Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Syyskuun 2021 vesitilannekatsaus: Syyskuussa järvien vedenpinnat edelleen alle keskimääräisen tason (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Pohjalaismaakunnissa järvien vedenpinnat ovat syyskuussa edelleen olleet normaalia alempana ja jokien virtaamat ovat olleet keskimääräistä pienempiä. Syyskuun sateet jäivät melko vähäisiksi. Maaperän vesivarastoissa oli vajausta syykuun lopussa monin paikoin noin 20-40 mm.

Kuvassa syyskuinen rantanäkymä.
Kuvassa syyskuinen rantanäkymä.

Lapuanjoella alaosalla virtaama oli syyskuussa keskimäärin vain 3,3 m3/s, kun pitkän ajan keskiarvo syyskuulta on 21 m3/s. Kyrönjoella alaosalla virtaama oli syyskuussa keskimäärin 12 m3/s, kun se havaintohistoriassa on ollut syyskuussa keskimäärin 31 m3/s. Pehonjoen alaosalla virtaama oli syyskuussa keskimäärin 7,6 m3/s, kun havaintohistorian keskiarvo on syyskuussa 15 m3/s. Närpiönjoen alasosalla virtaama oli tämän vuoden syyskuussa keskimäärin 3,7 m3/s. Tämä on melko lähellä havaintohistorian syyskuun keskiarvoa 4,9 m3/s.

Säännöstelyjen järvien ja tekojärvien vedenpinnat olivat syyskuussa pääsääntöisesti ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella, vaikka niistä on toukokuusta lähtien juoksutettu vain säännöstelyluvan mukaisia minimivirtaamia. Perhonjoen vesistöalueella Patanan tekojärvi oli syyskuussa noin metrin ja Venetjoen tekojärvi noin 25 cm ajankohdan keskiarvojen alapuolella. Ähtävänjoen vesistöalueella Alajärven vedenpinta oli syyskuussa noin 15 cm ja Lappajärven vedenpinta noin 10 cm ajankohdan keskimääräisen alapuolella. Lapuanjoen vesistöalueella Hirvijärven tekojärvi oli noin 40 cm ja Kuortaneenjärvi noin 10 cm sekä Kyrönjoen vesistöalueella Kalajärven tekojärvi noin 15 cm ajankohdan keskimääräistä alempana.  

Vedenlaatu

Vesien viileneminen jatkui syyskuussa. Suurimpien jokien ravinnepitoisuudet olivat kohtuullisen alhaisia johtuen vähäsateisuuden aiheuttamista vähäisistä ravinnevalumista. Ravinnepitoisuudet olivat vastaavasti korkeampia niissä joissa, joihin kohdistuu jätevesikuormitusta. Näissä jätevesien huono laimennussuhde nosti pitoisuuksia. Pienemmissä rannikon läheisissä joissa vesi oli paikoin hyvin tummaa, isompien jokien vesi puolestaan oli kirkkaampia. Happamuustilanne oli vähäsateiselle syksylle tyypillinen, pH oli jokivesistöstä riippuen välillä 6–7. Sinileväkukintoja tavattiin harvakseltaan useilla järvillä mm. Ähtärinjärvellä ja Lappajärvellä. Lisäksi Merenkurkussa havaittiin syyskuussa sinilevää muutamilla alueilla muutamaan otteeseen.

Pohjavesitilanne tasainen

Syyskuun aikana pohjavedenpinnat ovat pysyneet tasaisena ja ovat pääosin ajankohdan keskiarvoissa. Paikoitellen pohjavedenpinnat ovat vielä keskiarvoja alempana johtuen pohjavesivarastojen hitaasta täyttymisestä ja verrattain vähäisistä sateista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794 (säännöstely ja virtaamat)
Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
Ylitarkastaja Krister Dalhem, puh. 0295 027 671 (pohjavedet)
Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvassa syyskuinen rantanäkymä.
Kuvassa syyskuinen rantanäkymä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Möten för allmänheten ordnas om ett nytt alternativ i projektet för förbättring av riksväg 3 mellan Helsingby och Laihela (Österbotten)19.10.2021 13:31:53 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten arbetar med en utredningsplan för förbättring av riksväg 3 på avsnittet Helsingby–Laihela. Under våren gav invånare och kommuner respons om utkastet till utredningsplan och på basis av responsen har det gjorts tilläggsutredningar. Utgående från dem bedöms ett nytt alternativ ALT3 för sträckningen av riksvägen. Utkasten över alternativet presenteras vid möten för allmänheten som hålls i Laihela 1.11.2021 och i Helsingby 2.11.2021.

Yleisötilaisuudet uudesta vaihtoehdosta valtatien 3 parantamishankkeessa Helsingbyn ja Laihian välillä (Pohjanmaa)19.10.2021 13:31:52 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus laatii yleissuunnitelmaa valtatien 3 parantamisesta Mustasaaren Helsingbyn ja Laihian välillä. Kevään aikana yleissuunnitelmaluonnokseen asukkailta ja kunnilta tulleen palautteen perusteella on tehty lisäselvityksiä, joiden perusteella arvioidaan valtatien linjaukselle uusi vaihtoehto VE3. Luonnoksia vaihtoehdosta esitellään yleisötilaisuuksissa 1.11.2021 Laihialla ja 2.11.2021 Helsingbyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme