Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Syystalven hengitystieinfektioiden kausi on alkamassa – näin suojaudut koronalta ja muilta tartunnoilta

Jaa

Hengitystieinfektioiden määrä alkaa yleensä lisääntyä syystalvella. Sekä tavallista nuhakuumetta että influenssaa havaitaan tavallisesti eniten loppu- ja alkuvuodesta. Myös koronaviruksen on ennakoitu noudattavan viruksille tyypillistä kausivaihtelua.  

Rekisteröityjen koronatartuntojen määrässä on ollut Suomessa maltillista kasvua syyskuun alusta lukien. Viime viikolla tapauksia kirjattiin noin 12 000, kun edellisellä viikolla lukema oli noin 10 000.

Tartuntatautirekisteriin päätyvät vain laboratoriotestillä todetut koronatartunnat, joten kaikkiaan tartuntoja on enemmän.

”Koronatartunnat todennäköisesti edelleen lisääntyvät, kun syksy etenee. Tärkeintä on, että jokainen ottaisi suositellut koronarokoteannokset. Rokotteet suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta”, sanoo yksikönpäällikkö, tutkimusprofessori Hannu Kiviranta THL:stä.

”Kausivaihtelua koronan osalta nähtäneen myös tulevaisuudessa, kuten muidenkin hengitystieinfektioiden kohdalla, joten sikäli tilanne ei ole poikkeuksellinen. Tartuntojen määrä on noussut syksyllä myös muualla Euroopassa”, Kiviranta jatkaa.

Koronan sairaalahoidon tarpeessa pientä kasvua – tehohoidossa hyvin harva

Koronatartuntojen määrän lisääntyminen näkyy myös sairaalahoidon tarpeessa. Koronan vuoksi sairaalahoidossa olevien määrä on hieman kasvanut lokakuussa.

Kaikkiaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon osastoilla koko maassa on tällä hetkellä vajaa tuhat koronakirjattua potilasta. Heistä noin puolet on sairaalassa koronan takia. Muilla hoidon ensisijainen syy on jokin muu.

”Kannattaa katsoa eritoten erikoissairaanhoidon lukuja, sillä siellä hoidetaan vähänkään vakavammat koronatapaukset. Tällä hetkellä erikoissairaanhoidossa on noin 200 potilasta koronan takia.Tehohoidossa on muutama”, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

Suojaudu koronalta ja influenssalta

Koronalta, influenssalta ja muilta hengitystieinfektioilta voi suojautua samoin keinoin:

  • Ota suositellut rokotukset.
  • Sairasta kotona.
  • Pese kädet, yski ja aivasta hihaan.
  • Arvioi oma riskisi, käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä.
  • Huolehdi ilmanvaihdosta.

Ota suosituksen mukaiset koronarokotukset

THL suositteli syyskuun lopussa syystalveksi uutta koronan tehosterokotusta

  • kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville
  • voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Syystalven tehosterokote suositellaan otettavaksi samalla kertaa influenssarokotteen kanssa viimeistään joulukuussa.

Muiden aikuisten kuin edellä mainittujen ryhmien koronarokotussuositus on seuraava:

  • 18–59-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin
    • 3 annosta
    • sairastettu tauti lasketaan yhdeksi annokseksi
    • kolmas annos aikaisintaan 4 kk edellisestä rokotuksesta/taudista
  • 60–64-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin
    • 4 annosta
    • sairastettu tauti lasketaan yhdeksi annokseksi
    • neljäs annos aikaisintaan 3 kk edellisestä rokotuksesta/taudista

Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

THL seuraa koronatilannetta ja muuttaa tarvittaessa rokotussuosituksiaan lääketieteellisin perustein.

Lisätiedot:

Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin? 

Hannu Kiviranta
yksikönpäällikkö, tutkimusprofessori
THL
p. 029 524 6361

Tuija Leino
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8787

etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi

Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu

Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki

THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye