Syöpäsolut saavat jalansijan suolistosta ikääntymisgeenin avulla

Helsingin yliopiston ja Glasgow'n Beatson-instituutin tutkijat ovat löytäneet tavan, jolla suoliston syöpäsolut parantavat mahdollisuuksiaan edetä kasvaimen muodostamisvaiheeseen. Normaalisti riski haitallisten solujen kerääntymiseen suoliston pintakerroksen suolirauhasiksi kutsuttuihin syvennyksiin pysyy pienenä, koska kantasolujen keskinäinen kilpailu syvennyksissä on voimakasta.
– Suoliston kantasolujen toiminta on riippuvaista ympäristön tuottamista Wnt-kasvutekijöistä. Suoliston syövät syntyvät useimmiten kantasoluista, joissa mutaatioiden seurauksena solut jakautuvat riippumatta näistä kasvutekijöistä. Kun poistimme syöpäsoluista Notum-geenin, joka tuottaa tämän kasvutekijän toimintaa estävää entsyymiä, suolistoon muodostui huomattavasti vähemmän kasvainten esiasteita. Havaitsimme, että tämän geenin avulla syöpäsolut estävät normaaleille kantasoluille tärkeitä ympäristön signaaleja. Näin ne saavat edun kilpailussa suoliston pintakerroksen syvennyksestä, kertoo tutkijatohtori Nalle Pentinmikko Helsingin yliopistosta.
Apulaisprofessori Pekka Katajiston tutkimusryhmä Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa on jo aikaisemmin havainnut, että sama, ikääntymisgeeniksikin kutsuttu geeni ilmenee normaalissa kudoksessa vanhetessamme, jolloin se heikentää suoliston kantasolujen kykyä korjata vaurioita. Uusi tutkimus osoittaa, että syöpäsolut käyttävät samaa mekanismia saavuttaakseen pysyvän jalansijan kudoksessa.
– Syöpäsolut ikään kuin kaappaavat ikääntymisgeenin ja käyttävät sitä kilpailussa terveitä soluja vastaan, Katajisto kertoo.
Tulevaisuuden hoito syöpäalttiille potilaille?
Tutkimustulos voi tarjota mahdollisuuden uusien hoitomuotojen kehittämiseen, sillä ikääntymisgeenin tuottaman entsyymin toiminta voidaan estää lääkinnällisesti. Katajiston ryhmä on aikaisemmin käyttänyt geenin toimintaa estävää yhdistettä parantamaan suoliston kantasolujen toimintakykyä ikääntyneissä koe-eläimissä. Nyt tutkijat käyttivät samaa menetelmää heikentääkseen syöpäsolujen mahdollisuuksia voittaa kilpailu normaaleja kantasoluja vastaan.
Yhdisteen kolmen viikon annostelu vähensi jyrsijämallille muodostuvien kasvainten määrää merkittävästi.
– Tulokset ovat lupaavia, ja niiden pohjalta voidaan kehittää hoitoja potilaille, joilla on perinnöllinen alttius suolistosyövälle. Tutkimus havainnollistaa, että tehostamalla kehon luonnollisia vioittuneiden solujen poistomekanismeja voitaisiin vähentää syöpäriskiä mahdollisesti myös muissa kudoksissa, Pekka Katajisto toteaa.
Tutkimus tehtiin Suomen Akatemian Kantasolumetabolian huippuyksikön johtajan Pekka Katajiston tutkimusryhmässä Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa yhteistyössä Glasgowssa toimivan Beatson-instituutin professori Owen Sansomin tutkimusryhmän kanssa.
Kantasolumetabolian huippuyksikkö
Artikkeli:
Dustin J. Flanagan, Nalle Pentinmikko et al. NOTUM from Apc-mutant cells biases clonal competition to initiate cancer. Nature 2.6.2021. https://www.nature.com/articles/s41586-021-03525-z
DOI: 10.1038/s41586-021-03525-z
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Apulaisprofessori Pekka Katajisto, Biotekniikan Instituutti, HiLIFE, Helsingin yliopisto, Kantasolumetabolian huippuyksikön johtaja, pekka.katajisto@helsinki.fi, puh. +040 708 5349
Tutkijatohtori Nalle Pentinmikko, Biotekniikan Instituutti, HiLIFE, Helsingin yliopisto, nalle.pentinmikko@helsinki.fi, puh. 040 719 8254
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme