kasvaa
Suomessa naisopiskelijoita on tekniikan alalla edelleen vain noin 20 prosenttia, ja joissakin koulutusohjelmissa vain joka kymmenes opiskelija on nainen. Tekniikan alan osaajille on Suomessa ja maailmalla jatkuvasti kasvava tarve, ja alalle kannattaa hakeutua kaikkien kiinnostuneiden sukupuolesta riippumatta. Tämä auttaa monipuolistamaan teknologian sisältöjä, jolloin teknologia voi entistä paremmin palvella koko yhteiskuntaa.
”Tekniikkaa tarvitaan kaikkialla, oli sitten kyse puhtaan veden tuottamisesta maapallolla tai hengitettävästä ilmasta Marsissa. Opiskelu- ja uravalinnoissa kannattaa suuntautua rohkeasti vaikeisiin asioihin – aina kannattaa uskoa kykenevänsä tekemään mitä tahansa”, Salmimies sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja Niemi
kehityspäällikkö, Aalto-yliopisto
puh. 050 430 2084
marja.niemi@aalto.fi
Johanna Naukkarinen
tutkijatohtori, LUT-yliopisto
puh. 040 685 3134
johanna.naukkarinen@lut.fi
Päivi Mäkitalo
suunnittelija, Tampereen yliopisto
puh. 040 198 1488
paivi.makitalo@tuni.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu 12 000 opiskelijaa ja yli 4000 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Mitä koirien ja kissojen aivoissa tapahtuu? Uusi kuvantamismenetelmä selvittää lemmikkien mielen saloja20.6.2022 10:05:21 EEST | Tiedote
Kvanttioptisiin antureihin perustuva aivokuvantamislaite avaa uusia mahdollisuuksia myös ihmisvauvojen aivojen tutkimiseen.
TILAISUUS PERUUTETTU: Mediakutsu: Mitä kvanttiteknologiassa tapahtuu juuri nyt? Vielä ehdit mukaan kvanttikahveille 16. kesäkuuta!13.6.2022 08:32:55 EEST | Tiedote
Kvanttikahveilla voit kysyä alan huipuilta mitä vain kvanttiteknologiasta. Kvanttikahveilla on paikalla useita tutkijoita, joiden erikoisaloja ovat muun muassa kvanttilaskenta, kubitit, kvanttimateriaalit, aivomittaukset ja kvanttivalonlähteet.
Ikuinen liike on mahdollista – Aalto-yliopiston Kylmälaboratoriossa havainnoitiin kahden fysiikan lait haastavan aikakiteen välistä vuorovaikutusta10.6.2022 12:35:47 EEST | Tiedote
Aikakiteet ovat aineen olomuoto, jossa hiukkaset liikkuvat ikuisesti toistuvassa rytmissä ilman ulkopuolista energiaa. Tutkijat onnistuivat luomaan Aalto-yliopiston Kylmälaboratoriossa kaksi aikakidettä ja tarkkailemaan niiden välistä vuorovaikutusta. Tulevaisuudessa aikakiteitä voi hyödyntää erilaisissa laitteissa, kuten kvanttitietokoneiden muistina.
Kannettava ja nopea analysointityökalu voi mullistaa kipulääkkeiden diagnostiikkamarkkinat8.6.2022 12:13:33 EEST | Tiedote
Aalto-yliopistosta ponnistanut startup-yritys Fepod Oy Ltd on kehittänyt diagnoosimenetelmän, jolla veren kipulääkepitoisuus voidaan selvittää nopeasti ja edullisesti suoraan hoitopaikalla. Yritys sai juuri Almaral Oy:ltä 750 000 euron siemenrahoituksen kliinisten tutkimusten jatkamiseen sekä sensoriteknologian ja ohjelmistoalustan kehittämiseen.
Suomi 100 -satelliitti teki sen, mihin aiemmin pystyivät vain paljon suuremmat: kuvasi ja tutki revontulia8.6.2022 07:14:29 EEST | Tiedote
Revontulialueen tutkiminen auttaa esimerkiksi turvallisten tietoliikenneyhteyksien kehittämisessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme