HUS

Syöpäkeskuksen uudessa lääkehoitotutkimuksessa etsitään yksilöllistettyjä hoitokeinoja syöpäpotilaille

Jaa

HUSin Syöpäkeskuksessa käynnistetään laaja yksilöllistetyn syövänhoidon tieteellinen lääkehoitotutkimus. Tutkimukseen otetaan pitkälle edennyttä syöpää sairastavia potilaita, joiden standardihoito on menettänyt tehonsa. Myöhemmin myös muissa yliopistosairaaloissa aloitettavaa tutkimusta tehdään yhteistyössä eurooppalaisten syöpäsairaaloiden kanssa.

Syöpäkeskuksen uudessa akateemisen tutkijaverkoston FinProve-lääkehoitotutkimuksessa etsitään yksilöllistettyjä hoitokeinoja syöpää sairastaville potilaille. Potilaan soveltuminen tutkimukseen selvitetään määrittämällä syöpäkasvaimen tai verenkierron syöpäsoluista mahdollisia kohteita täsmälääkehoidoille. Samalla pyritään löytämään olemassa oleville syöpälääkkeille uusia käyttöaiheita.

Uusien tehokkaiden hoitojen tunnistaminen

Tutkimusta tehdään yhteistyössä merkittävimpien syöpälääkkeitä valmistavien yritysten kanssa. Yritykset antavat lääkkeet veloituksetta tutkimusryhmän käyttöön. Tutkimus kestää noin viisi vuotta.

Tutkimuksen tavoitteena on tarjota potilaille mahdollisuus uuteen hoitomuotoon tilanteessa, jossa tauti etenee standardihoidoista huolimatta.

”Aiemmat tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet kokeellisen yksilöllistetyn lääkehoidon hyödyttävän osaa syöpäpotilaista. Nyt käynnistyvässä tutkimusohjelmassa selvitämme yksilöllistetyn lääkehoidon tehoa syöpäpotilaille, joille parhaat tavanomaiset hoidot on jo käytetty. Samalla pyrimme tunnistamaan uusia käyttöaiheita lukuisille tutkimuksessa käytettäville syöpälääkkeille, jotta mahdollisimman moni potilas voisi tulevaisuudessa hyötyä tutkimustuloksista”, sanoo HUSin Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri, dosentti Johanna Mattson.

Vauhtia eurooppalaisten tutkimusryhmien yhteistyöstä

Tutkijalähtöinen akateeminen FinProve-tutkimus käynnistyy myöhemmin myös muissa Suomen yliopistosairaaloissa. Tutkimusta tehdään tiiviissä yhteistyössä eurooppalaisten syöpäsairaaloiden kanssa ja eri maiden tutkimusprotokollat on yhteensovitettu niin, että tutkimustuloksia voidaan analysoida myös kokonaisuutena. Näin pystytään nopeammin tunnistamaan mahdollisia uusia tehokkaita täsmälääkehoitoja syöpäpotilaille.

”Tutkimus mahdollistaa yksilöllisen hoidon uusilla menetelmillä ja syventää eurooppalaista tutkimusyhteistyötä. Tutkimuksen avulla pystymme paremmin takaamaan potilaille yksilöllisen ja uusimman hoidon”, sanoo HUSin Syöpäkeskuksen Kliinisen lääketutkimusyksikön ylilääkäri ja FinProve-tutkimuksen kansallinen päätutkija, dosentti Katriina Peltola.

Tiivistä yhteistyötä perustutkijoiden ja yritysten kanssa

Tutkimusohjelma tarjoaa mahdollisuuden myös tiiviiseen translationaaliseen tieteelliseen yhteistyöhön syövän perustutkijoiden kanssa. Tavoitteena on tunnistaa esimerkiksi hyvää hoitovastetta ennustavia ominaisuuksia kasvaimista.

Vaikka kyseessä on tutkijalähtöinen akateeminen tutkimusohjelma, tehdään sen piirissä myös tiivistä yritysyhteistyötä niin lääkealan yritysten kuin erilaisia diagnostisia palveluita tuottavien yritysten kanssa.

”Nyt alkava tutkimus on erinomainen esimerkki hankkeesta, josta hyötyvät erityisesti syöpäpotilaat, mutta samanaikaisesti myös syöpäsairaalat, syöpätutkijat ja yhteistyössä mukana olevat yritykset”, toteaa Eteläisen Syöpäkeskuksen johtaja, dosentti Mika Mustonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Mattson, johtava ylilääkäri, HUS Syöpäkeskus, johanna.mattson@hus.fi, p. 050 427 9165
Katriina Peltola, ylilääkäri, HUS Syöpäkeskus, Kliininen lääketutkimusyksikkö, katriina.peltola@hus.fi, p. 040 144 0338
Mika Mustonen, johtaja, Eteläinen Syöpäkeskus, mika.mustonen@hus.fi, p. 040 620 9879

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme