Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Syötteen kansallispuiston viereen laaja yksityinen luonnonsuojelualue

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on maanomistaja Timo Kujalan hakemuksesta perustanut Syötteen kansallispuiston viereen kaksipalstaisen noin 212 hehtaarin suuruisen Säkkilän yksityisen luonnonsuojelualueen. Perustettu luonnonsuojelualue rajoittuu kansallispuistoon noin 2,6 kilometrin matkalla. Suojelualue sijaitsee Taivalkoskella Loukusan kylän eteläpuolella Kortejärven ja Kortejärven välissä.

Alueen metsät vaihtelevat yli 150-vuotiaista luonnontilaisista metsistä nuoriin kasvatusmetsiin. Metsiä ei ole hakattu muutamaan vuosikymmeneen, ja puusto on kehittynyt luontaisesti sekametsiksi, joissa on paikon erittäin runsaasti haapoja. Erityisesti nuorissa puustoissa on runsaasti haapaa, jotka muodostavat paikoin suuria haapavaltaisia metsiköitä. Vanhojen metsien keskellä on yksittäisiä yli 200-vuotiaita mäntyjä.

Tilan metsät ovat länteen laskevia rinnemetsiä, joita luonnehtivat lehtomaisuus, rehevät puronotkelmat ja tihkupinnat ja suonlaitojen sekä purojuottien ympäristön luonnontilaiset ja luonnontilaisen kaltaiset korvet. Alueelta on löydetty harvinaista lajistoa mm. nukkamunuaisjäkälää, aarninappua, palosuomujäkälää ja raidankeuhkojäkälää.

Suojelualueen perustamisen mahdollisti Pohjois-Suomen metsien suojeluun saatu erillisrahoitus, jonka ansiosta Pohjois-Pohjanmaalla on syksyn 2020 jälkeen joko hankittu valtiolle tai perustettu yksityisiä luonnonsuojelualueita noin 2200 hehtaarin alueelle. Sopimuksia maanomistajien vapaaehtoisten tarjousten perusteella on tehty 125 kpl.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maanomistaja Timo Kujala, puh. 040 010 0670
Ylitarkastaja Anna Taskila, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 032
Yksikön päällikkö, Eero Melantie, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038 377

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa toimijoita selvittämään Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajon vaikutuksia ja tarvittavia tukitoimia (Pohjois-Pohjanmaa)13.5.2022 11:15:45 EEST | Tiedote

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen alasajolla on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoille ja työllisyydelle. Vaikutukset heijastuvat myös laajemmalle alueelle. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus kokoaa alueen viranomaisia ja Hanhikivi-hankkeen toimijoita selvittämään tarvittavien tukitoimien laajuutta. Työryhmien tavoitteena on löytää keinoja elinkeinoille ja työvoimalle aiheutuvien vaikutusten lieventämiseksi. Toimintamalli perustuu työ- ja elinkeinoministeriön äkillisten rakennemuutosten hallinnan konseptiin.

Ukrainan sota himmentää Pohjois-Pohjanmaan talouden ja työllisyyden näkymiä10.5.2022 13:01:30 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan talous ja työllisyys ovat kasvaneet suotuisasti jo toista vuotta. Useilla aloilla myynti, tilaukset ja liikevaihto ovat yhä hyvässä kasvussa ja puretut koronarajoituksessa avaavat yhteiskuntaa. Helmikuussa alkanut Ukrainan sota luo suurta epävarmuutta ja aiheuttaa inhimillistä hätää. Talouden odotetaan jatkossakin kasvavan, mutta kasvuodotukset ovat madaltuneet aiemmasta. Tähän mennessä Ukrainan sodan välilliset vaikutukset ovat olleet suoria vaikutuksia merkittävämpiä Pohjois-Pohjanmaalla, ilmenee tuoreesta Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, johon Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koostanut maakuntaamme kuvaavan osuuden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme