MIELI Suomen Mielenterveys ry

”Tää taisi olla elämäni tärkein puhelu” – Kriisipuhelimessa vastattiin koronavuonna 90 000 soittoon

Jaa
Vuonna 2020 mielenterveysjärjestö MIELI ry:n Kriisipuhelimessa vastattiin yli 90 000 soittoon. Se on 61 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Soittoyrityksiä oli yli kolmannes enemmän edellisvuoteen verrattuna, yli 282 000 kappaletta. Pahan olon ja itsetuhoisten ajatusten takia soitetaan aiempaa enemmän.
Vuonna 2020 yleisin soiton syy Kriisipuhelimeen liittyi omaan pahaan oloon.  Lähde: MIELI ry
Vuonna 2020 yleisin soiton syy Kriisipuhelimeen liittyi omaan pahaan oloon. Lähde: MIELI ry

”Vaikka viime vuosi oli koronan takia monella tapaa haastava, pystyimme vastaamaan yhä useampaan apua tarvitsevan soittoon. Erityisesti nuoret aikuiset soittivat aiempaa enemmän”, kertoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Paha olo, kuten ahdistuneisuus ja masentuneisuus, nousivat koronavuonna yleisimmäksi soiton syyksi. Myös ihmissuhteisiin ja arjessa selviytymiseen liittyvät ongelmat puhututtivat soittajia. 

Kriisipuhelimessa tehdään vaativaa auttamistyötä

Viime vuonna Kriisipuhelimessa käytiin vuorokaudessa keskimäärin 16 keskustelua, jossa soittaja oli itsetuhoinen tai huolissaan itsetuhoisesta läheisestään. Vuonna 2019 vastaavia keskusteluja käytiin vuorokaudessa noin 9 kappaletta.

”Puhelimeen vastatessa ei voi koskaan tietää, millainen kriisi soittajalla on. Yhä useammin soitetaan omien tai läheisen itsetuhoisten ajatusten takia. Kriisipuhelimessa käydään päivittäin noin kolme keskustelua, jossa soittaja on akuutissa itsemurhavaarassa. Positiivista on kuitenkin se, että oman pahan olon kanssa ei jäädä yksin, vaan apua haetaan. Sitä varten me olemme olemassa.”

Kriisipuhelimessa päivystävät kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset kriisityöntekijöiden tukemina. Koronavuonna vapaaehtoisten panos kasvoi entisestään ja he vastasivat lähes 46 000 soittoon, nousua oli 45 prosenttia.

“Vapaaehtoiset ovat antaneet haastavana aikana huomattavan panoksen ollakseen tukena kriisissä oleville. Se on todella arvokasta.”

Suurin osa soittajista kertoo olonsa helpottaneen Kriisipuhelin-keskustelun jälkeen. Soittajilta puhelun lopuksi saadusta palautteesta 97 prosenttia on kiittävää.

Linkki Kriisipuhelimen vuosiraporttiin (PDF): https://mieli.fi/sites/default/files/inline/kriisipuhelin-tilastot_2020_-_kooste.pdf

Keskusteluapua neljällä kielellä

Kriisipuhelin suomeksi 09 2525 0111
- Auki 24/7.
- mieli.fi/kriisipuhelin 

Kriisipuhelin ruotsiksi, Kristelefon, 09 2525 0112
- Auki arkisin:
  ma, ke klo 16–20⁠,
  ti, to, pe klo 9–13⁠.
- mieli.fi/kristelefon
- Lisätietoja: Camilla Björk, ruotsinkielisen Kriisipuhelimen koordinaattori, p. 044 243 8997, etunimi.sukunimi@pohjanmaankriisikeskus.fi

Kriisipuhelin arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113
- Auki arkisin:
  ma, ti klo 11–15, ⁠
  ke klo 13–16 ja 17–21⁠,
  to klo 10–15⁠.
- mieli.fi/azma

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö
MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 587 5197
etunimi.sukunimi@mieli.fi

Kuvat

Vuonna 2020 yleisin soiton syy Kriisipuhelimeen liittyi omaan pahaan oloon.  Lähde: MIELI ry
Vuonna 2020 yleisin soiton syy Kriisipuhelimeen liittyi omaan pahaan oloon. Lähde: MIELI ry
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye