Amnesty International

Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”

Jaa
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.

Amnestyn tuore Money Calls the Shots -raportti osoittaa, että lääkeyhtiöt myivät rokotteita kalliilla hinnalla ja suosivat toimituksissa vauraita maita. Lääkeyhtiöt lobbasivat aktiivisesti immateriaalioikeuksien väliaikaisia joustoja vastaan ja kieltäytyivät jakamasta rokoteteknologiaa. Näin lääkeyhtiöt hidastivat rokotekattavuuden kasvua ja hankaloittivat rokoteannosten oikeudenmukaista jakelua.   

Vuonna 2021 Pfizerin, BionTechin ja Modernan tuottoennuste nousi 54 miljardiin euroon. Silti ne toimittivat alle kaksi prosenttia rokoteannoksista matalan tulotason maihin. Kiinalaisyrityksistä Sinovac toimitti 0,4 prosenttia ja Sinopharm 1,5 prosenttia rokoteannoksista matalan tulotason maihin.  

Johnson & Johnson ja AstraZeneca suoriutuivat astetta paremmin. Noin 50 prosenttia yritysten rokoteannoksista meni matalan tulotason ja matalan keskitulotason maihin – joskin osa näistä annoksista oli lahjoituksia, eikä myytyjä rokotteita. Molemmat yritykset kuitenkin kieltäytyvät jakamasta rokoteteknologiaansa Maailman terveysjärjestön koordinoimien ohjelmien kautta. Tähän saakka molemmat yritykset ovat myyneet koronarokotteita ilman voittoa, mutta nyt ne ovat luopumassa toimintatavasta, vaikka pandemia jatkuu edelleen.  

“Huolimatta lääkeyhtiöiden saamasta miljardien eurojen julkisesta rahoituksesta, niiden ahneus menee yhä ihmisoikeuksien edelle. Yli 5,6 miljoonaa ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, mutta voitot painavat silti lääkeyhtiöille enemmän”, sanoo Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Mariko Sato.  

Näin lääkeyhtiöt tuottivat ja toimittivat rokoteannoksia vuonna 2021:  

  • AstraZeneca valmisti vajaat 2,4 miljardia rokoteannosta ja toimitti niistä 1,7 prosenttia matalan tulotason maihin ja 70 prosenttia matalan keskitulotason maihin  
  • Johnson & Johnson valmisti yli 300 miljoonaa rokoteannosta ja toimitti niistä 20 prosenttia matalan tulotason maihin ja 31 prosenttia matalan keskitulotason maihin 
  • Moderna valmisti 673 miljoonaa rokoteannosta ja toimitti niistä kaksi prosenttia matalan tulotason maihin ja 23,5 prosenttia matalan keskitulotason maihin 
  • Pfizer/BionTech valmisti 2,4 miljardia rokoteannosta ja toimitti niistä yhden prosentin matalan tulotason maihin ja 14 prosenttia matalan keskitulotason maihin 
  • Sinopharm valmisti yli 2,2 miljardia rokoteannosta ja toimitti niistä 1,5 prosenttia matalan tulotason maihin ja 24 prosenttia matalan keskitulotason maihin 
  • Sinovac valmisti yli 2,4 miljardia rokoteannosta ja toimitti niistä 0,4 prosenttia matalan tulotason maihin ja 20,5 prosenttia matalan keskitulotason maihin (lähde: Airfinity)

“Lääkeyhtiöiden vastuuttoman toiminnan tuloksena vain neljä prosenttia ihmisistä matalan tulotason maissa on saanut täyden rokotesuojan. Jotta pandemia saadaan päättymään, on lääkeyhtiöiden muutettava toimintatapaansa. Rokotteita on toimitettava niitä tarvitseviin maihin siten, että Maailman terveysjärjestön asettama 70 prosentin rokotekattavuuden tavoite tälle vuodelle saavutetaan kaikissa maissa”, Mariko Sato sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye